LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
同埋我反而覺得大鍵係ok
反而係覺得細鍵手感唔得
但明明細鍵應該唔大分別先係
Brown
我同你一樣
leopold 定 filco 紅定靜音紅好!
買完番黎應該會淘keycap
而家用緊青 比老婆話夜晚打字好?
想靜音揀Leopold,有靜音墊
亦因為呢個原因唔建議Leopold青
一聽到靜音紅就
手感同薄膜差唔多
除非老婆嫌紅軸都嘈先好考慮

又或者老婆想你啪佢多過同鍵盤啪啪啪
買realforce加靜音圈啦
重點唔好俾老婆知幾錢
其實講左咁耐filco 青同leopold 分別O係邊度??
真係唔識, 兩隻都未撳過
知道左 命都冇😂😂😂
Realforce個樣咁普通,冇事嘅
其實點解咁多香港人鍾意filco leopard,自己砌一個96 / 1800差唔多價仲要靚仔勁多,真係R曬頭
自己砌又要買架生,乜都要自己黎,實平啲架
市面上d垃圾switch真係好難頂
其實自己買個試軸返黎試完一轉,就唔會再睇得上眼d垃圾軸

利申:唔係泛指cherry係垃圾,係泛指好多現貨都係pretooled cherry switch,唔係retooled版本,又呃錢又廢;個感覺就好似當你知道出邊好多食肆都用渠油,就唔太想咁多響出邊食飯一樣
咩係pretooled同retooled?

利申:冇用cherry,用緊topre同box royal
cherry switch有分兩個期,一係pretooled版本,二係retooled版本;pretooled設計上其實無話好大問題,話曬都係所有野既基礎,無佢都唔會有retooled;retooled版本係redesign左個彈簧葉、stem,streamline個設計哲學,令個效果更出。

我淨係research過retooled blue、black,前者有更好既housing設計,令d聲更出;後者直頭拍得住vintage black,手感柔順,撇除左pretooled version果種scratchy既感覺,雖然個人認為同tealio都仲差一段距離,不過價格上已經稱得上係價廉物美
真係冇人會睇頭po
Corsair k70 rgb mk2點睇
你啱啱講完又多個
咁你自己另外買就一定買到RETOOLED的CHERRY SWITCH??
另外買一定買到,主要係唔會有好多廠現貨出既keyboard會用retooled version,一黎蝦你地消費者根本唔識分,二黎成本高,因為要特登買過曬再重新mass produce
但購買渠道有無貨就另一回事

香港有mech key alpha可以上網直接買,但得retooled black同red;要retooled blue或者其他就可能要上daily clack / novelkey買
普通人點會用咁多時間學組裝,雖然實際砌唔算複雜,但始終唔熟手砌都易出事

佢哋又唔係咁高要求,當佢地用緊隻$200逃佬貨,㩒落個spacebar聽到衛星軸沙沙聲都唔會覺得有問題
買得filco / leopard點樣要求唔高,就係開始脫離垃圾rgb gaming keyboard先會諗下呢兩款 / 想玩下topre

淘寶果d我已經唔理,但我發覺係香港人特別鍾意買filco / leopard,真係諗唔明
我都有沉淪過響rgb gaming keyboard,但到自己開始發覺d軸滿足唔到我,就買個試軸返黎試一轉,即刻知道自己唔得唔自組入坑了
茶軸買filco定leopold好
唔係魔鬼sir發揚光大
無佢香港人仲玩緊羅妓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞