是咁的,我變左做個細路女,然後嗱左個填色比賽冠軍

979 回覆
1444 Like 39 Dislike
又Live
  救護員黎到之後,我想跟車去到醫院但係D救護員話唔比。
  佢地反問我係佢地邊個。
  「我係佢女朋友!」
  「下?女朋友?你講真嘅嗎?」
  結果我同班救護員嘈左一陣之後先比我跟車去醫院。

係坐救護車去醫院果陣,我望住小月迷迷糊糊嘅樣有D內疚。
  有一個八十年代嘅心理實驗話比我地知,其實吸毒嘅原因係逃避壓力。如果我地可以解決到吸毒者本身所面對緊嘅問題,就可以帶佢行返出黎。
  其他人我唔理得咁多,但小月嘅問題好明顥係由我引起嘅。

係小月去緊洗胃果陣,警察係病房門口幫我落口供。
  「我放學比老師捉左去傾計所以遲左到,一去到就見到佢地搞成咁。」
  「咁你地平時會唔會一齊玩?」
  「小月同佢地四個科長平時會去公園一齊做或者抄功課,我就比較少;上次見到佢地有人帶左男朋友過黎,果次金毛係度派煙我即刻鬧爆佢。」
  「咁點解你今次要跟過去?」
  「今日上堂我見到小月嘅精神有D問題,驚佢出事。」
  「咁平時佢地係點嘅?」
  個警察問我小月同其他人嘅日常生活,我就答小月同果四個科長時係學校嘅表現,同埋我同小月拍拖然後鬧架嘅事。
  筆錄完之後,學校幾個老師黎左醫院,我講番我見到嘅野比佢地聽。
  「我懷疑佢地D男朋友帶左D毒品比佢地吸。」
  D老師聽到之後O左嘴。
  係,著住校服吸毒係好大鑊,唔單止影響學生本身,仲嚴重損害學校校譽。
  我諗D老師應該會一野打死佢地,超碼都一個大過嘛…
  「老師,可唔可以比次機會車月長,其實車長係因為同我鬧架先同佢地玩…」我求個訓導放過小月。
  佢D科長朋友點死我都唔理,最重要小月無事。
  「而家唔好討論懲處,救返佢地先講。」訓導冷靜咁答我。

果四個科長,甚至離學校果兩個男仔嘅家長都黎到醫院幫佢地嘅仔女做入院手續。
  我地嘅老師亦同果D家長討論後續嘅處理,例如係有關禁毒嘅教育。
  學校老師亦代小月阿媽辦理小月嘅入院手續。
  再等多一陣,有個著住茶餐廳白T恤嘅阿嬸黎到醫院。
  佢係小月嘅阿媽,日打一份工夜打一份工,也許佢要同茶餐廳請假先可以出黎醫院探佢個女。
  我估唔到要係咁嘅情況先見到小月個阿媽。
  佢聽到佢個女索KOD入左醫院,嬸嬸情緒激動,自責掛住做野疏忽照顧個女。
  訓導聽到就安慰佢,話會同佢一齊教番個女。
  訓導同佢講左一D之後會跟住嘅野,仲話會比機會小月改過。
  聽起黎好似幾好,作為「同學」我完全無立埸係小月嘅事上面講任何野,我甚至連留係度嘅資格都好似無。
  老豆打番黎催我返屋企食飯,睇睇時間已經七點幾。
  我話小月出左事入左醫院,我係醫院睇緊佢遲D返。
  雖然我無立埸講野,但係我始終想留多一陣。

訓導同小月阿媽講完野之後,我走上去同小月阿媽講野。
  「對唔住伯母,我無好好照顧小月,令佢識左班損友。」
  「你係邊個!」佢情緒仲好激動。
  如果我同佢講我係小月嘅「朋友」,佢會以為我都係果班損友。
  所以我只能直接同佢出櫃。
  「我係小月嘅『女朋友』,係我報警送佢入黎醫院嘅。」
  「女…女朋友?」
  「係我無為意佢朋友有不良嗜好,係我無係放學之後送佢返屋企…係我同佢鬧交所以先搞成咁…」
  唔跳「女朋友」身份我根本無立埸講任何野。
  「伯母你可唔可以比多次機會我,幫你係學校照顧小月?」
  「閘住。
  睇你個樣,應該都係佢嘅同學,你何德何能同我講要照顧佢?」
  冷靜過後佢終於理解我頭先所講嘅野。
  「你日返一份工,夜返一份工,邊有時間了解你個囡嘅需要?」
  「你估我想嫁咩,唐樓D租咁貴,唔打多份工點夠錢交租?」
  「你去社署搵社工申請『在職家庭津貼』或者『綜援』啦。」
  「我食鹽多個你食米,洗鬼你個細路囡教我?」
  「其實倩雯講得無錯,經濟需要支援嘅話絕對可以同政府囉資助。
  倩雯雖然年紀比較細,但佢比起班上面其他同學都成熟,所以先勇於向你提出建議。」
  校長走過黎加左把嘴,撐我嘅理論。
  「如果返工時間太長嘅話,亦可以考慮課餘托管搵人睇住月長。
  不過最重要係你要有時間照顧你個囡,知道佢講D咩野人。」
  跟住校長再同小月阿媽傾計,又係我無從置喙嘅地方。
  不過我願意再等多一陣,就算返到去比阿媽鬧都好。

小月阿媽同校長傾完計之後,注意到一直等待嘅我。
  「雖然我唔同意你所謂『同我個女拍拖』,不過睇你個樣都應該唔會衰得去邊。
  既然你話過會照顧我個囡,咁唔該你幫我好好地睇住佢,唔好再比佢學壞。」
  「好,我應承你。」
  我同小月阿媽再講下一D小月係學校同D科長嘅互動,仲有放假帶佢出去踏單車嘅事。
  佢竟然連小月識踏單車都唔知…睇睇佢有幾失敗。
  不過香港嘅高租金之下,大家亦無可奈何。

同佢傾完,交換左電話之後我返到屋企。
  返到去果陣已經係九點,阿爸阿媽無鬧我,只係問小月發生左D咩野事,我就照直咁答佢。
劇情開始暴走
到底小月同主角幾時會頂唔住壓力呢
咩係「索KOD」?
索k ?
索K (索到)OD左

OD係服藥過量
小月直接爆炸左
Live
Overdose
原來Draft 係英文,細個聽啲人讀一直以為係中文“揸虎”
真係好懷疑十幾廿年成日係學校同去咭舖打deck。副deck仲係度變左回憶唔捨得掉
...
  今日係禮拜五,聖誕前嘅最後上課天,亦即係聖誕聯歡會。
  而我地果級同學係聯歡會之後會直接去三日夜嘅成長營,所以我地班學有同學都好興奮,除左無返果四個科長同埋女班長。
  除左佢地之外,我地嘅班主任都無返學,帶隊嘅係體育阿Sir。
  「徐老師佢她今天請病假,所以她今天和之後果幾日嘅成長營都唔會黎。」點名果陣周Sir同我地解釋班主任嘅去向,然後再話無返果五個學生都請左病假叫我地為佢地祈禱。

係聯歡會開始之前,成間學校所有學生先係禮堂做聖誕崇拜。
  基督教學校嘛,唱下聖詩同搵個牧師講道亦係正常嘅。
  不過我留意到,果個Eric竟然坐左係嘉賓席,並且以「校董會主席」身份向我地學生訓話。
  一般而言唔係應該由校長或者校監為同學勸免嘅咩,校董會作為幕後權力核心正常係唔會出現係學生面前。
  不過佢講D野都係正常師生同學生講嘅野,叫大家珍惜時間,趁假期發掘自己嘅興趣,唔好沾染不良嗜好。
  仲有佢特登講埋食煙同吸毒對身體嘅害處,就算係假期都唔應該去試。

Eric訓話完之後,我地唱左幾首聖詩,之後教會有個牧師講道。
  牧師講新約耶穌降生嘅經文,然後叫我地記念耶穌基督嘅降生同埋救恩。
  雖然係廢到無得再廢嘅廢話,但對於無聽過嘅細路黎講就係一種救贖。
  聽完道之後,我地就係課室搞大食會。
push
徐老師有古怪
Live
  我地拉開D枱,將D櫈圍成一個圓圈,中間砌一張放野食嘅長枱。
  因為小月同班科長都唔係度,所以船長特登坐我隔離。
  我無特別去彈開,因為佢已經好慘。
  佢無形中受我影響而變乸型,結果成班男仔都開始排擠佢,針對佢,話佢ON9仔。
  我叫過佢幾次叫佢死心,就算佢真係變左女仔我都唔會理佢,但佢都係繼續維持佢嘅女性特質。
  雖然船長著女裝做偽娘應該都可以話可愛嘅…但我唔想毀人三觀。
  D同學係大食會玩埋D大風吹,大電視Lee D ON9game,我除左食,食同食之外真係無咩好做,索性點下行季。
  兩日嘅替換衣物,有。
  電話嘅後備電池,有。
  為左解悶而帶嘅畫簿同顏料,有。
  基本上我入到營就算我諗唔到做咩都應該可以自閉畫幾日畫。

「你有無帶UNO?」船長問我。
  「無,我想玩嘅牌你地應該唔會識玩。」
  就算有都唔會同你玩…我直程想咁答佢。
  睇住出面D同學唔知點解係度傻笑,突然覺得佢地都有索到野…
  當然,佢地只係玩緊一D我不屑去玩嘅ON9 Game姐。
  時間不經不覺咁過去,「愉快」嘅大食會又完左,我地孭埋背囊出發去渡價村入營。

坐車果陣,我望住隔離嘅空位,如果小月佢地無出事嘅話佢地就可以一齊入營啦。
  就算無野做都好,佢地都會玩DON9野,點都唔會無聊。
  而家得我一個我驚唔知點過果三日夜。
直覺話比我知 哥3日應該會發生大單野
  我地到左營地,所有人按照埸刊嘅分配去自已房間擺野。
  睇睇份埸刊,我間六人房有小月同埋兩個科長,而家我只能望住三張空床同埋兩個唔多熟嘅女仔…

擺好野之後我地去活動室玩ON9破冰遊戲,主持人係學校社工。
  咩野「收買佬」,各種意義不明嘅鬥快比賽等等。
  好無聊…但又唔可以做其他野。
  我望望周圍,唔同班級都有幾個人對破冰遊戲無興趣,但佢地都比老師踢出去玩。
  而我果班帶隊嘅係體育老師,所以對我地無咩責任,亦無逼我去玩。

玩過一堆經典ON9遊戲之後,主持人開左個新遊戲。
  主持人叫大家係自已張櫈上面搵貼紙,然後同人握手。
  如果你嘅貼紙係紅色嘅話,你握手就要噤一下對面掌心,如果比人噤過掌心嘅話,以後握手就要噤其他人嘅掌心。
  我非常記得Lee個遊戲,佢實際上係模擬愛滋病嘅散佈,一開頭中紅紙嘅人就係源頭。
  我可以預期跟住會有一堆人「中招」,然後個主持人就會用愛滋病黎嚇細路叫佢地婚前禁慾。
  我應唔應該起身反駁佢呢?不過基督教學校鼓吹禁慾又好似好正常咁,同埋係「實驗」結果面前又好難好有效果反駁。
  睇睇個社工會唔會淨係講半套,淨講愛滋病而唔講埋安全性行為。

係堆同學瘋狂握手嘅時間,我注意到我櫈底有張紅色貼紙。
  通常Lee個遊戲係有兩至三個源頭,而家少左一個嘅話結果會好有趣。
  結果「中招」嘅人得三份之一,無想像中咁多;但係個社工都係接住講要維持單一伴侶和進行安全性行為。
  至於咩野叫安全性行為呢?社工只係簡略咁講兩句就算,然後就講愛滋病嘅危險。
  要唔要起身駁佢呢?追問有關「安全性行為」嘅野?
  算啦,我個心根本唔係Lee個活動,由尻個社工點講都唔關我事。
  社工說書式咁講左一堆性行為嘅害處,同埋性病嘅後果。
  嚇到大家好驚之後,就放我地出去食下午茶,然後就自由活動。

自由活動時間,D同學三五成群咁玩唔同歷奇活動,有人玩繩網,有人玩攀登,亦有唔少人走出外面打波。
  而我…我想做D咩呢?
  得我一個人,有D咩野可以玩呢?歷奇活動需要組隊參加,同埋我亦唔想跑跑跳跳。
  雖然詢問處可以租借各種棋類,甚至連足球機同氣墊球都有,但無腳係玩唔到嘅。
  同埋就算我真係搵到D同學陪我玩棋,我都驚D細路唔服輸反枱。
  係梳化坐坐下我係埸刊睇到有個手工藝班係副翼,雖然位置有小小偏僻但還是可以行過去嘅位。

當我行過去側翼之後,係一個課室入面見到個手工藝老師,佢收拾緊膠片同埋焗爐。
  雖然我遲左到,但我係第一個到嘅學生…手工藝班少人到連阿Sir都想收野走。
  不過因為我Lee個唯一嘅學生黎到左,所以個阿Sir繼續搞番個手工藝班。
  雖然個手工藝班只係教好簡單嘅熱縮膠——用木顏色係膠片度油顏色然後放入焗爐入面收縮硬化。
  簡單而言就係畫畫,又開中我擅長果樣。
  我畫左「蒼藍雷霆」隻電子謠精係塊膠片上面,個阿Sir讚我話我隻「妖精」畫得好靚。
  我也不吐糟佢啦,反正都係同一類野。
  亦因為我獨佔左成個興趣班,所以我想玩幾多塊熱縮膠就有幾多塊可以玩。
  不過我都整唔到咁多塊,因為與趣班只有一節時間,亦即係半個自由活動時間。
  咁我好唔好直接返房呢?我還是想係Lee個無咩人行嘅側翼探索一下,行一下唔會有人行嘅位。

我係後樓梯向上行,見到外面大部份嘅戶外設備,例如各類球埸同埋繩網陣。
  樓梯嘅盡頭唔係天台,而係一道不透光嘅漆黑玻璃門。
  我試探性咁推下佢,心諗如果係鎖住嘅就返轉頭。
  點知度門係推得入去嘅。
  門入面有個私人吧枱,仲有幾張高級梳化。
  Lee間房仲有個露台,有個人訓係張太陽櫈上面一邊曬太陽一邊飲紅酒。
  「點解…點解你係度嘅?」
  我認得果個人就係果個Eric,果個基金會嘅主席。
  「間渡假村係我嫁嘛,我當然可以日日上黎飲酒。」
  「咁我唔打擾你嘅雅興。」
  當我諗住走果陣,我嘅電話突然響起,係小月打比我。
  「你聽埋個電話先。」Eric指住我個電話。
  「雯雯…我好辛苦…快D出黎探我!
  去副翼頂樓搵主席…快D…得佢先可以放到你出黎!」
  聽到小月好深同辛苦嘅呼吸聲,我覺得佢情況危急。
  「你對車月長做過D咩野!」我質問Eric。
  「無,斷癮症狀係咁辛苦嘅,我只係想同你一齊出去探車月長姐。」佢放底酒杯行過黎。
  「唔洗咁猶豫嘅,學校嘅記錄我幫會你解決,總之你Lee三日嘅成長營都跟住我就OK。」佢拖住我隻手,帶我行出佢Lee個「私人房間」。
一開始睇到依家只係覺得有一條友無啦啦變咗個女仔,但預期同我所諗嘅真係好大出入,唔知幾多人冇諗過巴打係咁樣寫呢一個故㗎呢
睇故都咁黑暗 有啲想棄
小朋友就比佢地純真啲啦
反而寫寫下同預期諗嘅嘢太大出入,又真係好想睇落去
真係會緊張架wor

話説,故事進度到達3/4未?
究竟有乜陰謀
幾時出文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞