LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
唔該巴打, 我見tada68都有high profile㨂, 咁分別只爭銅底?
我見條link隻kbdfans67個價係未包軸同keycap 都貴一節
銅底、外型、layout
價錢爭咁遠
Tada68:
Low profile case
Unable to add extra underweight
KBDfans67:
High profile case
Brass weight

Profile difference據我經驗,主要係聲唔同。tactile linear軸high profile case會好聲啲

重量,沉實啲嘅鍵盤 = vibration reduction,你打字嘅時候唔會搖搖擺擺,pcb同case之間個空間更實更緊密,代表你減少bottom out switch 嗰陣打中定位板嗰陣嘅回彈力,強化純粹嘅手感
唔該巴打, 我見tada68都有high profile㨂, 咁分別只爭銅底?
我見條link隻kbdfans67個價係未包軸同keycap 都貴一節
銅底、外型、layout
價錢爭咁遠 料一樣?
同埋你話加GB姐係咩?
kbdfans67係套件價,無得同單買tada68 case個價比㗎喎

同埋kdbfans個finish我覺得係好過tada68,至少佢無鍵盤腳,個傾斜度係個case度已經設計好,唔存在你甩腳、痴唔實會wobble、唔對稱嘅情況

GB = group buy,入gb即係預訂,唔係現貨落完單即發貨
有冇巴打知咩事
買咗新Keycap但係發覺會卡衛星軸
攞咗幾條Keycap黎試發覺4條入面得兩條係正常可以彈返起身

右邊果兩條可以

係我條衛星軸出事定同Key cap高度有關係?
條 spacebar 係咪灣咗? 平放喺枱就睇到
係平嘅
應該唔關事,我放落其他keyboard係正常
4條spacebar 個stem個位分佈一樣?
Space bar衛星軸杆插錯方向/插錯上下洞?
我試過呢個情況
另外我有用定位板
結果要全部軸解焊先可以整返
試下上下拉兩位衛星軸係咪同步上落
如果唔係就
你會唔會上得太多油呀,試下清咁啲油再上睇下得唔得

唔得我就真係恭喜你了
淘ikbc c104
全部都唔關事
唔係Key cap高度問題都唔係卡衛星軸
因為我前後用咗三隻Keybaord去試呢四個key cap

我搵到係粒衛星軸下面個扣嘅問題

因為佢比較鬆
如果我裝落盒度再用力撳粒頭就會被個盒頂出黎

定出黎之後就會卡

要fix呢個問題我唯有喺個盒度開兩個槽位
個盒唔會頂到粒平衡軸應該就得
ikbc有隻新出嘅Table e412都有銀軸
想問埋巴打有冇咩牌子係有賣BOX軸 有得試下
要玩係咪只可以DIY
GMMK, Input Club Kira 96, Anne pro 2
GMMK好似得官網有得買
jade switch終於到手
真係好似原子筆
tg?
但可惜冇80%
唔該咁多位巴打先
睇完一輪都係tada68岩budget d
想請教下有冇必要用鋁case? case用高定矮係咪好個人?
軸方面我用過cherry青, 無咩特別感覺, 想試下其他手感
box定gateron好? 有冇邊款推介, 線性同tactile都得
殼既用料、layout、傾斜度、高度、厚度、重量都影響到你bottom out既聲係點
鋁殼,density高d,vibrations 少過膠,聲傳播速度快d,d聲理論上係好過膠;撇除聲唔講,就咁渣上手,個感覺都premium d。同埋個用料重身過膠,實淨d,打字體驗整體會好好多。
高身定矮身係個人。外觀上暫且唔講,因為呢個真係你自己鍾意;打字體驗上咪d聲好聽同難聽既分別。高身殼d聲會困住響入邊再出,矮身殼無左條邊直出聲,睇用家prefer邊樣多d咁解;不過我自己淺見就覺得高身襯唔同profile高度既keyset都係好睇過矮身。
軸就真係最好自己試,無論我寫得幾咁出神入化,都唔及你自己禁落去果下個感覺黎得深刻。你問box定gateron好,睇你追求乜野;
linear的話gateron就好出名,因為依家linear switch endgame唔計NOS / NIX vintage black,就數Zeal's既Tealios同Healios係最smooth,而呢兩個軸係由gateron間廠代工。當然個價係對新手黎講有d離地,成1USD/粒。你想追求smoothness,可以試下gateron yellow試下個感覺先。
至於tactile,我個人覺得你可以試下box royal,睇下你接唔接受到咁強烈既回饋感,你接受唔到的話再講,再進一步既tactile軸除左Zealios v2,就得返HP了,呢個就後話啦。
以上都係小弟淺見,有錯請指教
https://en.zfrontier.com/collections/keyboards/products/aurora-96
有無巴打曾經係zfrontier買左?
成品質素如何?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞