是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
主角搵返自己真身,發現俾人送左去弱能學校
加甜
畫室呀sir呢
Btw 主角叫左屋企人all in 700未?
  校長比左兩個比賽我畫,我兩幅都打算交水彩。
  不過我而家無上任何水彩班,靠學校MISS去指點完全係死得。
  如果Cax Sir可以提點一下會好好多,Lee個Cax Sir唔係指上次係兒童畫室試堂果個阿SIR,而係以前係畫室教我畫畫果個畫畫老師。
  我以前係荔枝角嘅私人畫室學水彩同埋油畫,個阿SIR除左夠勁之外,我仲係果邊識左一兩個吹到水嘅人,落堂之後會一齊食飯嘅畫友。
  講開畫班,上次試完堂之後阿媽係唔肯比錢我繼續上,佢覺得每個月比幾百蚊去畫畫完全係嘥錢。
  面對個咁市儈嘅阿媽,我更加唔敢同佢講我想報一個差唔多成千蚊個月嘅私人畫室。

所以我就嗱左幅畫返屋企畫,就算得我自已一個都應該畫到野。
  只係無老師幫我檢查構圖,我可能間唔中會有Drawing問題而已。
  「我們這一家…這個主題應該畫D咩…」
  我望住廚房入面整緊餸嘅阿媽,簡單咁畫左佢嘅背影。
  老實講,佢除左每日煮飯比我食,同日比廿蚊零用錢之外,其實我唔覺得佢同我有咩野關係。
  當然,為左比賽咁緊係要將阿媽畫到成個女神咁,後面仲有個細路囡扯佢衫角睇住佢煮餸。
  然而,當我落水彩果下,我發現個女扯住阿媽果隻手畫得太長。
  因為我一開始畫隻手掌決定左個女扯住邊度,之後畫個身體,最後再將佢地畫埋一齊,然後就出事了。
  由於已經落左水彩,所以發生Drawing問題基本上係沒救的,一係由頭畫過,一係夾硬畫落去。
  當然以一個小學生黎講,小小Drawing問題係可以原諒嘅,但如果要囉黎打比賽就係另一回事,所以只有重新開始這條路。
  我將成幅畫係水彩畫簿上面撕落黎,默默收起水彩,用鉛筆重新起稿。

跟住老豆返黎啦。
  「畫得幾好WOW,做咩半途而廢?」
  我用鉛筆圈起畫錯嘅位,一隻同腳差唔多長嘅右手。
  「洗麥咁嚴格WOW,其實你已經畫得好好。」
  「我係用黎報比賽嫁,個評審見到隻手即刻唔會想睇。」
  「唔洗比咁大壓力自已,知唔知?」老豆摸摸我的頭,然後坐係梳化上面。
  「既然就黎食飯,不如食完飯先繼續畫,我地黎打陣Deck先?」
  「等等…老豆你繼續坐係度。」
  我囉住本畫簿坐係老豆前面,畫佢坐係梳化度睇電視嘅動作。
  當然,我唔係真係素描,我只係大約畫左骨架,畫左個卡通外形。
  跟住畫個阿媽依偎住老豆,然後畫個囡係伏係梳化後面仲指住出面。
  這個主題比之前那幅廚房生動好多,可能我鐘意老豆多過阿媽。
  話唔埋同老豆講我想去荔枝角上堂佢真係會比錢我去報。
幫樓主推推
支持
lm
Push
  食完飯之後,我唔畫畫走去同老豆打Deck,因為頭先佢話想玩。
  對於阿媽這個局外人黎講,餐枱面上只有一堆牌。
  不對於我地黎講,這個餐枱上面係一個戰埸。
  老豆召喚出一隻隻小生物進攻,而我就用一個個咒語燒死那堆小怪物。
  佢果副牌可以不停復活生物,所以殺怪咒語會越來越不夠用,但這些使用過嘅咒語會化做龍獸嘅力量,係後期可以一拳打爆老豆。
  然而老豆亦有幾隻生物可以殺死我嘅龍獸,所以必須扣緊反擊咒語,去阻止老豆殺死我嘅龍獸。
  所以大家你來我往,有時候我會被他的小生物打爆,有時候我的龍獸一拳十幾攻爆佢頭;有時候老豆會殺到隻龍獸,有時候會比反擊咒語阻止到。
  阿媽由頭都尾都睇唔明我地玩咩,不過見我地兩父女玩得開心就不太干涉我地,直接走入房訓教。

「老豆,我想去荔枝角學水彩。」我抓緊機會問老豆。
  「樓下間畫室唔好咩?」老豆問我。
  「荔枝角間畫室阿Sir識多D野,唔會當我係細路咁教。
  頭先果幅畫如果比Cax sir睇過,佢一眼應該會睇得出個囡嘅手出左事,而唔會等我落左水彩先發現。
  佢講過,『學好Drawing,輕鬆painting』。」我差D講埋我以前係上佢堂。
  「幾錢個月?」
  「的確有D貴…九百幾。
  樓下五百蚊阿媽都唔肯比,九百幾嘅堂我連提都唔敢提。」
  「間野係邊?」
  我囉左老豆部電話,即刻search比佢。
  「大人畫室黎嫁wow。」
  「我想畫到唔止細路嘅野。」
  「好啦,我搵日帶你去果度睇睇。
  就算買少盒卡,我都會比你學到你想學嘅野。」
好老豆
睇睇我咁樣寫卡會唔會易入口小小
雖然有D Key word係錯錯地
形象化左
ok的
加油
強烈要求大家推到個post係老師心聲出現
其實佢本身就識畫,點解仲要去學?
咁樣寫卡會好好多,易明做緊乜
世上只有爸爸好
  第二朝,老豆同我講放學係學校等佢,唔通佢真系約左去畫室上堂?
  我要落左堂先知道。

不過今日小息果陣有D特別野發生左。
  有個叫做張任常嘅男同學囉左張Pokemon TCG閃卡出黎。
  以前叫做寵物小精靈或者神奇寶貝,而家老任夾硬將兩個名夾埋一齊逼大家食…那是大人嘅我眼中所知道的PKM黑歷史。
  作為一個細路,「精靈寶可夢」係其中一種主流興趣,因為最近那隻Pokemon GO 有很多家長會陪小朋友一起下街捉精靈。
  扯遠了,佢只係囉張閃卡出黎炫耀,話佢隻比卡超好勁,有百幾攻擊力。
  跟住另一個叫周萬金嘅細路囉左張噴火龍出黎,話佢有二百幾攻好勁。
  D細路係文具鋪抽下卡包(唔知係咪正版),跟住開到一兩張閃卡就係度炫耀,我唸佢地應該連隻精靈D日文Text都唔識睇。
  當然,作為一個TCG player,PKMTCG 點都會聽過,只要有Deck要一齊學亦唔係一件難事,不過見佢地咁樣「玩」堆卡,我亦無興趣陪佢癲。
  算啦,我繼續玩我的Magic,佢地玩佢地嘅鬥大細遊戲。
  點知個張任常竟然走去搶周萬金果張噴火龍…然後周萬金一野推左佢黎我腳邊!
  「唔好打架,會整爛你地D卡!」咁我亦只好勸架。
  當然,如果我比人當街搶走張泰菲利(一張價值三百至四百蚊嘅核心卡),我唸我都會去打佢一身。
  張任常爬番起身打還手,不過比我拉住。
  好彩小學時期女仔發育係快過男仔,我竟然扯得住佢。
  「一張廿零三十蚊嘅廢紙姐,洗咩爭?」
  雖然我無玩PKMTCG,但比得細仔亂咁舞嘅卡,貴極都應該得幾廿蚊。
  「條友日日囉D勁卡黎大我!」
  「大條毛,你地連Game都唔識玩,得張GX打條毛。」
  跟住兩個阿Sir衝入班房將兩個人分開,然後請出班房。
  我唸,攜帶遺禁品同係班房打架Lee兩條罪應該夠佢地每人食一個缺點。
  講起遺禁品,小學環境係絕對不允許任何卡牌遊戲係班房出現,比老師見到係會沒收,我真係唔知點解佢地會有勇氣帶返學校Show比人睇。
  唸得明嘅話,我唸佢地已經唔係細路。

跟住阿Sir返轉頭拉埋我出課室!
新年期間,我可能唔會出文
除左拜年之外,因為有野要趕住畫
整緊隻桌遊Demo要係初三同初五玩
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞