[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我當年試過用ipad air 打左半份畢業論文
勝在輕便
你個use case 用split screen + export to pdf 會唔會方便d
其實去到某個data量,就需要好多cross referencing
multi-window + multi-tab browsing,(Finder) file management,有時可能要自己run某scientific app / VNC番lab拎data,有時又可能要cap片
所以我講(ff)個use case 都只係文科人
文史哲藝現時應該已經好多multimedia referencing要搵,就算舊料都牽涉好多好多相

同埋如果咁講,有人可以用iPhone打篇小說出黎添
個情況同iPhone影相拍片一樣,每幾個星期就會有報導話某某戰場記者行遍中東淨係用iPhone,某某大導演淨係用iPhone拍左個15分鐘short等等...
咁只係證明件野有一定程度既能力,唔代表佢已經encapsulates all (if even most) use cases

我覺得作為用家唔好安於現狀,要tablet / smart phone個interfacing追到desktop computing個效率為止
到左嗰個moment或者係時候仲上一層,要求AR/VR
但其實部仆街iPad+ keyboard 加埋,不論價錢同重量其實同rMB差無幾

所以我支持rMB好了
呢個attitude又幾啱
講多句:
就好似iPhone 7斬3.5mm之後有iDog大大聲話你唔embrace wireless future,係老屎忽阻住個地點轉
呢d人其實唔知自己先係最無想像力,你係應該叫Apple整到AirPods十幾廿蚊同埋核電,先開始話其他用家唔肯掉條有線耳筒
講得好好

有啲iDog成日覺得Apple做咩都啱
我想講嘅係雖然Apple有能力改變/影響世界
但唔代表佢地一定係啱/做得好囉
其實我認同當年推AirPod cut 3.5mm ge approach
兩年間true wireless 耳機既發展如雨後春筍咁

對我呢d 西裝友黎講,藍牙耳機真係方便好多
同埋無左咁多線kiu kiu 下個外型好d
(有少少上綱上線
呢個已經係科技生態於政治、社會上個角色既議題,個問題係邊個去決定咩地方會被犧牲,係選擇問題,選擇權既問題
部iPhone 6s係同一時間仲有3.5mm jack,而粒BT chip版本可以連AirPods粒W1同之後既iPhone無分別
咁如果keep住呢個approach,嘈嗰群人就有空間去接受或者試
而一刀切客觀地睇,的確係可以加速個轉變,呢樣野要由間廠個影響力去決定
咁iPhone(smart phone models之間好明顯有呢個水平
反觀MBP(laptop models之間)於USB-C上個叫座/影響力就不可同日而語
去到明明係更下把位既MacPro(workstation class desktop)於閹PCI槽上係更加不智
MP個case基本上係lose-lose,Apple賣少好多機,用開MP維生既pros/studios損失好多錢去等或者switch out
其實如果出iPhone 7 ge 時候tim cock 係加usd50 但係連埋對AirPod 一齊賣instead of EarPods
市場接受程度又可能會有d 唔同
個矛盾位係衣家個主導權響一間上市公司手上,人地將搵盡你錢擺響首要目的天經地義
一日對AirPods仲係賣衣家個價,都唔可以撇除被人質疑個決策最終係用黎搵水
如果係一個open standard而無royalties,先叫可以免除個責任,仲要最好被取代嗰件野堅係垃柒圾
你有無聽過有人會仲掛住當年個撚個website都有Flash既日子? 睇片一定要裝Flash嗰時?
睇你講緊乜多,係我嘅角度,屌得最多嘅反而係用得最深入嘅idog
我iDog嘅定義係嗰啲唔容許人批評Apple半句
Apple做咩都覺得不可侵犯嘅人
咁iDog定唔係iDog係標籤黎姐,我上面咁講都只係想簡化我個論點
如果又上綱上線拉番出大世界,個現象係,出聲嗰群可以真係利益真係受損既人
你可以有一萬個理由話個轉變係有利成個社會,不過如果你漠視呢小撮人利益的話最起碼要認同呢點,唔係就咁耍走佢地當無事
我明你既意思,某程度上其實同而家藥廠既情況咁(sorry 拉遠左
好似pfizer 咁,上左市,所以又點會真係想研發d 藥黎「造福人群」

番番去AirPod 呢件事,而家市場上比起AirPod 好既true wireless headphone
所以apple 呢鑊衰既只係將一件唔應該收royalty ge 貨market 左
進_的巨龍

佢係對An狗先會咁樣啫
平時OK嘅
(有少少上綱上線
呢個已經係科技生態於政治、社會上個角色既議題,個問題係邊個去決定咩地方會被犧牲,係選擇問題,選擇權既問題
部iPhone 6s係同一時間仲有3.5mm jack,而粒BT chip版本可以連AirPods粒W1同之後既iPhone無分別
咁如果keep住呢個approach,嘈嗰群人就有空間去接受或者試
而一刀切客觀地睇,的確係可以加速個轉變,呢樣野要由間廠個影響力去決定
咁iPhone(smart phone models之間好明顯有呢個水平
反觀MBP(laptop models之間)於USB-C上個叫座/影響力就不可同日而語
去到明明係更下把位既MacPro(workstation class desktop)於閹PCI槽上係更加不智
MP個case基本上係lose-lose,Apple賣少好多機,用開MP維生既pros/studios損失好多錢去等或者switch out
其實如果出iPhone 7 ge 時候tim cock 係加usd50 但係連埋對AirPod 一齊賣instead of EarPods
市場接受程度又可能會有d 唔同
個矛盾位係衣家個主導權響一間上市公司手上,人地將搵盡你錢擺響首要目的天經地義
一日對AirPods仲係賣衣家個價,都唔可以撇除被人質疑個決策最終係用黎搵水
如果係一個open standard而無royalties,先叫可以免除個責任,仲要最好被取代嗰件野堅係垃柒圾
你有無聽過有人會仲掛住當年個撚個website都有Flash既日子? 睇片一定要裝Flash嗰時?
我明你既意思,某程度上其實同而家藥廠既情況咁(sorry 拉遠左
好似pfizer 咁,上左市,所以又點會真係想研發d 藥黎「造福人群」

番番去AirPod 呢件事,而家市場上比起AirPod 好既true wireless headphone 多左好多
所以apple 呢鑊衰既只係將一件唔應該收royalty ge 貨market 左

原來打漏左幾個字
我覺得係一貫香港人討論嘅口氣同方式嘅問題,成日都迴避問題、文不對題。面對人哋提出嘅問題,一係覆人唔覺得有問題,但唔解釋點解唔覺得有問題,一係就轉移視線「乜乜咪又係咁」但自己都根本冇針對個話題進行論證,兒登仔lur地發爛渣就最叻
連登冇乜幾多個坦巴可以每次討論都有咁多input
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞