LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#17 新手入黎請先睇頭post #1001記得開新post

1001 回覆
9 Like 6 Dislike
巴打最鐘意用邊隻?
想問下機械鍵盤有無d係靜音設計 屋企細夜晚打機啪啪啪會全屋聽到
靜音紅軸?
hi pro無得頂
新手想買keyboard , 打fps 同lol 用,想買一個60% keyboard 細細地方便放, 買ducky mini 好唔好
唔該你啊
因為我都諗緊要買62定65g
我留低我Telegram
https://t.me/ZoidbergWoop
massdrop我都預左要等好耐
打機無乜聲 個人鐘意黑軸 比較有手感紅軸太淋 粉紅軸就更加係大伏 千企唔好買
有無人用過隻 usb - blue tooth adaptor?
好似幾爽咁

https://www.amazon.com/gp/aw/d/B072JD9BCL/ref=sspa_mw_detail_1?ie=UTF8&psc=1&th=1
想問下呢隻有冇評價
IT狗搵緊個寫code用嘅機械鍵盤
睇咗咁多款暫時呢隻layout最啱
但係第一次玩鍵盤唔知啲牌子掂唔掂
hhkb靜電容會唔會考慮?
啱啱search咗 但係layout唔太啱
因為我唔單止寫code 仲要寫report
冇咗上下左右箭嘴會唔方便
同埋第一次玩鍵盤
二千幾好似貴咗少少
有 function layer 㗎嘛
我依家用 keyboard 就算有獨立箭嘴掣都習慣晒用自己 set 嘅 Fn (右Alt) + ijkl,因為手唔使離開 home row 真係太方便
不過咁,HHKB 本身嘅箭嘴位又係怪怪地嘅
我仲想講我仲有隻新買未開盒pro 2
啱用千六可以比你
方向的話有好多組合鍵用到
我用65%寫code
sor 始終唔太鐘意呢個layout
想搵隻60%試玩下 行哂旺角咁多間都冇哂pok3r
想問下咁多位巴打 除左pok3r 仲有咩好推介
可以考慮買日本版

kira mechanical keyboard,等左半年delay左無數次終於送到,box royal switch我覺得太硬唔係好慣,不過佢係hot swappable 遲啲可以換
有冇巴有87key既紅/黑軸keyboard唔要想轉讓
想緊leopold fc750茶想轉番紅/黑
如果想試kailh box switch同gateron可以點試到
fc 980m 紅軸,藍灰keycap
有興趣留tg
頂 我仲鐘意呢個layout
不過啱啱買咗新
Keybuto 同KBDfans 嘅新switch

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞