LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
我有隻leopold fc900r 紅軸 一年前係魔鬼度買 好少用 啱唔啱?
願聞其詳
tg?
Ok

啲材料到砌了
等埋個辣雞聽日開始砌先

BTW 個店主知道我係第一次DIY之後
特登寄多咗塊PCB(白色細果塊話俾我練習
業界良心
記得試咗pcb 上齊平衡軸 同modifier 對齊位先焊
唔係又要交學費
入咗麥當勞叫炸雞食
又話快餐店一哥 炸雞都冇
錫線最重要,辣雞唔靚無咩所謂,錫線唔靚一定焊衰
千祈唔好用跟辣雞d錫線
標題黨就出少句聲啦
有冇話要咩粗幼?
見啲人好似用0.8cm粗果啲?

我今日未焊裝緊stab同啲switch上去試下先
粗幼應該無所謂,我個人用幼線,易d控制份量,粗線好易一下隊咗好多落去

唔好落咁多錫,焊位一個金字塔形係最好,整成一個半球體就柒咗啦

準備定d酒精嚟洗pcb,因為錫線core有松香,會係pcb留積

同埋做好通風,唔好控咁埋去,松香好臭
錫真係要買貴D,同埋一定要另外有松香同吸錫器
松香比你焊得唔好或者唔上錫果陣加D上去pcb到,再焊一下就ok
吸錫器係比你重新黎過
上錫果陣最好禁住黎焊,唔係好易走位
焊完幾粒要check下有無歪到,最好放把間尺上去
Lm
請教各位,請問行貨Cosair Keyboard 係幾多年保養?
因為有粒燈壞咗想搞搞佢
如果想平平地入門玩青軸, Cherry G80-3810 MX1.0 TKL $599玩唔玩得過 (https://www.openshop.com.hk/product_8907.html)
定係有其他差唔多價錢, 更好嘅推薦
多謝解答
睇你用途
/如果你面皮夠厚可以去逐個試
試到岩先買
諗住放係office, 做文書, 唔會打機
我google完, 見地獄道冇賣cherry, 知唔知有冇咩鋪多display可以俾我試, 定係去深水埗逐間搵
深水埗逐間試啦
前日去黃金下層幾間都放哂機械鍵盤出黎
只要你面皮厚可以任試
想玩60%黑軸 淘寶tada68又得紅茶青
有冇其他推介?
自組同品牌根本係兩個層面
魔鬼sir畢竟係要做生意
實同人推手上品牌嘅嘢
同埋佢都好耐無做修理mouse或者鍵盤好耐啦
因為呢樣野我已經講過不下於四、五次
不過我當係個summary再講多次

1、從來我個重點都係佢誤導新手有問題。
你識你唔教、你唔識你講,呢兩樣係無問題;前者學你話齋生意人,你教係人情唔教係道理,後者你講得明明白白,我自會請教過另一個人。但你鳩up老點人既時候,我就覺得你好有問題。眾所周知佢個性格係點,已經係一副不可一世既態度,又作為呢個post神化得咁緊要既店主,竟然頭到黎係玩鳩人,試問你做初哥知道原來自己個疑問根本同佢俾既答案係兩回事,你會有咩感受?(欲知詳情請爬文,我有打埋大約既對答)

2、佢無賣基本產品令我意外
我唔拎DIY d kit同工具講,拔軸器都無賣,我覺得都幾新奇咁解;上文都有提及過,佢唔入呢類野有佢考量,我都可以食貴d既運費響外國買,但我最後都係有拉返落個重點:佢誤導人

3、唔明呢度d人神化佢做乜
個個見到我屌佢,就起曬鋼咁,一d就選擇性失明,好似上面個傻狗咁做埋曬d垃圾比喻,仲要淨係針住其中一點,斷章取義。一d就當佢再生父母咁成個護主犬咁處處捍衛佢。
對我黎講,佢值唔值得人尊重同捍衛?
佢人格唔值得人捍衛;
佢有無推動機鍵?可能品牌牌子上係好落力既,但連基本問題都可以老點人既時候,我唔覺得佢有點推動過,咁值得人尊重;

最後想講,我從來無當過佢係一哥,係呢個post太多人吹奏,係根本成個風氣形成左咁樣既錯覺。你話我無刨過文、無做過research屌我都情有可願,但當我係初哥既時候,有爬過文,有去四處問下人請教下既前提下,我覺得呢個所謂「你自己覺得佢係一哥」云云既論據根本不攻自破

請問除左以上兩隻,重有無尼類layout揀?
有無巴打用緊?
用開100%驚唔習慣
你揀果個係
1800 同 96
or
仲有既係1800 w/o F row
好似我用緊既Duck Blackbird

or
compact size
Duck Jetfire
其實你諗野都幾幼稚,

你第一日O係香港買野
1 .生意佬講野你就唔100% 信哂,或者當真

2. 上面幾個人都講佢係賣KB 唔係DIY KB , 冇工具賣又幾出奇
最多只有KEYCAP PULLER , 可能佢有switch puller 同其他工具不過唔係賣係自用

3. 總來冇人講佢係一哥, 你又自己加個朵畀

利申: 一次都冇幫襯過魔鬼, 冇見過真人

只係畀人"fake" 過一次就大反應到咁, 你番去睇youtube算啦
 想問下有冇人留意到Hammer 呢個 CRP 大陸 group buy? 或者知道有冇伏?
https://www.geekmaker.com/goods/detail/449

個網依家死圖,貼住淘寶相先。d 色係 Desko, Tulip, Arabic, APL,冇伏我就去馬喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞