是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
有無人可以用比較啱嘅英文收我皮
一兩篇之後英文老師串返個細路女

利申:UE嗱U 不過用左十幾年英文玩遊戲
嗱資源
小學生咩都無,連支畫筆都要乞返黎
老師又會蝦細路

如果一個十歲的人做到大人做嘅野
咁D人就會更願意比更多資源落去
More
  放左學之後,中文Miss果然叫左阿媽黎見家長,因為佢本身係班主任。
  佢地直接係操埸見面
  「做咩又叫我過黎?阿囡又搞出D咩大頭佛?」
  「你個囡好曳,中文抄書特登亂寫野,英文默書仲特登加段野入去。」
  「阿囡,你係咪真係咁曳?」阿媽望住我
  「阿媽,點解我地要抄書同默書?」你反問佢
  「因為這是功課,是你的責任…」
  「學生的責任不是考DSE嗎?無謂的抄寫只係浪費時間,對DSE沒有幫助。」
  「你仲駁嘴?快D同老師道歉。」阿媽打左我一巴。
  「出版社的劣質文章只係歌頌中國的偉大,同公開考試的範圍差太遠。」我繼續據理力爭,雖然大人係唔會聽細路仔講野。
  「你字都唔識多個,同我講DSE?」老師開始發癲。
  「睇多D書,用多D字就會識寫,抄同默書係最差的學習方法。
  除左浪費時間之外,我想不到有任何用途。」
  「你睇,你個囡就係咁樣同老師講野。」
  阿媽想向我揮巴掌,但我側身閃開了。
  「你咩野態度啊!
  我係點教你嫁,要尊重老師阿嘛!」
  「誤人子弟嘅老師,值得尊重嗎?」
  聽到Lee句,阿媽開始追住我黎打,跟住校長就走過黎啦。
  「Lee位一定係劉倩雯嘅家長啦,我有D野想單獨同你個囡講。
  麻煩你地傾完之後黎校長室搵我。」
  「下,我個囡曳到要見埋校長?」
  「無咁嘅事。
  你個囡好乖,好叻,只係用錯左方法表達自已姐。
  等我同佢單獨傾兩句計先。」
學生責任唔係學習咩
一味操練DSE題目
不見得真正吸收知識
同你扑野犯唔犯法
個故好正
等睇miss 掉返轉求主角幫拖
放低個名
資優生
push
責任係考dse都幾悲哀
文呢
20秒睇完
仲追緊, 加油!
原來係你
文呢
Live again
More
live 支持支持
新讀者留名
I
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞