[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
其實如果真係做到,我估tim cock 過兩年會手起刀落cut 左macbook (唔係pro)
之後macbook pro 就加價主打pro market
普通用家就谷佢地用ipad pro 行split screen
而家Mojave開始已經加速將iOS個API硬塞落macOS
如果個新AppStore行得順(姐係d人真係開始用番黎買apps),咁Apple對mac apps個控制權會大番,到時起碼有incentive將iOS macOS合流
姐係咁,你腐皮我又唔回應有乜意義呢?
雖然我覺得咁樣真係好白痴,但我都係覺得蘋果會咁做嘅機會係50/50
其實唔難
但如果你人工用$50/hr計
差$5000就冇必要搞
點解我讀咗三次都唔係好明?
差$5000=100work hour
太約就係hack vs真mac個第一次install time
(以hack玩埋iclould backup/air drop計)

差價少過$5000的話,不如買真野
都唔知D patch 落咗乜,梗係買原廠啦
我就係已經有真嘢先會考慮hackintonsh
連登係好多呢啲人
駁唔到就負皮當駁咗
應該話根據我嘅使用習慣,我嘅需求係macbook+hackintosh
我就係有真,又有hack先答你
講真對light users (例如文科既大學生) 黎講用ipad pro 都勉強夠做
split screen 一邊開safari 做research (一定會有人同我講ipad 一開多幾個tab就會瘋狂reload,但問心你其實每次只可以睇到一個tab,再唔係Load 完即刻export to ibook 都得)
另一邊開pages 打字都ok

你想聽歌既background 仲可以開埋music app / vlc 等等media app
只係19 google 唔肯開放youtube background play

如果,如果adobe 真係可以塞到個cc 做ipad app,某程度上做design 既人都可以唔使用macbook (唔係pro)
輕手細執既可以用佢,大執先入番部只聞樓梯響既modular imac 度做

而再推多一步,如果adobe 示範到點樣去將個desktop class programme 塞落app,我相信未來將會有更多例如工程既programme 會有app 版
咁其實真係有機會replace 到平果邊條line
我覺得佢仲未明
不過hackintosh仲有其他正牌Mac無既優點係值錢
例如直插PCI lanes既數目同config,直插SATA,整體TDP/火牛power,散熱效率等等...

同一個道理,就算唔講hackintosh... 好多人用會搵2012 Mac Pro 5,1,加卡改firmware去令到部野可以響某個領域達到頂配iMac Pro達唔到既性能
平既laptop line唔止Apple,連其他廠都開始頂唔順Intel個步伐
唔係淨係講cycles,而係performance per watt呢度,仲有footprint,熱效等等帶來既問題都越黎越唔適合portable use case
而iPad因為基本上只係一部放大左既iPhone,雖然software上係有嚴重先天限制,不過hardware係更適合light laptop用途

衣家我地係處於兩者既交接期,最細薄既x86 laptop太熱,而最高clock既tablet係行唔到x86
行先死先既MS就用Surface條line表演將兩岸連接暫時仲有幾難
垃圾桶/根本就係一個笑話
玩音樂批冇乜人換機

imac pro死守係27又係on9
上38, 21:9
一定大把人換
我淨係要cpu 核數+gpu 加速,hackintosh最符合成本效益,38888買部iMac pro得個8核,我搞唔撚掂喎哥哥,點睇
我覺得呢幾年「電競」熱潮下就更加將輕薄平laptop 既問題顯露出黎
同埋要用Nvidia,就算玩埋external gpu ,iMac pro買返嚟隻vega等於食塵
唉都唔知邊個未明,差價皮皮聲你俾埋我打爆部imac pro 好冇?
唉負一個唔負一個,我幫埋你哋負埋 兩個數字一樣睇得舒服啲
兒登仔真係好鬼趣智
嗰 100 個鐘係講緊第一次 install time
即係由揀硬件砌好部機(每代 mac os 都只係支援部分硬件),裝啱嘅 patch 同 osx86
再裝啱嘅破解/第三方 driver (好少廠會自己出 mac driver)
仲要做調校(停用邊 D 功能同自動 update )
唔係好似裝 windows 咁 next next next
明未呀 dee dee?

仲有你用部機要求係咩,要用咁多核,iMac Pro 基本嘅 Xeon W-2140B 都唔夠用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞