LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
完全理解秋月巴打嬲咩
老老實實,全香港除左魔鬼,仲有邊個賣鍵盤賣到有朵
咁新手入去想問下問題,無啦啦俾人噴到一面屁,俾我都會慶過火屎 唔明有咩問題

搭單問下,最近小弟想踏足diy但咩都唔識 暫時睇中dz60,中意hot-swappable
想問下65%除左呢隻同tada68仲有無咩推薦

應該買dz60定tada68再自己加socket?
同埋仲有無咩要注意 唔該大佬們
開頭打速成同用excel我覺得唔順手,因為page up/down, home/end 個nav cluster離home row太遠,不過如果可以set custom layout就無乜問題
1、我無講我100%信曬,有我仲會自己搵資料?我針酙緊既係呢度吹奏、神化既商人係咁既人,我真係唔撚明,呢點有幾難明?講緊個人品呀,職業道德呀。

2、唔係幾個人講佢賣乜賣物既問題,我已經講過,係呢個連登post一直都有種風氣鼓吹緊呢個商人,吹奏到形成一種風氣令人一諗到機鍵就諗到佢。我是但問一個身邊mech key既人,去邊度買機鍵好,個個都答我魔鬼;請問一個初哥爬完文,對自組有疑問,但羽翼未齊想去同有經驗既人請教有咩問題???好喇,請教完發覺你根本fake9人既,fake得我1個,咁其他初哥呢?我係如實將個情況同大家分享,俾大家有個picture,你地就一副道德高地d聖人mode咁個個事後孔明:「我地無講過佢係賣DIY kit喎」,咁你地又有無話佢無賣呀

我咁大反應,係因為我真係唔覺得佢係一個值得尊重、推廣、捍衛既商人,而你地就處處包庇。你地俾我個感覺係你地知麥記用地溝油,so what?得佢賣快餐又有shake shake薯條,理撚得佢用咩坑渠屎,去食就食啦柒頭。
兩個唔同size嚟喎,DZ60係60%,tada68先係65%

Kbdfans有賣hotswap版嘅dz60同GK64,65%有KBD67,可以加錢叫佢幫你裝hotswap
咩model 好j 想買
Percent Studio Canoe
Filco青軸有冇透光rgb嘅?
想問點解第一頁話 青軸一定係Filco
Filco個青軸有咩唔同
Leopold有靜音墊,啲聲會好唔同
Why not both

其實我覺得睇你對DIY有幾大興趣
我就覺得焊嘢好打耳所以乜都自己黎
不過我遲啲都會買多塊PCB自己焊啲socket當tester咁玩下

BTW據我所知tada68要自己加燈
算啦,咁大反應jm9

想問支野有咩用
我知,我會買塊support到kailh hot swap socket嘅
你比左學費咩?
又冇人逼你食M記,你唔走去M記問下西餐點煮
比人撚完狗都唔知醒
而家用緊個filco都係佢果到買
果陣仲問佢好撚多野
解答得好清楚
未買果陣仲叫我自己諗清楚先好買
同埋魔鬼sir好吹得
吹到買撚完想走都走唔到
仲要同佢吹多半個鐘先放我走

而家唔買野係到屌9人
由facebook 入黎呢到食花生
想睇上面屌鬼巴打有咩回應
呢個將會係我最後一次回應呢件事

多謝你回應呢件事同道歉

首先想講,我絕對無無禮地問問題。試問一個人乜都唔識,點會仲會囂橫拔扈咁問問題,閣下能夠有咁樣既推論,我只能夠話可能你判斷一個人語氣個敏感度比普羅大眾要高好多、敏感好多。如果我有禮地問既問題對你造成不安,我為此感到抱歉。當然,唔排除真係有人個格咁衰。不過大家大可以從我第一次響呢度出現既貼去睇,我問問題係咪咁撚衰格。

其次,閣下認為hea答、9答 = 誤導,呢點令人感到驚訝;hea、鳩答係可以不著邊際、唔正面回應問題,但誤導係俾錯既答案。閣下大可以謝絕我既問話,大家無hard feelings,不過閣下竟然認為誤導新手係種有禮貌既表現,小弟實在甘拜下風,只能夠話我見識唔夠廣,唔知世面個運作係咁樣。另外又指閣下生意既哲學,使得不得不推銷產品;呢點我係認同既,我亦都感激香港有個地方可以買到品質比較好既機鍵。不過如果呢個係誤導新手既站腳點,我只能夠遺憾講句:誠如岩先提及,閣下大可以謝絕我既疑問,而唔需要誤導人。

關於人身攻擊,我只係從客觀事件上推論閣下個職業道德令人乍舌,如果閣下無誤導人,我直頭係誹謗緊你添。當然呢樣野已經無從考究,你我各執一辭,你可以聖人上身話自己無,我亦可以堅信自己深刻既記憶。只不過想講一句,大家萍水相逢,我唔係商家亦唔係你邊個,我無必要無緣無故抵毀閣下人格,我只係陳述我作為消費者,去閣下商店請教問題既時候,得到乜野回應,再同大家分享咁解。

閣下提議開個DIY店做鍵盤之神,首先想多謝你既建議。誠如我一直重申,我只係個初哥,入坑不夠半年,何德何能去授人以魚,遑論開鋪。小弟自當努力學習,希望可以多同各路同友交換心得。

最後想同各為魔鬼子女、fans表達下我感想

有人話:咁大反應做乜?
好簡單,做一個商人,你誤導人。無論品德、職業道德上都係講唔過去。我作為消費者,純粹覺得呢種態度不可取,呢個世界上唔可能得我一個新手,只會越黎越多。我分享一下去警惕大家咁解。當然,可能你地接受程度比較高,覺得「去街市問賣雞既阿姐隻雞點養,佢答你用襁水餵食即可」係無問題,咁我只能夠五體投地,我輸俾呢度盲目既羊群效應同神一樣既批判思維。

有人話:點解你唔做research先呢?人地都無話自己賣呢樣賣果樣
呢個問題真係好精彩。事實上我就係做過好多research,包括問下身邊人機鍵去邊買、去呢個post睇下唔同人提及邊個商家或者買乜買物之類、又或者上google搵資料等等。關於佢有無賣某某產品,我去問,唔正正就係research緊咩?關於佢識唔識乜乜乜,我唔正正就係research緊咩?當然魔鬼絕對有權利拒絕回應,不過佢無咁樣選擇,佢選擇佢覺得有禮貌既方式:亦即佢口中既9答 / hea答 / fake 9。其實我到依家都唔明支持呢點既人,個邏輯其實係點運行?

有人話:得啦,你咁都信,你不如淨係睇google啦
其實你問呢條問題做乜?我信我就唔會話佢誤導啦。好多人真係俾我個感覺係終極盲粉 / 酷愛斷章取義。我真係想知一個會誤導人既商家,點解會有咁多人捍衛佢。

有人話:根本無人話過佢係機鍵一哥,你自己覺得之嘛
重申一下,我係覺得成個風氣形成一個錯覺,令人一講機鍵就聯想到魔鬼。唔需要講我,淨係是但稍為有留意下機鍵、睇呢個post既人都會講佢。咁當初作為一個新手,覺得佢可能有我想知既答案,繼而去請教人,呢個邏輯有乜問題?係咪以後我想請教一個人問題之前,我需要寫回條問過大家意見,邊個係問得既邊個唔問得先?定係需要去拜訪各路高手,逐個問完,確定邊個係一哥先有資格去問問題?

問:實情佢點誤導?
我quote返我之前個post:

問佢有無stab、grease賣
佢大約話:邊洗呀?呢d咁曬時間既野,落完咪又係一樣感覺?傻仔先會做。
咁問佢點解啦,DIY唔係要用stab架咩?
佢話:有就有,無就無架啦
我真係聽到
落左lube無分別咩?
佢話:一樣架,曬時間做乜?
問佢kailh、gateron軸既野
佢就話:無賣喎!咪又係咁上下,你鍾意咪去禁下囉,同我呢d差唔多之嘛
問佢retooled cherry有咩分別
佢話:一樣之嘛!
其他d廢話我都唔點記得,聽到呢到已經覺得好流,但苦於我果陣真係成張白紙,我又駁唔到佢;事後自己上網係咁刨文,買野返黎研究,試完之後就覺得呢條友真係好流,尤其軸上油同唔上油根本係唔同層次既感受;其他例如retooled同pretooled點會一樣,一樣就唔會分啦;gateron軸都夠膽話同cherry差唔多,個樣就差唔多樣既

最少魔鬼做生意係有原則,貨品出門個刻客人係知自己買咗咩,唔會水個客
同埋佢市場定向係算明顯,係想做Gaming以外ge鍵盤市場
佢都話過出走深水埗係有利向呢方面發展,多咗上班一族去幫襯
我諗之所以個template一直推介啲人去佢度買都係因為咁

都係嗰句,佢係做買賣生意,唔係做DIY

問佢本行唔同ge嘢,真係可能得出唔啱ge答案

就正如你唔會走去肉檔買菜一樣
又或者問一個心理學家量子物理學咁

我明你燥咩嘢,覺佢唔專業
但首先佢同你係無commitment 去俾有關DIY嘅advice你
第二,佢專業係品牌鍵盤ge產品認知,唔係DIY,佢有做過DIY,但佢都有話過年紀大,連維修都有D辛苦
第三,佢講嘅嘢有無實質坑你,例如造成可以具體表達和量化的損失,如果除咗佢講嘢鳩hea你ge時間之外無嘅話,其實好小事,唔使擺上面

第四,我覺佢唔太接受Kalih,Gateron啲新嘢

如果你咁鍾意DIY鍵盤,睇你講DIY鍵盤咁多嘢講,不妨係呢度多啲做分享

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞