[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我仲記得嗰時科技新聞有報到呢單,R爆頭諗唔明點解,原來係咁
Apple Care都唔撚買真係抵尻你死
二千/二千8都慳。正一傻西

Apple表示thx

後悔莫及,好想撼埋個牆壁

以後唔敢唔買,維修一次已經貴過買Apple Care
整左咩?
4千定6千
之前換咗個mon 3000
而家要換logic board又4000,我話唔維修了,買新機好過
北上整啦
華強G本
唔想去支那整,冒風險畀人換件
換件應該唔會因為有得check,最怕係換完冇耐就壞,咁到時舖頭仲幫唔幫手換?
都啱,至少apple 換完都保3個月
同埋蘋果換嘢鍾意成part換 有殺錯冇放過,如果好似我之前咁連續壞同一邊喇叭兩次官方都check唔到問題成因,咁人嘅本能係怪鳩維修嗰個有問題,你去第三方維修邊個幫你食死貓?一個係靠維修搵食,一個係包埋俾你條數肯定唔會蝕。
Notebook/ imac真係一定要買Apple fucking Care

雖然so far部部機都冇問題係入過廠
命好,屌我呢啲大西北出fes walk/廣東道 真係車錢都蝕埋俾佢,有次狼到出銅鑼灣因為book唔到近嘅
我住大埔淨係乜都去沙田/又一城

想講沙田開左係真係方便左我
幾年前吹開屯門,最後幾年後竟然係沙田
根本方便支那人,開喺東鐵線沿站
冇撚有錯,雖然開喺屯門都係
屯門已經好撚多蝗
開埋Apple Store會逼爆
想問下大家有咩提議

我部MBP個WiFi嘅Hardware 壞咗,拎去Apple 佢幫我換過天線但係都fix唔到,話要成個logic board換,人工加零件~3700,我話諗諗先

除咗WiFi之外,所有嘢都好正常,個mon仲要2個月前去Apple 換過,都使咗3000

有冇啲external WiFi adapter好用,市面上都好似好大舊,仲有條巨型天線,定係買條USB C to Ethernet 將佢當枱機用
我用緊yahoo keykey個速成
貪佢跟返window排位
但想問打標點符號一定要係全碼?
有無巴打知有無得Set?
cmd+shift+space
iMac 有上門整機
之前係到問過有關downgrade既野

已經落番yosemite
我最擔心係我個office for mac 2011
因為我搵唔到product key

雖然最後冇得用遷移助手(restrict左 from newer version)
但我可以由back up個份檔案直接拉返個程式出黎
都算係無損

多謝解答過我既巴打
我覺得都係睇你肯洗幾多錢,同埋覺得呢部舊機有冇留低嘅意義,如果部機買咗一兩年仲想keep住用多幾年當然係整咗佢一了百了啦。
謝謝
屋企太細冇個啱用嘅電腦台擺iMac
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞