LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
由fb走入黎食花生

其實香港係有專做diy keyboard既網店
我好多parts都係同佢買
不過好似有成半年無update過

DIY我上年都玩得好癲
只係洗得好大而家半退坑
軸玩過有cherry紅銀,zealio62,kailh box white/royal,kailh purple
PCB玩過全淘最伏既tu60,bface,yd60ble
不過都係未玩到秋月巴咁爆開粒軸lub

我diy之前係用緊ducky1008茶(用左8年,而家都仲用緊)
初頭玩diy之前都有諗過搵魔鬼睇下買唔買到parts
好在喺我動腳之前搵到淘寶店
自己之前又識少少焊pcb
就膽粗粗自學算

利申:去過魔鬼鋪頭一次
只係想試下傳說中既filco青有幾神(對比box white)
只係禁左一下就走左
個人而論,我就覺得魔鬼果度係有keyboard 比你試,未知想買邊個keyboard 或者想試下手感嘅朋友仔可以去試下手感先,呢樣野好多位巴打都係咁推薦比想試嘅朋友。你自己神化左魔鬼啫

第二樣就係人地打開門口做生意,人地同代理拎貨賣stock keyboard , 你入去要求買d人地無嘅野,人地話無之後再「請教」人地其他問題。你知唔知乜野叫人情世故?
唔想答你都唔會兜口兜面拒絕你,hea 答都係其中一個方法嘅

人地hea 答,你又唔記得人地講左咩,就加埋自己嘅諗法入去,先變左「係咁架啦,無分別架」等等嘅野出黎

睇你係呢度講左咁多日,你都係因為比人hea 答再加自己想法先谷氣谷左咁多日啫,睇開d啦香港人,出去行下玩下,唔好成日諗返轉頭,鑽牛角尖,咁你心情都會好好多啦
又話魔鬼sir吹得,但秋月去吹多兩吹又俾你地屌佢唔識人情世故 仲可以睇完佢篇野講到佢現實係咩人,依家係咪多左文字傳心師?

件事係小事,秋月亦都無化大,上黎發表佢親身經歷姐,咁都有問題?唔可以對魔鬼sir有壞嘅評價咩?

利申:唔質疑魔鬼sir做生意嘅態度,魔鬼sir的確喺自己範疇非常專業,但唔該大家講下道理,唔好盲撐盲反
小朋友真係小朋友,唔識睇人眉頭眼額,仲要事後不停長篇大論咁想博人認同。

我比你博到全部人認同,So?

根本就係你執著,係度發脾氣,想搵人認同返你,等你自己覺得自己冇問題。

既然你覺得佢咁唔專業,希望你遲啲到你有呢一方面足夠嘅知識之後,義務教導一啲新手,打低條仆街!

唔好係屋企打文屌柒人啦,再唔係你都可以開Live上去踩場,等呢度各位睇下條友有幾柒
諗住落銅雞眼如果係tada68應該可以?
本身仲諗住落凱華果隻添新手咩都唔識多謝巴打教路
落銅雞眼煩到痴孖根
而且軸腳要整彎少少先插如果唔係會接觸不良
有時練speed test打打下唔出字真係會燥
搞過一次唔想再搞

不過你要搞就先提醒一下
先正面落銅雞眼再痴膠紙固定再反轉焊
膠紙一定要用厚身(電線膠布個類)
我試過用個d薄身封箱膠紙
焊完撕膠紙
有d膠紙會留左係雞眼入面
如果再插軸會更容易接觸不良
事主似有亞氏保加症 以前有個同學有亞氏保加症又係咁上下樣
其實即係秋月無邊巴打覺得魔鬼SIR身為香港廣為人知賣鍵盤既鋪頭老闆, 除左賣品牌貨之外, 都有一定既責任, 甚至係高尚D既情操, 去引導其他有志於DIY 鍵盤既人, 亦覺得魔鬼SIR應該對DIY鍵盤有認識而且唔介意同人交流
其他巴打就覺得魔鬼SIR無呢個責任, 只係打開門口做自己既做既生意, 合則來不合則去, 無必要招呼唔想招呼既人
其實兩套唔同既價值觀, 無咩好拗, 亦唔代表邊套價值觀高D, 亦唔需要認同其他人既價值觀,
(我自己都覺得魔鬼SIR無呢個責任既)
不過魔鬼SIR本身個人係比較串, 以前佢仲係高登個陣同佢打牙較, 佢對住D講普通話, 語氣又唔好既客真係會串好多; 但岩傾起上黎又會可以傾唔停咁, 我第一次去就同佢吹撚左大半個鐘水都無買野, 第二次再去先買左隻Filco 青軸
明眼人就知咩事啦
新手想入坑
想買隻茶軸 係office打字用
有咩牌子型號介紹
未去過魔鬼度,睇開r/mk,但條友一邊網上屌香港人停留玩rgb好撚膚淺無進步,點知原來有人想進一步就sell返佢買品牌野,咁唔係自相矛盾係乜?
佢sell品牌野係指filco, leopold, realforce
唔係razer/logitech個啲
笑撚死,真係玩Keyboard點解一定要玩Filco
Filco咪一樣係用Cherry軸

人地外國真係玩鍵盤玩得pro嘅完全唔會抗拒DIY,仲跟得好貼玩埋40%Keyboard
人地Gateron親自送埋自己啲prototype俾佢玩

https://youtu.be/YyoB9rEzOeY

條友屋企幾百隻keyboard,從上世紀Dell AT101W到最近Corsair都有玩
呢啲咪真係叫鍵盤達人,真係叫Pro

我RAM,顯卡,風扇,鍵盤滑鼠滑鼠墊全部可以RGB聯動你又得唔得
玩RGB好膚淺呢啲說話真係得生意人先講得出
其實黎黎去去都係Cherry軸,唔係以為專個PBT Key cap個料用靚啲本質上就有區別呀?
我托隻hhkb 返黎好過
呢條友review啲垃圾鍵盤先經典
我都係睇咗YouTube上面外國啲人點玩Keyboard點知自己個眼界幾咁細
人地評測「史上最佳嘅五種Tactile鍵軸」,Cherry根本冇一隻冇上榜,仲要唔係每隻都係MX軸

https://youtu.be/6TAgLC_fluk

每隻switch都拆出黎同你講點解佢覺得係值呢個排名,有理有據
之前有段片仲講埋點解佢覺得Kailh Box White係好過Cherry MX Blue,又講零件構造又俾埋Graph你睇,Pro撚到

https://youtu.be/2_Z2G0aKl80

真係唔好做井底之蛙,出去望一望先知香港人玩Mechanical Keyboard根本中停留係原始時代

利申 包括我
Graphic Card囉

咁我平時真係睇開台灣/大陸啲砌機節目,人地又Pro又update,成日張卡未出已經有review
香港得腦控呢啲level嘅垃圾Channel我有咩辦法
從來冇咁講過,不過有啲人以為買Filco/Leopard就以為自己係上等人呢個就真
Box white條click bar設計真係好破格
諗返起cherry青頭段個虛位同臭軸就唔開胃

我仲想試埋box navy同jade
https://youtu.be/zdhagRsZW6Y
更加想試新出嘅box pink
中等力度 唔會好似navy咁重 又無咗jade會delay嘅弊病
同埋改咗keycap mount size 唔會再插爛keycap
屌自膠擺錯片,呢條講Linear先啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞