LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike

組裝果陣都要插個軸落去定位板同PCB度
個軸有問題要抆出黎,點會唔用到拔軸器,基本工具黎架喎,唔關hotswap唔hotswap事
連呢d基本野都無賣,仲要口口聲聲誤導人又轉移視線落自己d產品度,真係狗也不屌
d俾負皮既人出黎幫佢平反下,等我理解下你地當佢係再生父母咁係咩因由
講緊係有d PCB咬得實既情況下,當HP軸咁計,成8蚊粒;個PCB你如果買得一塊你用brute force夾硬抆出黎又可能整壞是但一樣,到時真係含撚都無味
我聽完就覺得你個怨念好深,點解你會expect一間賣keyboard嘅鋪頭就一定有平衡桿、拔軸器同grease果啲,係佢本身主打DIY Keyboard定點
人地打開門口做生意你唔幫襯又問人其實...

嗱,講明先,我本身好中意mechanical keyboard,但係就冇話特別中意邊個牌子
我就睇軸睇手感做人,自己本身咩牌子都買

買過嘅keyboard包括:
TTesports Poseidon Z RGB (Cherry 茶)
Razer Blackwidow (Razer 綠)
Corsair K68 (Cherry 青)
TTesports Premium X1 (Cherry青)
AZIO RETRO R.C.K (AZIO typelit)
ikbc Table E412 (Cherry 靜音紅)

我自覺就冇到發燒友級數,買Keyboard純粹係因為我讀CS對電腦對得多
今次膽粗粗上淘寶去買零件返黎DIY都係因為最近成日係YouTube睇埋啲DIY片
但係歸根究底,我選擇DIY Keyboard嘅基本原因係因為
1)胡桃木Case + 無印PBT Key cap呢個combination簡直完美
2)我想要64Key鍵盤嘅便攜性同時又想要返機械鍵盤嘅手感,但係我喺香港見唔到有啲咁個product/我搵唔到
3)香港個價錢特別on9

因為根據我對DIY Keyboard嘅理解其實就咁嘅,DIY絕對係一件發燒級同埋高成本嘅事
我以前一直以為自己DIY Keyboard係因為窮,但係真係買落先知其實唔平
好似我今次咁:
胡桃木 Case + wrist rest: 285RMB
銀軸*68 + PCB + 固定板平衡桿 1 set: 444RMB
PBT Keycap 1 set:159RMB
LED: 20RMB
total 908RMB,埋單連運費差唔多1100蚊港紙
就算我用返最cheap膠CASE+紅/茶/青其實都要差唔多700蚊
大廠OEM一樣料嘅話價錢平啲又有保養又RGB又唔使自己砌,其實以成本黎講人地推返你品牌產品其實冇錯
所以如果唔係香港個價錢吊高黎賣,啲cheap嘢賣到成千蚊我應該都唔會入DIY呢個坑

最後得罪講句,on9仔先DIY,我係on9仔
我係覺得如果有心去推廣機鍵風,係唔應該只係一味去推銷品牌產品而打壓DIY。

周邊產品d貨都係咁入,其實佢唔入,我都係上淘寶搵,或者再進一步好d既lubricant grease淘寶都無既,唯有食貴d運費上novelkeys、zeals、1up去買。你唔入呢類貨,而且不斷吹奏品牌產品都算,正如我所講過,你賣花讚花香係無問題。但你作為香港人一諗機鍵就即刻諗到你既店主,如果有人請教關於DIY既野,你都仲去打壓甚至誤導人,有無職業道德?仲有咩資格推廣機鍵?

如果佢對機鍵個熱誠都只係停留響品牌產品,想賺錢,而根本無諗過真正推廣機鍵呢樣野,真係好唏噓。當然呢個只係我一廂情願覺得一個機鍵KOL應該要有高尚既情操去幫有興趣既人理解多d呢個世界既野;鍾意就水人,唔鍾意就唔應人可能係普遍香港人已經習慣左既vibe \/

DIY係真係可以好貴,如果到發燒級既話,去到吹毛求疵既地步,就算係個入門級既組裝講緊可能都已經要成近二千。我呢排都玩到就黎破產
佢幾時有話過賣呢啲嘢 個個都知佢一路主打stock keyboard喎

我都想可以落街就買到screw in stab,不過喺香港開街舖賣DIY根本係無乜可能,真係會lube switch 嘅人喺香港都唔知有無十個,小眾到咁我都唔賣啦,一陣又比人屌話一細支krytox都賣幾十蚊,點解唔用WD40 etc

講真佢對自組唔係跟得好貼,特別係呢一兩年外國先興用dielectric grease, 玩band aid mod,以前啲kustom咪又係stabiliser lube到一舊屎咁,唔通你會話班玩開OTD嘅韓仔廢咩

條友係臭脾氣啲,但係對舊式鍵盤同stock keyboard成行發展香港無乜邊個熟過佢又肯講,純粹因爲佢無賣單車油就屌佢唔係好公平,佢個focus始終係喺大眾嘢度。佢係咁sell stock係因為見過大把人唔識砌搞到死底板,覺得新手無咩必要就唔好搞咁多嘢,最後瀨嘢咪又係搵佢求救,比著係我都嫌麻煩啦

利申:唔係好認同佢嘅諗法,但係佢係有自己嘅邏輯
我不嬲都係自私玩,第一次知原來玩keyboard都要請教人地點玩
btw啱啱check咗原來TT Poseidon係用keilh blue
我都曾經有隻TT Poseidon, 好垃圾,買返嚟唔夠1年已經有d key無反應,有d key係double triple register 依家比我攞咗嚟當解焊練習

之後見到呢度,見到leopold唔錯,買咗隻嚟用。一開始係唔錯個感覺,感受到keycap用料,整體做工都同電競keyboard好大分別,但係慢慢開始要求越嚟越大,依家打落去隻leopold cherry啡都覺得有d唔順嘅感覺,有d磨沙feel...同埋keycap邊有d膠邊水口,有d礙眼,所以依家訂咗套kdbfans tofu準備自組

其實大家都係對隻keyboard有追求,有人買成品,有人自組,去到發燒級ge可以連case都自己3d print,又改controller又寫埋firmware,我覺得都係睇餸食飯啫,成品可以去到hhkb realforce咁貴,自組套件其實都唔一定要過千。最緊要玩得開心啫
雖然我冇去過魔鬼SIR 度買野
咁佢話係賣高階機械KB
唔係SELL 自組kb
你去同和尚借梳做乜
唔識同人請教有咩問題 你出世就識渣車架
捉錯用神,我係覺得佢作為大家一諗機鍵就會諗到佢既人
佢就算唔教人,或者好似上邊個巴打講佢唔識,都唔好不可一世咁既態度去誤導一個初入坑自組既人
咁係你假定左佢係 "香港KB 之神"
有問必答, 有求必應
同埋人地係生意佬, 唔係老師, 點會咩都教你
誤導 同 拒教 係兩個層次嘅概念
其實你係問左佢啲咩

講到誤導咁嚴重
問佢有無stab、grease賣
佢大約話:邊洗呀?呢d咁曬時間既野,落完咪又係一樣感覺?傻仔先會做。
咁問佢點解啦,DIY唔係要用stab架咩?
佢話:有就有,無就無架啦
我真係聽到
落左lube無分別咩?
佢話:一樣架,曬時間做乜?
問佢kailh、gateron軸既野
佢就話:無賣喎!咪又係咁上下,你鍾意咪去禁下囉,同我呢d差唔多之嘛
問佢retooled cherry有咩分別
佢話:一樣之嘛!
其他d廢話我都唔點記得,聽到呢到已經覺得好流,但苦於我果陣真係成張白紙,我又駁唔到佢;事後自己上網係咁刨文,買野返黎研究,試完之後就覺得呢條友真係好流,尤其軸上油同唔上油根本係唔同層次既感受;其他例如retooled同pretooled點會一樣,一樣就唔會分啦;gateron軸都夠膽話同cherry差唔多,個樣就差唔多樣既

咁又真係當你係傻仔咁撚
根本唔想答你使走你姐
kailh、gateron軸 係CHEAP 野佢點會賣
更加唔會單獨賣啦
一句講哂你問錯人, 浪費左半日之後O係度發矛姐
不過E度D人將佢神化令你有錯覺
覺得佢咩都識
但係事實佢只係ready-made kb 賣家, 只係賣左好多年
你講得好岩,神化呢個term就係我事後既感覺
我真係諗唔明點解d人要sir前sir後
佢只係個賣keyboard既商人,態度又差,又不可一世
呢件事之後俾我感覺仲要係種無職業道德既仆街

我之所以會當佢係機鍵KOL,係太多人響呢d post不斷吹奏佢代理既產品
搞到全香港得佢一個識mech key咁,我先覺得好唏噓
應該無了
XDA Canvas上線了
有無買XDA oblique,我幾鍾意隻font
個production delay到依家都未有一set整好出黎俾join左gb既人睇
新手放i-rocks K65MS 茶軸
前兩日買完發現用唔慣茶軸求收留
https://t.me/Iggydoge

另外想平平地買返隻100%紅軸
ikbc CD108/TD108/KD104大家點睇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞