LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
不嬲都唔平
想買之前試
好似好多街鋪都冇
魔鬼sir
建議買舊版或者980C
咩舊版
Realforce R1 (舊版) 手感比教硬
Realforce R2/RGB (新版) 手感比較軟彈

可以落鋪上下

舊版已停產 要買就快

ps 新舊都有, 舊版較爽 新版長時間比較舒服
新版啲細節做得好差
R2上蓋般keyboardl個時明顯有啲鬆,

不過值得一提係RGB keycap用abs 不過個品質唔算差
但同時因為係用cherry頭 變左可以多啲keycap玩下,成日覺得悶會係一個唔錯嘅選擇
不過值唔值又另一回事。

R1始終如一 what u pay, what u gain. 對得起個價有餘。不過記住,停左產,要就快
GMK Metaverse

個人認為leopold果隻做得唔錯
真係好實淨
首先囉起唔會有eateat聲
keyboard就係keyboard,所有野唔會有左郁右郁,真係實淨
手感好主觀
佢話就話係45g但係我覺得又重過realforce 45g
就咁計手感既話50g左右
唔係太識講

不過首先你要接受到佢個layout先
同埋keycap果d比較冷門
我由於土地問題無買到104
但係真係估唔到泡菜都做到呢個質素

而家出面主要有R2(因為R1停)
R2好唔好你可以出去囉上手試清楚
老實講的確唔係個個人都接受到Leopold個layout(or無需要)

要平d既
好似coolermaster有出過?
不過我無試過唔太清楚
聽過魔鬼sir 講 leopold fc980c 嗰啲個 dome 係同 realforce 有少少分別,fc980c 嘅個頂係硬啲 (好似係

cm 嗰隻咪 novatouch
啲人多數係買嚟拆 mx-compatible sliders 咋
聽講都係冇 realforce 咁好
同埋原裝 keycap 係 abs (不過有得換 mx 菊花 keycap 係好玩好多)
講開 realforce r1 我嗰隻個上蓋都係鬆
同埋隻 keyboard 係可以四個角放枱面唔平,雖然人手屈下都可以整返平
未試過 r2,我都想試下實際有咩分別

SA profile 真係好好打 極品
SA唔加手托的話我接受唔到
打耐咗隻手屈到痛
filco 木手托
點睇wooting two?
魔鬼sir,係唔會平
有無師兄有多Krytox GPL205g0可以賣,想潤落Tealios度
最後買左980c
我幾中意佢隻layout, 保留左numpad 又窄返
反而方向制冇咁好用
980c/660c好似係realforce代工喎
有冇人有84key 推介
有冇人有入手massdrop CTRL
感想如何?
另外我想試下玩Zilent v2
一直用開Topre,機械軸淨係玩過Zealio v1同Cherry紅
終於儲齊3大電容

送Keyboard送貨去office
巴打, 想問下你第一幅圖, 黑色果個keyboard係咩牌子黎? 定係自己砌既?
第一隻是 leopold FC660C 原裝鍵帽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞