LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
想買茶軸filco定leopold好
青軸黎講 多數人都覺得flico正D

個個人感覺都唔同
建議出去試下手感先
開始發覺自己都幾矛盾
用mac機->買咗magic kb2覺得唔好用->買個機械鍵盤試下->一開始啪啪啪好撚爽->慢慢發現要吊高對手黎打字都幾攰 就算加咗手枕都係要就位->原來magic kb2咁鬼扁係有原因->青軸同magic kb2都唔係好大分別 係key travel長短分別->其實我可能唔洗買個新keyboard
結論: 如果鍵盤一定要放喺枱上面 機械鍵盤都唔係咁好用
青軸同magic kb2都唔係好大分別 係key travel長短分別

我意思係click落去果下
唔知講咩好,呢個比喻有d誇張
但就好似你同我講和牛同吉野家既牛只係價格上既唔同一樣

如果你既結論真係咁,咁你真係唔好買機鍵了
巴打有無興趣tg交流下,或者有無個tg谷係傾diy mechkey
拎個rubber dome 同 機械軸去比...
apple kb D制係用粒"膠的" 彈番上黎
同notebook 個kb 差唔多

同埋普通鍵盤打字都唔洗吊高隻手
根本係你習慣問題
拎個rubber dome 同 機械軸去比...

Topre 表示:
新手想問keyboard長掣rattle嘅話應該買咩lube?
上網啲人係話用五金鋪矽油膏
Permatax Dielectric grease
由初一到現在,終於由討論區1睇到17, 開始覺得自已有D痴線
仲諗緊買唔買這套 GMK, Core 加Jamonelties,連運費千三左右,
很貴呢屋企用羅記,用左八年,係時候退休,
公司返而用 Filco,所以好大機會買藍芽 Filco 87 青,
仲有兩日時間我個朋友由日本返港,
心大心細買日本水貨好定香港買行貨
仲要買條紅色 usb cable

SHIT, 多得你地班大帝唔少
你未見過mm d人點炒keyset,幾千幾千咁上落
買多幾套就無野,之後就買多幾隻keyboard

嘩...你好撚癲喎,咁rich
you must be new here
個ARTIST COLLECTION 重癲
賊巴幾時開博物館
我反而想睇下d keyboard
請問向位巴打有冇試過鍵盤隻LED色用用下錯色既問題...
本人買左隻羅技G512本來用得好地地

最近發現本中一個鍵隻LED色好搶眼
例如全黃佢就紅,淺藍佢就藍咁好似慢左Part咁

請問有冇解救?

有冇full size keyboard推介

個個都用80%
普通打機筆直三四百係咪冇得諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞