LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
用yok red panda 同 halo true switch 自己盒合出黎
用yok red panda 同 halo true switch 自己盒合出黎

用yok red panda 同 halo true switch 自己出黎
姐係冇辦法淘寶一定要去外國果啲?
唔係,係已經無得合了,因為yok red panda都已經無貨
有冇巴打可以教下點整返好佢黎用
一用粒豆就頂住
唔裝又會側埋一邊
用唔到
間間都話自己most tactile
真係比box royal好feel
同埋都係等淘仔入貨先手算
其實有多個方法
不過果個方法都絕左版了

有兩個housing clone,一個係Yok Red Panda,另一個係Bsun Panda
前者係NovelKey既clone attempt,後者係Supervan(大陸發燒友)唔知用咩方法搵到Invyr Panda(原模)間廠去幫佢重整。點解呢處話「唔知點解」係因為一直以黎Holy Panda都可以高企10USD / 粒既原因係Invyr Panda已經絕左版,個模據聞已經銷毀左,所以個scarcity愈高既時候,製作HP個成本都隨之而高。
但後尾Supervan有個GB就係賣Invyr Panda housing clone,聲稱用原模仿製,當初好多人都抱住懷疑態度,但到實物出黎之後,經測試已確認同OG HP(Original Holy Panda)個感覺一樣、按壓壓力圖都係幾乎identical

據Novelkey講,Yok Panda將會回歸(都合理,咁暢銷),不過唔會再用棗紅色housing;實際stock in未明
至於MD個HP就暫時聲稱只會run一次GB,我覺得會發財既野,應該都會有第二輪,不過md呢d無良商人都係睇定D先
要做到tactile唔難
但要做到又tactile又順滑先難
我自己覺得Box Royal太鞋
Zeolio夠順但又唔夠tactility
遲D點都要買隻電容J下
holy panda唔係一間廠出,佢係合成軸
據聞有幾個發燒友都跳出黎講話係自己發現呢個玩法先
事實上holy panda之前,已經有holy chickies、Zanda等等合成軸
係直到近年Input Club同Massdrop合作既Halo switch出現後,先有Holy Panda既誕生

Zealios V2未出之前,HP既tactility係無容置疑冠絕全場。Box royal個tactility係勁,但佢太sharp,所以當初好多追求endgame tactility既發燒友都覺得佢未夠班,直到HP誕生以及後尾Zealios V2出現先至改朝換代。
HP同Zealios v2據我經驗,同BR比,個tactile bump係明顯smooth好多,佢有種你渣車渣到去speed bump,慢駛過去果種smooth既tactility,但BR果種係你全速渣過去,有種chok既感覺,太sharp
原来有啲咁嘅事
長知識了
有機會出黎交流下可以俾你試下禁既
不過單咁一粒禁無咩意思
我用YHP組左個65出黎,打出黎個感覺同單禁一粒都有頗大分別
當然都因為個case、plate、keycap會好影響個感覺
菊花要緊
查實有咩分別, 都係用cherrymx brown ?
見大家討論機械軸幾開心我又講兩句
曾經一度發高燒的我一年 join 幾次 geekhack 的 group buy 每次 500 元美金
又經常去淘寶同埋 ebay 搵二手八九十年代西德製的 cherry 鍵盤
我自己最鐘意的係 cherry 白軸 62g + 軸油
DIY上軸油呢 part 我自己試過, 最初係好滿意 (因為無試過 d 更加好的),
但聽聞有高手識 tune 軸,
搵過 taobao 村長做 102 粒 62g 白軸手感一盤 (同我自己 DIY 的差不多)
後來搵左個韓仔買 86 粒 tuned 62g 白軸, 寄塊 PCB 比佢幫我焊接連 stabilizer 等左三個月先收到貨, 收到貨後一試就真係終於搵到我至愛
(韓仔名吾開, 聽聞佢幾年前開始走數, 收左錢吾出貨)

另外如果有朋友有以下鍵盤想割愛可以 PM 我, 願高價收購
1) ESA-3000
2) G81-3077
咁賤,真係泡菜狗黎
巴打有無相毒下我
好想試下禁

不過巴打想收vintage board,你不如去mm收好過
可惜要入手都唔係容易
Diy咁耐最後悔係買左袋Kailh pro purple
就係用試軸器感覺幾好feel先買一袋
點知砌成品感覺以為打緊liner switch
好彩係用hot swap pcb試未焊過
自此之後我唔會再信試軸器
睇黎係喎咁
我google search出個kprepublic 好鬼貴
600係淘寶買?
可唔可以俾間淘仔店個Keyword嚟?我覺得XD96個樣比90%更吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞