LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
試左
好失望
Tactile feel仲細過Box White
建議你地買幾粒做tester先
btw佢把聲真係好J
我成日當係IELTS Listening Material咁聽
魔鬼蛇係幾吹得 9up下又一粒鐘
OK
點解要jer9me. me小薯
係佢度買過兩隻filco
兩次都唔同態度(第一次幾好 第二次麻麻

我細佬去過一次就話佢好串
利申:我毒撚 細佬mk
上面幾個人留言都話左店主係婉言/婉拒 你都覺得人9答 / hea答 / fake 9 等於 蓄意教衰你 , 畀錯資訊你
5、其實呢點我講左不下於三、四次,你地成日都選擇性失明。
識但唔教
唔識婉拒
唔識但誤導
係三個層次既野。三個都係主動行為,無被動可言。因為你個腦做完決定,再經你把口講呢番說話,係唔存在爭論佢有無蓄意唔蓄意。你大可以一句:sorry,你搵過個。都好過你答一堆根本你自己都唔知既答案俾新手。今次好彩我問既野唔涉及損害個人經濟姐,咁他日有人問,佢又水人一穫咁點?你可以話我庸人自擾,杞人憂天。但正如我上文所講,你知個醫生有問題,你仲唔會同自己親人講?

我quote返一段
「人情世故」唔係咁樣解。千千萬萬種方式去推搪、婉拒,你揀一種:誤導人。呢個唔係咩人情世故,呢個係個人選擇有問題。

人地hea 答,你又唔記得人地講左咩,就加埋自己嘅諗法入去,先變左「係咁架啦,無分別架」等等嘅野出黎
sorry,想補充下,呢d說話唔單單係我一個聽到。就算依家我叫同行既朋友,甚或我老婆出黎,唔夾口供情況下大家都係同一結論。不過我講過,呢個係口同鼻拗,無說服力既點,我無必要吃力不討好

睇你係呢度講左咁多日,你都係因為比人hea 答再加自己想法先谷氣谷左咁多日啫,睇開d啦香港人,出去行下玩下,唔好成日諗返轉頭,鑽牛角尖,咁你心情都會好好多啦
其實呢件事都成個幾兩個月前,我唔特別擺響心上
不過見到有人吹奏,就會喚醒呢個記憶
同大家分享下,但好多護主犬黎護航

我知道巴打都係善意批評,呢度多謝巴打既提點
巴打你講我想人認同都岩
因為個core principle係你誤導人就係有問題
如果呢樣咁簡單既道理,我都要浪費唇舌去千言萬語咁解釋
可想而知有幾多人斷章取義、視網膜效應上身

承你貴言,希望他朝有日我都累積夠足夠呢方面既知識,但唔係用黎同人較勁,而係推動下機鍵圈
自己lube 左啲navy正到
我都覺得RGB同品質唔應該有衝突
如果有一隻rgb有corsair 燈效 又用flico / realforce 的用料同手感
真係perfect
不過因為家下RGB鍵盤大部份都係用黎呃錢
原本值兩3百, 賣到 $800 +
先畀人話係gimmick 野
rgb 最大好處係一個KB 玩哂咁多色, 仲要動態
鍾意幾時轉就轉,
唔洗特登買幾套keycap
我都覺得佢太執著係rgb到
睇一兩都明白佢既感受
但篇篇文都拎rgb出黎講就覺得厭
好似rgb毀左成個行業咁

我既意見就係rgb/電競其實做大左個pool
令到更多人認識mech keyboard

完全正確,我o靚仔果時第一次接觸機械鍵盤都係因為2013年左右好興Razer鍵盤
但係中間有一段時間人云亦云好排斥RGB,覺得係光污染黎
只到舊年Corsair iCue玩RGB真係玩到出神入化先覺得原來RGB係好嘢黎
呢啲additional features你唔鍾意咪熄咗佢囉
你要一粒好尷尬
不如你上淘寶YMDK買四粒仲好
唔得既你留留tg睇下我地番工/住得近唔近

Btw,
講番個Feel
Box Pink個tactility仲細過White
條Spring係同Box Blue/Navy一樣重

請問除左以上兩隻,重有無尼類layout揀?
有無巴打用緊?
用開100%驚唔習慣

想問下有咩model有哩款layout
巴打自己住定office用?
我砌左隻box white 60用既時數可能唔夠7日
硬係覺得會嘈住人
xd96
屋企同Office都有用
點嘈都得
Box White,Blue,Jade,Navy都keep住用開
你怕嘈要考慮下轉Tactile/Linear/Topre switch
想問box係咩野
利申超新手 淨係聽過cherry mx
其實我主力玩tactile
因為我係cherry brown入坑
Kailh pro purple, box royal, zealio 62都有
公司用diy 60% cherry red
corsair 啲用料用落都可以啊,個金屬面我幾鐘意
咁你都真係可以試下Box Pink既
有人屌9你好嘈再算la
google左下, 係咪要自己砌?
有冇現成既揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞