LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
alps軸 係邊買到
淘寶有太豪出嘅咩apc軸 屌唔屌得過
Topre 想玩keycaps 唔知有咩選擇呢?

佢又唔似novatouch果隻咁可以用Cherry 嘅
太豪
咁得番拆軸??
用咗半年fc980c
諗住買隻紅軸打機用
點知一試就覺得好怪
撳落去好似冇撳咁
變咗買filco茶軸
粒右ctrl冇反應 set曬d野自動彈曬去右alt
係咪姐係焊唔啱
filco茶同leopold茶 我會揀leo
有無試過Matias? 用緊quiet click,手感還可以,間唔中會keychatter,上年retool過批新貨應該好啲

想玩alps white, salmon果啲多數要拆軸
matias 啲軸有冇得就咁買?
邊到有得買ikbc mf108
青軸打機keyboard有冇好推介
Keyboard冇乜分打機唔打機
你諗好下面幾樣巴打再幫你

Budget

60%/80%/100%
要唔要燈

如果你青軸唔要燈必推Filco
Budget$600
青軸
80%
有冇燈冇所謂
到到都無 得f108 amazon又唔送
VORTEX POK3R 60% 青軸
有冇巴打用緊?
感覺如何
手感正唔正 香港有冇地方試下
心動想玩下
有meetup嘅話我可以帶出嚟

我自己都係鍾意topre多啲
quiet click 啫係 tactile?
識貨,TGR 910 係/r/mk 大約USD 700 - 900。 連埋keycap 就USD 1000 有左右。
咁要賣幾多次屎忽先可以買齊料整一個...

TGR呢款有埋arrow key仲多右邊一排制
係叫咩size?
65%
上淘寶買Tada 囉,不過無blocker 同tray mount
係,因為隻switch有舊靜音膠,所以會少少mushy,但都係tactile過茶軸好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞