[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
終於買左13" MBP 2018
不過第一次用Mac,應該要D時間摸索下

有D基本問題想問下:
1. Mac駛唔駛裝antivirus? 你地有無裝架?
2. 原生個速成唔識出關聯字係未正常?選字要轉下一頁係未淨係可以按向下制?(慣左按space...)如果用速成係未都係推介yahoo key key?
3. 同埋部MacBook每次用完會唔會熄機?定好似手機咁由得佢待機?

thx!
MacOS Mojave升得過?
diy(要風筒
or上大陸
$1000有找
Mac 係咪唔支援無線G703 ??
成日要駁線好麻煩
個setup app唔係包埋mac咩?
Mid 2014 個design 都幾差
唔似上代咁易換
我想係ifixit 到訂但電池唔做international shipping
internatinal 的會爆炸?
Adguard
有冇咩外置storage device推薦?

想backup咗先升OS,以往幾次升OS都要重新裝過,咩相/文件都無晒
1. 多數人都唔裝,一嚟Mac本身好安全,二嚟好多病毒都係Design for Windows

2. 速成選字真係好唔方便,所以自從用咗Mac我就轉咗打倉頡,mac打倉頡比windows方便勁多

3. 唔會熄,合埋就算,而家SSD load得好快,唔似以前啲機咁sleep完load十世。而家一兩個月都唔reboot一次
唔該哂巴打
烏鴉嘴!
又想問下,我部MBP一買返黎係HighSierra,係未應該跟手上埋Mojave?
mac一樣會中毒
早幾年,直頭美國總部有幾十部中毒

你純安app store 軟件,就比較安全
但唔代表唔會中毒

安唔安你自由
yes
唔好意思
想問下買mac上網訂點樣改做送去store
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞