LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
r/mechmarket
taobao 有nos skcl yellow
ebay 買舊野拆

matias 好難買
AZIO retro classic 好唔好
個樣好好J
臨翻英國之前喺魔鬼sir度買咗佢手頭上最後一個白色filco hakua
呢位人兄係Alps fans嚟
佢屌CherryMX屌到仆街
但ALPS真係好難搵
同埋原廠已經停產好耐
可能係世上保養最耐嘅Keyboard ???

隻HHKB Professional 1 有條slider 爛左,本來打算拆隻Pro 2 slider 用。但係個盒發現左張野

Send email 去PFU 問下仲有無保養(隻board 已經超過十二年),PFU 真係覆我問我係邊買同幾時買。之後叫我send 隻board 去日本整,話免費整但唔包shipping 。

個support 話個model 岀左好少量,好多年無見過,仲要連原裝盒,膠袋同usb 線。好難得仲有人會整。

HHKB 真係好值得買
一於轉貼去其他post
佢係寫住十二個月保用期外維修要畀錢定係點? 唔係好睇得明

不過寫明淨係日本國內有效都肯同你整,真係好服務
整完會唔會 post 埋上 reddit

終於圓夢

不過哪有endgame,仲有幾set要整
想問下淘寶keycap博唔博得過
新手一問,隻Filco打哂油想轉PBT鍵
好簡單想換PBT加黑色側刻就得,
但成個淘寶search極都係啲花呢花碌款 特別個個王自如

搵左好耐先有一間,但55蚊好平,怕伏,
link係下面,
有無巴打有經驗介紹啲抵玩我買?跪求

https://m.tb.cn/h.3HDZtdq?sm=05eba3
有冇人記得嗰set Gundam keycap
無撚晒影,係咪收咗皮
上mm問好過呢度問
係喎,都無見過人post過出嚟嘅
我都想問
想淘寶買兩粒木keycap,中意果個手感
mechmarket
USD 329 賣隻膠Case Ergo Split Board,難怪唔係Geekhack同/r/mk宣傳
連登嗰個post有人話2400蚊太平
新人入坑
準備入手k76mn custom茶軸 發現keycaps又係另一個坑
尋日去試打老闆拎埋cherry靜音紅軸出黎 但打落覺得太黏手
點解Hasu 個藍芽續航會少過BT版咁多
如果想試電容軸 邊度有得試
見到好多都唔平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞