[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
咁放心喎要出都係呢一個月內,出貨點遲都唔會遲過12月,你二月唔怕喎,二月蘋果根本唔會出任何嘢
呢個月一定出?
唔熟apple啲launch
以為佢無限期走數
你係咪想賭蘋果今年年尾冇嘢出?有機會㗎,不過好細姐
真係唔熟 無留意開
買住ipad先囉
apple mb/mba條line以往第一水大唔大鑊氣?
Apple用既mon歷史內一向都係跑嬴大市好少,跑輸pro mon好多
不過耐唔耐都會作為先驅者早過大部分廠放新tech,例如藍白CRT放trinitron,Studio ADC用17" 5:4 1280x1024 LCD panel
當時新出retina都係咁,應該最早係響iPhone 4度用,之後去埋2012 rMBP
直到2016 MBP出之前,所有MB同iMac個mon都無進步過,期間PC廠因為開始多人需求4K所以Apple響resolution方面俾人追過 (雖然佢地會講唔需要更密)
而2016 MBP同iMac 2017先開始去到DCI-P3 99% (仲未ARGB 100%),只係勉強叫近番少少multimedia需求(之前sRGB係焗俾web based content用)
加P3多數因為同時間content方面開始有HDR需求,而HDR就算唔拎400/600/1000 cert,都有加闊色域必要,呢方面只係evolutionary進步
delta幾多,漏光勁唔勁,IPS glow幾多,死光點呢d只係QC或者Apple source panel級數既考慮,同spec未必有掛勾

去番個post討論Mac mon真正個問題:
iMac作為desktop,有隻mon俾人用係好事,不過spec唔係差而且仲要偏向窄spec的話,係令成件事無咁flex
只要由5k降去4k,panel選擇又多好多,色域降去sRGB又係,如果仲係用普通mon的話個定價可以平好多不過同時間會去番以前d屌佢逼人食垃圾個位置
所以Apple發現最好將display decouple... 到時有modular Mac Pro以至Mini Pro的話,想要勁mon可以要Apple嗰隻或者自己出面揀,想要cheap mon都係
咁樣iMac Pro可以摺唔再出,而普通iMac就可以用比起衣家5K DCI-P3個定位低d既panel
睇你點衡量囉,有啲覺得事不關己,有啲覺得影響不大,乜嘢新產品一出都有spot light射住,個個都討論個個都屌,然後部iphone X......吹奏返多人買返。人就係賤,永遠唔會睇自己啲錢買咗啲乜而去計算自己買咗之後少咗啲乜最後冇用過又喺度屌,早買早享受阿媽係女人真係真理

真正有需要用機嘅人根本唔會理下個月係咪出新機
decouple

正喎
我想問點樣好似iPhone 咁睇啲電去咗邊?
2018升左Mojave 啲電用得好快
Thunderbolt 3
痴線邊有可能,arm點可能輸出到pcie嘅嘢㗎
我唔理我要係iPad讀到CFExpress
有機,但蘋果已經唔係以前stevejobs年代咁得閒俾啲驚喜人,開始多好多後知後覺
點解我好似明又好似唔明咁
即係話
如果有新mb/mba
就唔好理有冇獲氣
照衝啦
點會無可能,加粒TB3 controller姐
部AppleTV 4k俾人teardown都發現粒broadcom ethernet chip係平時thunderbolt controller用嗰粒
而ATV係用A10x,姐係iPad Pro 10.5”同一粒ARM
Intel亦公布過thunderbolt將會可以用royalty free形式俾人用
但係會唔會做唔到tb3嘅全速全功能?我知可以做到好多功能,但係如果閹割/唔支援一啲都唔算叫做tb啦?命名為tb1/tb0.5 using type C?
理論上當然可以,個問題只係要本身粒CPU有為左呢樣野去設計,而底板為左咁去channel堆lanes
其實TB3相關響其他產品咁難做到全速多數係其他I/O問題,塊MB northbridge廢等等

anyway我當然唔覺得呢一分鐘隻iPad係有需要用TB3
我什至認為連MBP都未有必要
凈係10GBE都要TB3啦
咁不如直接整個10G RJ45
如果打機有ps4, 公事用公司window機, 想買部laptop放屋企日常上網睇片用,mbp係咪一個好選擇?
考慮mbp 係因為想要一部可以用到三五七年既機,而且唔會愈黎愈慢
直接踩上門市買mbp ntb 13" 標配易唔易有現貨
標配呢個字真係
門市得呢啲貨咋嘛,想賭佢冇?
淨係普通上網分分鐘平價iPad都夠做
而價錢平咁多就唔需要諗挨三五七年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞