LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
多謝樓主回應
你係目前回應呢件事我覺得叫做中肯、全面既巴打

佢做生意哲學我唔評論。不過誠如上文提及,我係感激香港有地方可以買到好既機鍵。

就正如你唔會走去肉檔買菜一樣
又或者問一個心理學家量子物理學咁

呢個講法有d偏頗,我認為豬肉同量子力學,兩者一樣完全無關連;但機鍵同DIY就有關連。我自己打過既比喻就係:「去街市問賣雞既阿姐隻雞點養,佢答你用襁水餵食即可」

我明你燥咩嘢,覺佢唔專業
但首先佢同你係無commitment 去俾有關DIY嘅advice你
第二,佢專業係品牌鍵盤ge產品認知,唔係DIY,佢有做過DIY,但佢都有話過年紀大,連維修都有D辛苦
第三,佢講嘅嘢有無實質坑你,例如造成可以具體表達和量化的損失,如果除咗佢講嘢鳩hea你ge時間之外無嘅話,其實好小事,唔使擺上面

1、2、佢的確無必要,我都講過,佢答係人情,唔答係道理。但我有呢個分享,係因為呢個世界唔係得我一個新手。如果十個新手,有一半以上一講機鍵都諗起佢,學似我咁去請教DIY,佢又俾d咁既答案 / or worse,咁已經瀨左野。
3、佢的確無對我造成經濟上損失,除左我要自己花時間去驗證(which is justified既,因為我都唔會隨便信一個人既片面之詞,我都希望自己可以多d批判)。但我覺得如果我一個初哥去問問題都咁,咁其他唔係問呢d問題,再問d會真係有經濟上損失既問題咁點?呢個係做商家個原則,佢可以唔響自己賣既產品度水鳩人,咁點解響佢唔熟既專長度又要水鳩人呢?個邏輯係行唔通。

如果你咁鍾意DIY鍵盤,睇你講DIY鍵盤咁多嘢講,不妨係呢度多啲做分享

我一直都好想搵志同道合既朋友去交流,不過至今就呢件事回應過既巴打令我覺得無奈。或者我比較適合/r/mk多過呢度。

我唔會動搖我個立場。錯就係錯。佢自己都話佢有咁既可能咁樣回應,亦即佢都有自知之明。至於我會唔會拗到所有人都要認同我,我唔會。大家都有腦,大家都識判斷。呢件事好簡單,對與錯。假如有人覺得對,都反映左大家討論空間其實都無乜。
真係好撚柒
背後話鳩完人比人知道左
人地公開屌鳩返你就做隻笠水狗
作為消費者
先唔講你問長問短有冇幫襯啦,有錢大撚哂呀?
一千幾百佢比返你叫你賣俾佢呀
咩叫背後
指名道姓都叫背後?你唔好咁撚柒啦
點笠水?你咪rebut成篇等我睇下你咩邏輯囉
幾時有講自己有錢?
你噏乜春呀?

喂你哋真係攻擊我,都搵個好啲嘅位入吖
一個就話我篤背jek,大佬,咁撚大隻字寫佢個名都叫背後講
一個就唔知發咩神經話我有錢

你哋好心用下腦先再屌我啦,好柒呀咁
冇錢你做咩自稱消費者,消條撚呀
問緊你係咪有錢黎消費就要答你啲唔關事問題呀
係咪咁簡單都要講到明呢?唔怪得比人撚
早啲瞓啦,聽日去問下地產經紀點起樓啦
哦,依家問問題一定要俾錢先㗎?
咁學你話齋,無錢唔洗買樓啦,你都無先俾錢個經紀,佢做乜要serve你?
當你呢個論點成立,佢大可以拒絕人㗎,做咩誤導人?

喂,好撚柒呀,收聲算啦,個邏輯真係第撚死人

定係你buy誤導?一句講曬,誤導人啱定錯
喂奉勸真係想攻擊我嘅人不如組織下先講

咩問問題前要消費
咩背後話人又笠水
呢啲垃圾邏輯留返俾自己就好了,無謂真係打出嚟自取其辱吖

我怕跟呢啲邏輯做人,我以後出街要腦退化到同人講:我買唔到樓呀,唔係因為我無錢,係因為我無俾錢個經紀,佢唔俾我問問題喎

屌你老味笑死
其實一句叫你問第個咪算撚數

Btw巴打咁執著做乜,佢依種格嘅人,你打咁段野都唔會改架啦,留返啖氣diy 啦
係啦係啦知你好撚型啦
弊在真係好多盲粉想挑戰個邏輯
真係忍唔到手唔屌柒佢哋
佢哋仲型啦,個思維咁發達
睇左你幾日發UP 風
都綜合到幾樣野

1. 你辯論(駁)技巧好好, 好到可以打比賽,
但係你socially inept
人地唔想答你唔通當你面叫你行開, 用掃把PAN 你走咩
睇番你講D 對話內容
都睇得出佢係唔想應你, HEA 答啦,
你仲要一問追問, 根本唔睇人己眉頭眼
但你就當左人係認真答你 , 指責佢誤導你

2. 你覺得自己好有禮貌 , 但其實串串共的語氣連你自己都唔覺
睇你咁多日企到硬一硬, 小事化到咁大
都唔難想似你真人對話係咩態度

我就冇買過佢野, 冇見過真人
suppose 我就最撚中肯 冇偏頗
我見佢FB 同呢度十個有9 個都同佢吹得兩句
有計傾, 有正面feedback
間中都到有一兩個批評佢
我睇咁耐PO都係得你係最大抱怨
唔通個個都係On9 仔得你最清醒?

3 你真係好多假設性 同FF
你假定佢HEA完你會HEA埋其他新手, 甚至敗壞整全行
你假定淨係聽過佢名, 所以佢好出名, 一定掂 , 但係唔認自己無知
我就唔信香港得佢一間鍵盤專門店, 或者冇一個賣鍵盤佬同佢同level
你假定自己或有其他人再問落去會 唔只蝕時間, 仲蝕錢, 咁點賠償或點 算 (講到離哂罩, 完全已經唔係你地對話之內)
你ff 去街市問賣雞既阿姐隻雞點養,佢答你用襁水餵食即可
你試下走去問, 我肯定十個有11都唔會叫你用襁水 毒死隻雞
你又ff "請教一個人問題之前,我需要寫回條問過大家意見,邊個係問得既邊個唔問得先... 拜訪各路高手,逐個問完,確定邊個係一哥先有資格去問問題"
但係冇人叫你咁做

4. 你係一個唔精明+愚蠢的消費者
你以為自己做左好多RESEARCH , 或者去到先問就係 "research"
你唔撚識fb / watapps / 打電話問下有冇貨先去??
你第一日買電子野?? 事前打去問有冇貨咁基本都唔做
以為自己好醒, 好有道理,
點知去到食白果, 畀人噴, 哂自己時間, 受氣, 之後上黎呻

5 你唔知自己錯/ 衰O係邊
上面幾個人留言都話左店主係婉言/婉拒 你都覺得人9答 / hea答 / fake 9 等於 蓄意教衰你 , 畀錯資訊你
你究竟識唔識social 定自閉? 蓄意 同 唔在意都唔識分??

你諗野有logic ,打字係有文筆但唔代表咁就係有禮同有理
我諗E度都冇乜人同你溝通到, 你番去你reddit/keyboard 啦都係
無番你又花時間應人, 人地都花時間睇你再答你
但係最後都冇結果, 冇意思
幫唔到人, 幫唔到自己, 又分享唔到D 咩鍵盤野
根本成件事歸根究底就係你唔識做人睇人面額 之後 小事化大
你講得無錯, 我都數漏左
6. 佢太執著 小事/"被FAKE" / "被誤導"
其實好多都幫你焊埋
但係我想焊所以分開買
首先多謝巴打你回應同讚賞

回應一下

- 但係你socially inept
人地唔想答你唔通當你面叫你行開, 用掃把PAN 你走咩

- 你覺得自己好有禮貌 , 但其實串串共的語氣連你自己都唔覺
睇你咁多日企到硬一硬, 小事化到咁大
都唔難想似你真人對話係咩態度

- 我睇咁耐PO都係得你係最大抱怨
唔通個個都係On9 仔得你最清醒?

1、其實你都做好多假定,而且你成個立論都係base on上邊既論點
首先,當日係唔止我一個人在場,當然我唔會戇鳩到話要借現場其他人既說話去證明自己有無禮貌,因為呢個地方根本係口同鼻拗。
我呢度企得硬,理由非常清晰,就係唔想有新手有疑難再去俾人誤導;我呢度個態度就 = 我日常同人相處個態度,呢個係咩道理黎?你俾人身攻擊果陣個回應,同你請教人個謙卑之心係相題並論架?有無搞錯?
你睇得耐post無人屌就代表個個都認同佢?呢個邏輯又行得通?咁係咪七百萬人都全體無反對起千億高鐵就代表呢個係大家一致既想法?

你假定淨係聽過佢名, 所以佢好出名, 一定掂 , 但係唔認自己無知
我就唔信香港得佢一間鍵盤專門店, 或者冇一個賣鍵盤佬同佢同level

2、首先,我由頭到尾都無講過佢一定掂。
我雖然無做過poll睇全香港有幾多稍為有接觸過機鍵既人一講就會聯想到魔鬼。不過樓上都有唔少巴打有講過,全港賣機鍵賣有朵既就得佢。我做初哥有呢個聯想,從而覺得佢有可能可以解答我疑問,去請教佢,有乜問題

你假定自己或有其他人再問落去會 唔只蝕時間, 仲蝕錢, 咁點賠償或點 算 (講到離哂罩, 完全已經唔係你地對話之內)
3、呢個諗法有乜問題?你知道個醫生會水鳩你,你會唔會同你d親朋戚友講,等佢地有個底?

你唔撚識fb / watapps / 打電話問下有冇貨先去??
4、同親自去有咩分別?本質上咪又係要同佢接觸,你呢點都唔知做乜?我又無投訴過我親自去我覺得曬自己時間。你真係為屌而屌

上面幾個人留言都話左店主係婉言/婉拒 你都覺得人9答 / hea答 / fake 9 等於 蓄意教衰你 , 畀錯資訊你
5、其實呢點我講左不下於三、四次,你地成日都選擇性失明。
識但唔教
唔識婉拒
唔識但誤導
係三個層次既野。三個都係主動行為,無被動可言。因為你個腦做完決定,再經你把口講呢番說話,係唔存在爭論佢有無蓄意唔蓄意。你大可以一句:sorry,你搵過個。都好過你答一堆根本你自己都唔知既答案俾新手。今次好彩我問既野唔涉及損害個人經濟姐,咁他日有人問,佢又水人一穫咁點?你可以話我庸人自擾,杞人憂天。但正如我上文所講,你知個醫生有問題,你仲唔會同自己親人講?

6、縱觀你成篇論點,你就係想我講係唔睇眉頭眼色。但在場既我可以好撚肯定同你講,我絕對係文質彬彬咁問問題,亦都無chur住問,反而係佢滔滔不絕咁講好多唔關事既野。我見佢講得起興,自然會問落去。我俾你睇既convo只係個大約。你信又好,唔信又好,事實就係咁。
巴打講野好中肯
秋月無邊 巴打講野(至少齋睇文筆)黎講係我喺連登上見到Top Tier嘅水準
起碼叫真係有紋有路,成套邏輯係完整嘅(唔講邏輯對錯但至少唔會自相矛盾)
但係睇得出個人好剛愎自用,好較真好硬頸
我就唔知佢係咪假膠啦,但係我assume出咗吹水台/校園台大家都比較認真

我以前都係咁(可能依家都係),咁樣成個人會好唔開心,長期咁樣會心胸狹窄,唔肯接受新事物
我就覺得其實成件事好小事,No big deal
其實DIY柒咗咪黎過囉,焊壞塊板黎試下Fix囉,Fix唔到咪買過囉
放鬆啲啦
多謝巴打讚賞同善意批評

我同意就呢件事,我係好硬頸,但都只係因為我個立場係無錯。
你話我有無經常惦記住呢件事,單單呢件事黎計,無
但有人提起、吹奏魔鬼就會喚醒我呢個記憶
我係覺得人格有問題既人係唔值得吹奏

其實係小事,我都覺
不過好多人群起攻擊我,我言之有理,站得住腳,咪同佢地爭論
到目前為止,我都睇唔到一個真係話到我知我個core principle有問題既有力論點
我唔係想去追逐呢種虛榮,追黎我又無得著
而係好多人緊咬住我唔放,關我人格既質疑,我就會去澄清

好似pepe巴打、方白巴打同目空巴打
大家以禮相待,我係心平氣和咁討論
但遇到d惡言相向既人,我係唔會吝嗇去屌柒佢地
冇,我嘅意思就係叫你言之有理都唔好據理力爭
呢個世界上並非非黑即白,就算你個Logic點完備都好,人地睇你唔順眼就唔順眼,點都唔會對你嘅諗法心服口服

好少見巴打比人插邏輯重咁清晰

同埋講野真係有文有路

我係認同如果做生意嘅,唔想答人野,直接叫問過第二個人係比較好,講埋啲鳩野就多餘得嚟小學雞

樓主看破放下啦

有啲人話以自己個人係串係閪係不可一世自居,同啲八婆話自己真性情無分別,你寫篇論文屌柒佢都唔會改變到 佢9 fing fing 咁睇著你嬲,你又晒時間嬲佢,不如上網睇下有咩啱買好過啦 正如你唔會期望起澳牛聽到唔該多謝一樣 btw聽講依家好似真係有
其實有人認同我,我已經好感動
至少我知道我堅持既立場係無錯

講真,除左我依家比較上心其他人點反駁我
我對魔鬼個回應係無乜感覺
我都係邊睇mm同mk邊睇下留言再回應下咁

我明目空巴打講既野,但要實踐都唔係話一時三刻就會做到
我希望我唔需要再為呢件事回應啦

事實上,都無錢買野了
artisans、keysets、kit呢排都買到我覺得有d過份
呢半年都係window shopping下算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞