LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
Box所有clicky既switch都係㩒原子筆手感
同其他牌子/其他mechanism既switch係完全唔comparable
咁要試下holy panada了
聽講新版v2好似好過holy panada
zealios v2
係 啱啱check咗賣板果間舖都唔賣現成
我冇記錯嘅話呢間舖頭 任何板都可以幫你代組
不過收多你~100HKD
我個人覺得聲wise,都仲係HP好d
Zealios v2個tactility係大過HP
不過唔知點解輕手d,HP打落個感覺扎實d
更正返,手殘打錯字
係Holy Panda
原本我以為打字速度同手勢有關
所以啱先走咗去typing

頭先睇外國research發覺原來冇

https://www.youtube.com/watch?v=MhYFRr2gUaw

有冇巴打可以分享下心得?
即將換無印key cap 驚打字變慢所以特登走咗去打字

其實究竟有冇話邊隻hand positioning method盲打會快啲?
睇番原來Speed Pink都係Clickbar
不過Box Pink今次條clickbar係Kailh新造
Spring weight又唔同speed pink
你真係試過先好大手入貨
我有50幾粒淨
你真係有需要可以再搵我

t.me/wasdjj
嗯...
我自己玩10fastfingers玩左個零月
依家touch typing可以做到~100wpm
主要係靠你自己肌肉記憶、同FJ呢d homing position去認位
我新入坑唔想買咁貴住
stock既冇哩款layout?

買錯左dsa 嘅keycap
仲諗住放係隻flico keyboard 用
d shift space 長身鍵粒豆放用左會卡住
係另一間廠Kailh出既軸
佢都有cherry mx clone既軸,但現時呢間廠出而又受歡迎d既就係box既系列
box軸個樣同cherry mx stem除左個有個box shape響mx stem周邊,就無唔同了

按壓感覺比較豐富,尤其clicky既box navy同tactile既box royal特別受歡迎,兩者按壓感比cherry blue、brown更強烈,而且clicky既更響、tactile既個bump更勁

不過為人詬病既就係好多玩家都有反映box軸有撐大keycap個菊花之嫌。即使retooled既版本都未100%杜絕呢個現象,所以如果買貴keyset,例如GMK、enjoyPBT就要自行針酙。
Leopard FC980M
https://mechanicalkeyboards.com/shop/images/products/large_2994_FC980BG_1.jpg

https://youtu.be/pYU6gdIrUBc

或者 FC980C

[開箱] Leopold FC980C
https://lih.kg/320500

呢啲你就真係應該搵魔鬼喇
不過我見兩隻都唔平,都要1000蚊以上
搭搭搭搭搭

你班撚樣唔怕嘈到人ga咩?
我自己一個人住鍾意用咩軸關你撚事
有隻filco convertible 2 Bluetooth 87keys茶軸唔啱洗想放
有冇巴打有興趣
買完發現鐘意Leopold多啲
巴打邊度買XD96?我想整返隻,用開104覺得太大隻,想換。
我自己就去typing lessons到重新由零開始打
之後再去10fastfingers到打下
打左一個月,由30wpm去到而家70wpm
XD96係香港最方便都係淘寶
有冇巴打知道邊度可以買到holy panda switch
都有望過哩兩款, 但係都冇個款個layout咁吸引
我見買料砌隻xd96都要差唔多兩千蚊? 定係我唔識揀d parts
我有70粒剩,我可能第時都放
xd96殼+板+plate都係600人仔咋喎
加埋軸同keycap都唔會超過1000蚊
你係咪搞錯咗
除咗massdrop係咪冇其他地方買到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞