是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
eric 細J
細J但係可以拮到佢失血過多
  我起身想梳洗果陣,見到小月係度刷緊牙!
  「小月!」唔好理咁多,我即刻攬住佢。
  「做咩野啊?」佢有D不知所措。
  「你無事實在太好啦…」
  「我會有咩野事?」
  「前日你唔係同D科長HI野入左醫院咩?」
  「下?果日我同你一齊行番屋企嫁WOW。」
  由佢Lee句野可以得知,係Lee條世界線上面佢地索K入院果件事無發生過,我甚至無同小月鬧過交。
  不過Lee條咁幸福嘅世界線得兩日時間,我一定要推論出倩雯究竟發生過D咩野事。

刷完牙之後,我繼續去返睡房坐。
  小月同我一齊坐係張床度,等七點鐘集合食早餐。
  「我地…要唔要一齊訓下?佢地兩個人都未訓醒。」
  我知道佢想點,如果無時間限制嘅話我真係好想陪下小月。
  我錫一下小月嘅額頭,同佢講:
  「我要係成長營完之前作好一個故事,諗一D唔係Lee個世界發生嘅事,如果唔係我同你都會死。」
  我用最簡單嘅句子形容目前我嘅情況,佢似懂非懂咁點頭。
  「果條世界線同你拍拖嘅人係船長,而你驚我搶走佢所以好憎我。」
  「唔好,我唔要咁!
  咁樣嘅世界太恐佈啦!」
  「無錯,係咁樣嘅世界,倩雯係死左嘅。
  我要組織佢死之前發生嘅事。」
  「點解我要諗一D咁痛苦嘅事?」
  「你琴日有無發夢夢到自已困住係醫院出唔到黎?然後見到阿媽嚇到瀨屎?」我轉述佢「琴日」講嘅野,佢好驚訝我完全講中左琴晚嘅「夢」。
  「因為神嘅惡作劇,如果我還原唔到果條世界線嘅真相,你就會變返咁樣。」
  跟住佢開始信我講野,幫我度下計。
  「我知船長仲好鐘意你,所以我一直都好戒備佢。
  如果真係要夾硬諗…係果條世界線上面你同船長會唔會倒轉左身份?」
  「如果代入船長嘅諗法,佢一直痴漢咁跟住我,甚至改變自已嘅習慣黎迎合我…也許倩雯係果邊係個花痴。
  然後車長為左剔除威脅,所以聯同佢嘅科長朋友一齊搞尻佢,囉鎅刀鎅佢塊閪。」我結合之前夢到嘅野,嘗試分析。
  「咁樣太殘忍啦掛…就算我有幾憎船長,我都唔會用鎅刀鎅佢條Jer。
  一開始我都係求其塞條囡比佢,叫佢唔好搞我。」

「你地嘈夠未啊?而家先係六點半咋!」訓係床嘅女同學鬧我地。
  咁我地亦只好行出去繼續整理思緒。
針嚟
睇來六月會結束了
仲有幾集就完?好似就黎結局咁......
唔會估完個故事就結束掛
等文!
  我地黎到左飯堂,D阿嬸開始擺野食係枱上面。
  我地繼續討論各種可能性,但始終得唔到確實嘅結論。
  唯一可以肯定嘅係,係果邊我同船長嘅角色係倒轉,而且最後我同果四個科長之間一定發生左一樣好可怕嘅野。
  係屋企果邊嘅問題,小月完全幫唔到我討論,因為我無可能話比佢聽係「另一條世界線」我比人搞過。
  果邊嘅阿哥搞過倩雯幾本上係肯定嘅,但淨底兩成嘅野係咩野呢?
  最直接可以聯想到嘅,幾本上只有Eric Lee個咁突兀嘅新角色。
  而且佢轉左一大個彎先黎搞我好奇怪,正常一個有錢佬想玩細路囡,直接比錢咪得。
  個人願望方面更加係毫無頭緒,我完全無倩雯一個月前嘅記憶,有嘅亦只有學科上嘅知識。

「好頭痛啊——」
  「唔好諗咁多啦,食左野先啦。」
  時間已經七點幾,早餐已經準備好,老師同學亦陸續入黎。
  我地同體育老師點名之後就開始食野。
  早餐係中式炒麵配皮蛋瘦肉粥,唔算太好食,但亦勉強能夠入口。
  小月仲算食得落D早餐,但同枱幾個同學都開始抗拒唔想食。
  「我要食麵包!」
  「我要食蕃茄炒蛋!」
  係粗茶淡飯面前,Lee D只係出自堆小朋友嘅任性要求。
  小食店未開門,佢地亦無辦法買到自已想食嘅野。
  「覺得D炒麵太硬嘅話,浸落D粥度點幾下先食會好食少少。」
  我示範左點樣食D乾到橡筋嘅炒麵之後,三個拒絕食早餐嘅人都試下食法,但最後得一個人肯繼續食落去。
  我唔係佢老豆老母,我無必要哄佢食飯。
  喺我地食緊野嘅時候,校長上台宣佈一個沉重嘅消息。

我地嘅班主任,徐老師琴日係屋企墮樓身亡。
  然後作為一間基督教學校,理所當然地要為佢同屋企人祈禱。
  我地果班同學即刻喊同好驚,各科老師都走過黎安撫大家。
  社工亦開始跟住反應激烈嘅幾個同學。
  小月望住我,個身係度震緊,我見到咁樣就即刻攬住佢,比佢喊。
  雖然我對個老師無咩好感,但畢竟亦算死左個識左一個月嘅人,所以我嘅心都有少少動搖。
  點解徐老師會跳樓呢?點解佢會唔黎大食會,仲要係假期果陣跳樓呢?我無足夠情報分析。
  等等…倩雯係死左所以我先轉生。
  徐老師會唔會暗示左倩雯嘅死法呢?雖然我唔需要答或者理解Lee個問題,不過「多次重做聖誕節壁報」同埋「針對性嘅觀課」可能會係線索。
  好有可能佢係因為lee兩樣野所以先會跳樓;佢可能係學校比校方針對,所以要重做壁報同埋被觀課。
  至於點解要針對佢呢?
  因為佢同我作對?所以校長同埋Eric針對佢?咁樣亦太痴線掛…
  我越諗越離譜,所以都係唔好諗啦。

雖然死左個老師,不過我地嘅成長營都係會繼續落去。
  畢竟大家比左錢入營,而且死果個老師無入營——極其量就係開左個活動室,安排個社工留係度輔助幾個情緒平復唔到嘅學生。
  小月喊完之後,我問佢要唔要去搵社工傾下計,佢搖頭話有我就夠。
  係我影響之下,佢做野成熟過班上其他人,但始終都係個細路。
  就算時間再趕急,我亦應該安撫下佢,陪佢玩下D營地活動分散下佢注意力。

主角死撚緊,又唔分析又唔去搵料,淨係識溫女
  跟住小月帶左我去玩戶外嘅營地活動。
  一開始我地去玩繩網,個繩網陣有大約兩個籃球埸咁大。
  繩網陣主要由兩個支架組成,一開頭有D好似蜘蛛網嘅結構比人爬上去;兩個支架中間有幾條懸掛住嘅粗麻繩,麻繩尾部綁住左D野比人放腳;第二個支架有條獨木繩,側邊有另外兩條繩做扶手,過左條獨木繩之後,再垂直爬上一條粗麻繩搖鐘就完成。
  我睇個繩網陣結構簡簡單單咁,應該好易爬上去咁,但實際玩起黎唔係人咁品。
  過左一開始熱身果部份,兩個支架中間嘅凌空位我過唔到去。
  就算我孭住條安全帶同救生繩,就算我「知道」隔離條繩係我伸手可及嘅範圍,就算「我」本身無畏高;我都係雙手捉實第一條繩,唔敢放手跳過去第二條繩。
  明明頭先小月三爬兩撥就過左去,仲好快咁過埋對面條「獨木繩」同爬上最高點完成繩網,我就係中間Lee度Hold左幾分鐘。
  教練叫下面嘅同學幫我吶喊加油,小月係叫得特別落力嘅。
  但係…但係我真係手震!
  就算我知道我可以過去,但我嘅身體話比我知,同我講唔想過去。
  「克服你嘅恐懼啊,唔洗驚啊!」今次輪到小月安慰番我轉頭…

死就死啦!我咪埋隻眼夾硬跳過去隔離條繩。
  跟住我感覺到有鼓力量抽住左我…
  原來教練拉住左條安全繩…
  屌,我根本過唔到去。
  雖然教練比左第二次機會我試多次,不過我廢事阻住後面嘅同學就無試啦。
  教練放番我落黎,然後我同小月繼續睇其他人挑戰Lee個繩網。
  有一半人同我一樣卡死左係第二部份,另外一半嘅一半係最後嘅垂直麻繩唔夠力爬上去。

跟住小月拉左我去踏Roller。
  現埸有一個教練同一個助教,係楕圓形嘅滾軸溜冰埸教十幾個學生。
  一開始我地係溜冰埸突左出黎嘅教學區學平衡。
  我記得只要對Roller紮好,然後對腳慢慢推就會行到。
  但係…著左對Roller之後我一踏落地就跟左落地,感覺完全唔啱。
  我扶住側邊嘅扶手,勉強扶起自已。
  小月同我都係啱啱開始學;佢都跌過落地下幾次,但踏踏下佢都開始平衡到,開始係度行圈。
  其他同學都陸陸續踏出教學區開始行圈,最後得番我同阿Sir兩個人單對單教學。
  小月行左幾個圈之後,番黎教學區睇我。
  同之前踏單車果陣完全一模一樣,分別係今次我學左成堂都行唔到出去。

「唔緊要啦,只要你試多幾次就一定學得識。」完堂之前阿Sir咁樣同我講。
  話雖如此,我地有幾可會踏Roller?
  係除裝備果陣,我同小月傾計。
  「小月,我想問問一個月前我係個點嘅人?」
  「點解你咁問嘅?」
  「其實,我無一個月之前嘅所有記憶,我甚至連自已識唔識踏單車都唔記得左。」
  「正正常常嘅女仔囉,運動唔叻,讀書麻麻地又成日發白日夢。」
  小月比左我一個好重要嘅資訊。
  啱啱發現我有野係識得做但做唔到,特別係運動方面。
  咁點解我一坐落張櫈度就識畫畫?仲要畫得番以前水準嘅畫。
push push push
因為倩雯本身畫畫都好叻?
  跑完兩埸體育活動之後,我地黎到飯堂。
  同體育老師點名之後,我地同班同學坐埋一枱食飯。
  食嘅係茶餐廳水準嘅餸菜,白飯任裝。
  由於做左成身運動,所以我食咩都覺得好食。
  不過都係有幾個同學掛住屋企嘅飯餸,仲有人揀菜唔食。

係飯堂食野嘅同學比朝頭早少左一D,可能真係有幾個人比徐老師嘅死訊影響左。
  食野之後,體育老師召集我地班同學到活動室上堂。
  有個姑娘教我地一D生活嘅必要技能,例如係掃地。
  成長營嘛,咁真係要成長嘅…有D學生屋企真係唔會教掃地。
  講解完之後,導師將D積木倒係地下,叫大家鬥快用掃把掃入垃圾箱。
  一個比賽將原本好枯燥嘅課堂變得有生氣。
  雖然課程本身係基礎而且無聊,但對於小四學生黎講已經好足夠。
  除左掃地之外,仲講左點樣拖地,摺衫同埋摺被,Lee D原本應該係屋企教嘅生存技能。
  也許而家嘅家長根本無時間教佢地真正嘅「常識」,我見小月阿媽咁樣打兩份工法就知。
  我地上完一個鐘嘅特別課堂,又繼續自由活動時間。
  「我地去打羽毛球!」小月拉住我,又想做運動。
  佢好似真係有無限嘅精力,不過…小朋友真係應該要有無限嘅精力。
  如果細細個就無曬精神,點捱埋成個人生?
  我地黎到室內球埸,隨便同小月打左幾板羽毛球,打左幾下就索曬氣。
  「唔得啦…我真係好攰…」我即刻坐係牆邊坐底抖。
  今次真係輪到我坐係度睇佢打啦。
  明明佢已經跑左成個上晝,但仲可以板板有力,殺波殺到其他同學飛起。
  體育阿Sir同佢單挑,佢可以同阿Sir打成均勢,最後輪一兩分。
  情況同我捉棋一樣,只不過一個動,一個靜而已。

視藝老師張主任啱啱打完波落埸,坐係我隔離。
  我問佢一個月前我嘅視藝作品係點。
  「一個月前?你畫畫不嬲都好好,只不過最近Lee個月曳左D咁姐。」
  「好成點?好似我而家畫出黎嘅畫咁?果陣我會唔會畫下水彩同埋油畫?」
  「點解你咁樣問?」
  「上次撞親個頭,唔記得曬一個月前D野。」我答左個最合理嘅答案。
  跟住張主任係電話度Show一張三個月前影嘅小朋友塗鴉,寫住左我「劉倩雯」嘅名。
  以我嘅水準黎講係畫得唔靚,比例錯曬,個樣係完全崩壞;但起碼我知道倩雯畫緊隻粉紅色嘅妖精,以小四嘅水準黎講完全係超水準。
  「有答案未?」我聽到以前自已把聲。
  又係同一個夢境,繼續有個樹籠困住倩雯。
  「下?第二日下晝炸WoW。」
  「我知,不過你未必再有機會答我咁解姐。」
  「等夜晚先答你唔得咩?」
  「我睇死你都係陪小月玩到完埸,不如而家直接答而家推論左D咩出黎就算。」
  「答錯左會唔會死先。」
  「我有要你答啱咩?」
  果個人由頭到尾都只係想要一個「答案」,而唔係一個啱嘅答案。
  「咁…個答案有咩意思?」
  「你比個答案我先。」
  既然佢咁急住要個答案,咁我緊係隨便作個故仔出黎:
  「車長同船長拍拖,倩雯又好鐘意船長,所以成日煩住佢地兩個。
  跟住車長搵佢四個科長朋友日日蝦倩雯,因為車長同堆科長都係優良學生,所以學校老師唔受理佢嘅投訴。」
  「屋企果方面呢?」佢無話我答啱定錯,總之叫我繼續講落去。
  我覺得佢阿哥應該用某D野威脅佢,佢先會比佢阿哥搞到…至於係咩野呢?求其作個理由比佢啦,反正我無資料可以推論。
  「因為倩雯係文具鋪偷文具比阿哥發現左,所以比阿哥威脅然後硬上。
  至於點解佢阿哥對佢起色心係因為佢追唔到女神,而個女神本身係Les嘅。
  阿媽知道但係縱容,老豆為左個囡同阿媽反面,跟住倩雯好驚然後自殺。」
  後面我係基於佢老豆「錫囡唔錫仔」而推論嘅,其他野我都係夾硬扯埋我所知嘅線索。
  「願望方面,我覺得倩雯希望佢嘅才能比人發掘出黎,有更多時間鑽研畫畫,所以先會出現一個專門提拔天材嘅基金會。」
  Lee個係基金會「由倩雯願望所生」但唔係「由佢直接創造出黎」嘅解釋——基金會係實現佢願望嘅工具。

「雖然啱唔曬,但我接受你Lee個故事。」
  跟住果個人啪左下手指,倩雯就被一個黑洞吸走左。
  「重新跑一次Lee個輪迴再黎搵我啦。」
  「你做咩野啊!你唔係話過會放走佢咩!」
  「我放走左佢啦,只係佢去左另一個世界姐。
  鬼叫佢違反承諾,破壞我嘅計劃。」
  「你有D咩野計劃,你講!」
  「講左就唔得嫁啦。
  總之,你係Lee個世界會受到萬千寵愛,你老豆錫你,基金會照住你,有錢佬認你做契女,你做咩都可以。
  係咁先,再見。」
  「等等…唔通你係講果個想搞我嘅Eric?」

下一刻,我比小月搖醒,人仲訓左係羽毛球埸牆角。
  「你睇下佢訓到幾冧?差D敖唔醒。」張主任講笑咁講。
  「要食飯啦,最多食完飯我地即刻返去訓啦。」小月拉我起身。
就黎爆post唔敢亂留言但仲睇緊架
有新post了,推爆佢
push
下一個POST
https://lihkg.com/thread/1178465
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞