LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
我諗你直接日本訂算啦
咁多位大佬點睇input club隻kira
同埋有無巴打可以形容下hako果幾隻switch係咩感覺 想入手
無知一問 光軸係咪gimmick黎 撳得快左打機會唔會勁左
kira 啲switch 咩黎咩去,對唔齊
box 軸就算retooled咗都有機會整爆gmk個菊花
應該唔關隻鍵盤事,係box switch問題

佢個stem spec可以有1度歪斜,特別係brown同box orange多人投訴歪得好明顯
係鍵盤事
佢個screw喺gh制度頂住,gh alignment 會同其他有別
喺淘寶買咗塊PCB同啲switch唸住DIY

64Key,過幾日到貨再另外開Post
Switch用cherry MX silver,Case用胡桃木
成品大概咁,不過Key cap係PBT無印

btw 香港有冇啲咩地方可以買60%Keyboard
琴日行黃金見到Poker一副要成千蚊
68Key又得隻新出嘅Ducky Mini,隻嘢仲綁死埋RGB又成千蚊
係香港地想搵返隻60%機械鍵盤好似好難咁,成個市場俾啲電莖大廠壟斷曬

同埋我見DIY Keyboard啲PCB好似全部都係大陸出
因為我見外國Youtube推薦果啲咩KBDFans其實都係大陸嘢
香港自組個圈子真係細到...
我由上年年尾開始入坑,上網學、搵資料,全部都係外國論壇度增廣見聞。就算係依家有同香港自組既巴打交流開既,都只係得3、4個;諗住去請教魔鬼自組既要訣,個垃圾俾d建議同自組根本背道而馳,咩lube軸係多餘,傻仔先會做;真係追求得自組就係為感覺,連呢樣咁基礎既野都推翻,我唔明佢有咩資格做機鍵既龍頭大佬。唔講人格,連最基本support DIY既工具都無,口口聲聲都係賣品牌產品,我唔係話你做商人賺錢賣花讚花香有問題,但大佬你唔好放流料誤導我新手丫;所以我成日都唔明點解咁多人當佢神咁拜,好似個宗教咁,入左會就唔識得明辨是非

唔係大陸野就廢,事實上依家好多配件都係MIC
即使KBDfans既野都唔代表係差,在我而言,我覺得佢地其實相當有誠意
造工工整,我訂左個鋁合金既case,但未到;手頭上就得個acrylic Tofu,而佢又真係唔錯(雖然係抄Klippe個設計);自家品牌既DZ60又support QMK,又有底RGB,又support多layouts,兩者個價錢都係DIY入門價,但有呢個質量,真係誠意之作,你話我打手味濃都係咁話
唔講自家產品,佢作為其中一個大陸大型既機鍵vendor,CS又快、出貨又快、涵蓋種類又多,你睇下做大左既zF不可一世既CS愛理不理,出貨睇心情,GB炒車唔問唔公佈,正一食屎狗

如果巴打真係有興趣DIY,建議多d睇下reddit既mm同mk,會比你響呢度搵資源、學野黎得更快,更全面。當然假如師兄想進一步了解多d,不妨再交流下

附上我之前組落既Tofu圖一張
魔鬼自組乜水黎,我聽都未聽過
yes,但好耐
你理解錯句嘢
請教 魔鬼sir 自組鍵盤 嘅 要訣
明了 btw佢有額外收你錢?
無,我無喺佢度買過嘢,不過條友真係好流
係好多盲粉支持佢,預咗俾人負皮
屌,DIY Keyboard其實有幾難
又唔係自己設計電路自己print PCB
所有料都係現成,焊下鐵好似砌模型咁
但大佬呀,都唔好鳩噏誤導人吖
連啲工具無賣都算,我要DIY,佢又繼續sell啲品牌,好cheap
除咗辣雞仲有啲咩工具?
拔軸器、lubricant grease、dielectric grease、telfron grease、gmk stablizers乜撚都無
有冇幾百蚊平價入門級介紹?
拔軸器,ching玩埋hot swap?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞