LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
係,不過我打公司地址收件
分享下,只此一色Canoe, Yok Holy Panda (換走左垃圾stock spring、lubed)

之前用開minila air,最近轉左用fc980m(好鍾意個layout),但係用用下覺得條線好麻煩 有無咩方法可以變無線??
早兩日係魔鬼sir度買左隻平平地嘅 ikbc cd87 紅軸(有線版) $500,發覺真係好抵屌,好過我隻vortex多多聲
我都用緊 CD108
貴幾十
先前未用過機械鍵盤,以後當呢個係 standard
一開始入坑就平玩 Ducky 青軸, 玩玩下見到個 friend 買左 filco 青軸, 一用就返唔到轉頭;

開始打fps game 買左 vortex new 75 紅軸, 貪佢細方便帶出帶入; 但係呢度有巴打都玩過 ikbc 話 ok 就想試下呢隻 brand, 係魔鬼 sir 度平平地買左黎玩覺得手感好過隻 new 75 多多聲, 依家用黎打字都覺得好順暢好鐘意
我都諗緊下隻買 filco 好唔好,但同ikbc 都係用Cherry 理論唔會差太多?
如果玩 filco 真係好建議試下青軸, 因為d 聲真係好正

你可以去魔鬼sir 度試左先, 機械keyboard 嘅野真係好睇個人手感, 你自己覺得唔舒服幾貴都無用
我都想問想要fc660m白軸
如果ikbc ,filco , Leopold 大家都同一個軸都有分別?
考試擾敵一流
有好大分別ga, 呢幾間廠用嘅keycap, 底板等等, 都有唔同, 所以手感打上去都有唔同
等我搵日去試下先
最緊要係, 貴未必係好, 真係岩自己手感先好買就得
ok
80%黑軸 有燈既有冇推薦?
唔一定要rgb

睇岩左corsair k65 但冇黑軸
除左電競品牌之外其他keyboard要set macro既話會唔會好麻煩?
多數自組鍵盤都易搞,特別係Bootmapper或者其他用gui嘅configurator

如果係filco呢類要轉controller先做到

其實亦都可以用autohotkey喺部電腦度set macro,就算用咩鍵盤都得
想問下有冇師兄知香港邊度有得賣ducky one2 horizon
想問下有冇1000內100%嘅青軸介紹
想入隻104 87青軸
mac 機/ windows 兩用
最好有藍牙 同 白色
香港搵好多間都冇白色filco 嗰隻
仲有咩牌子?
Budget 2k
利申 photoshop 撳shortcut多 / 間唔中要打吓code
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞