LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
想問有冇近似realforce RGB 個種排版比較緊湊嘅104/108 電容軸推介

新手留名 買左隻FC980M PD
d keycap料咁靚換左佢好哂咁

貴幾多
就算淘寶買計佢1580對港紙都差唔多要1800
但日森19398yen 對返港紙都係1344
有冇日森link
留個tg,我諗諗下一條友入300粒好似多得滯
放唔放到full size?
F1-12個類功能鍵常唔常用?
120 粒夠啦,佢一定keep 住會drop
我都想知ducky具體上有咩差,因為都想入手下年佢既豬年鍵盤
我見佢地個老貓好似幾有心,成日上ptt 度回應啲人有關ducky既疑問
如個千鬆啲就 FC980m Filco majestoch 2
仲有220粒halo stem喺度,可以點玩
ducky其實真係唔差(唔計用松鼠軸既款) 好多朋友用都話用咗四五年都無事 我自己朋友買都會叫佢買ducky 講抵玩平到四五舊就有cherry軸pbt cap 講高階想手感好之餘個樣無咁薯仔有燈靚啲 ducky仲要係同filco同一間廠造 唔明點解ducky會被人當電競牌子

利申 相關行業sales 但唔係代理
放落其他housing 玩
魔鬼SIR 初初自己都推介DUCKY 畀人用
我都唔明點解呢度話佢係電競牌子
因為有RGB 系列??
Ducky除左今年出所謂電競凳之外都唔見佢有標榜自己係「電競鍵盤」,見到佢比人放埋同corsair, razer ,logi一齊我都覺得有啲唔明,可能真係因為出左shine系列
豬年鍵盤 係咩黎?
又係RGB 定係普通無燈 ?
佢每年都會出個新肖系列,rgb黎,見佢今年狗年鍵盤個keycap好正,諗住下年豬年係自己生肖,買返把留念
我都係豬年
你咁講搞到我都心郁郁想買黎留念

我見佢shine 6 同7 都有狗年特別版

其實RGB 款我覺得 ONE 2 RGB 仲令過SHINE 5,6,7
7 好似最唔"DUCKY "因為個外款根本係alienware 個kb 黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞