[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
深入民心既野…
好多人都仲J 緊當年SJ 係個公文袋拎部MBA 出黎

今次個場地係咁樣...
都幾肯定會非常偏重音樂藝術主題
想像唔到Mac Pro同Mini Pro會響呢個地方講幾多,同埋macOS / ARM roadmap嗰d tech野
廉價MB亦唔知點tie in入去artists用途...
搵grimes示範下點樣插住一堆adapter整歌
由頭到尾最期待都係airpod2 睇嚟今次發佈嘅機會又大咗少少
所以會唔會真係ipad pro就係arm mac os 老廉macbook 呢

ipad pro 絕對fit in 到artists 用途啦

Grimes要用起碼兩個port
隻MB加port confirmed!
其實iPad Pro照計未有必要加/轉type-C,尤其係考慮埋無左lightning之後帶黎既不便
所以響呢一個環節轉type-C要有唔細既理由,加上新個smart connector位置非常之唔正常
所以有機會個新既KB唔止係Smart KB一塊野咁,可以係Surface performance base之類,入面有風扇 / extra電池 / extra SSD / dGPU之類
如果搞咁大壇野的話,以現時iOS12個機能根本唔會cover到,所以真係有少少機會係run macOS,或者係分支出黎既iOS/macOS合體
[/終極FF]

今次個場地係咁樣...
都幾肯定會非常偏重音樂藝術主題
想像唔到Mac Pro同Mini Pro會響呢個地方講幾多,同埋macOS / ARM roadmap嗰d tech野
廉價MB亦唔知點tie in入去artists用途...
所以會唔會真係ipad pro就係arm mac os 老廉macbook 呢

ipad pro 絕對fit in 到artists 用途啦
其實iPad Pro照計未有必要加/轉type-C,尤其係考慮埋無左lightning之後帶黎既不便
所以響呢一個環節轉type-C要有唔細既理由,加上新個smart connector位置非常之唔正常
所以有機會個新既KB唔止係Smart KB一塊野咁,可以係Surface performance base之類,入面有風扇 / extra電池 / extra SSD / dGPU之類
如果搞咁大壇野的話,以現時iOS12個機能根本唔會cover到,所以真係有少少機會係run macOS,或者係分支出黎既iOS/macOS合體
[/終極FF]

WWDC都已經鬆過手
講明唔會合併ios同OS X
但都試畀os x行iOS app

佢會唔會想幫arm-based mac鋪路
iOS 逆向support番部分generic OS X app
最少係apple自家production app + adobe CC
我覺得有機會呀

WWDC提過個Mazipan frame work係咁的:
響macOS用windowing形式將一塊過既iOS interface display
類似係平時mobile dev會用既emulation
個GUI會有share API姐係寫iOS時只需要跟足,隻app自然可以響macOS用到

iPad Pro個問題係佢係同呢個方向掉轉
如果真係可以用type-C插mon,咁個mon無touch,基本上只可以衣家插lightning to HDMI adaptor咁mirror display或者播16:9片時resize,唔可以做extended display
就算extend左都無用,因為iOS唔支援cursor,你點control嗰面既GUI

所以無論iPad Pro hardware出成點,macOS/iOS都要加入本身無既功能
屌早知唔手多上mojave 啲字型做乜撚野事

痴撚線公司
d人搵到send出去既invite logo總共有370個版本
好靚
勁到可以用嚟做新iPad Pro default wallpaper
cls咁快有2018 13" MBPr refurbished
係呀,前日美國嗰面已經有,衣家香港都有埋
不過暫時只有標配姐係8GB
如果16GB一出現我會考慮入一部
以下討論建基於ipad pro = 行arm mac os 既廉價macbook

//如果真係可以用type-C插mon,咁個mon無touch,基本上只可以衣家插lightning to HDMI adaptor咁mirror display或者播16:9片時resize,唔可以做extended display//

如果ipad pro 個向導係文書為主,即係我之前講咁,split screen 一邊用safari 一邊用pages,即係唔預用extended display 都無問題?
而當要用e.g. adobe cc connect 去mac 時,係作為畫板咁既輔助性質,如果係咁,又可唔可以當係唔需要extended display?

//因為iOS唔支援cursor,你點control嗰面既GUI//
如果係用keyboard gesture 去解決又得唔得呢

插type-C mon係建基於呢條友響iOS 12 beta時XCode既iOS Simulator度搵到可以揀virtual 4K external display
https://twitter.com/stroughtonsmith/status/1042430328772673538
記住呢幅cap圖係響macOS行XCode時cap,唔係嗰個function響iOS內個GUI
之所以要圍繞呢點做推測,係因為要有咁既function,iOS本質上係要全新支援

所以我唔知你問split screen有咩關係,嗰個function衣家已經存在響iOS
而如果第二時iOS可以做到extended virtual display個behaviour同built-in一樣,就姐係話連個external display都可以split,用家可以自由選擇點分或者唔用

AstroPad / Duet形式將iPad Pro變做macOS畫板已經講左N年,不過遲遲未見真係做
事實上如果淨係筆觸嗰part,根本Lightning係夠bandwidth / latency的
不過用過Duet都知靠Lightning要推個全retina mon係吃力(事實上對部Mac既GPU都有要求)
呢度最後Apple會點樣implement會幾有趣,如果好似Logic Pro X個iPad remote咁,佢只需要做一個輔助式GUI,唔需要同步畫面形式連動

如果iPad Pro插external display用呢個approach,可以想象到時個iPad既唔係mirror亦唔係extend,而係似MacBook摺埋行clamshell mode時,只淨一個外置mon,咁樣塊pad就可以變做touchpad,有需要用KB時先彈virtual KB出黎
(其實AppStore有N個呢d app,不過衣家可以係Apple第一方支援咁解)
thanks坦巴

咁如果係用最後果個approach 係咪可以理解為有可能做到?
所有野都有可能,只係software姐,係個dev自己需要選擇咁解(呢個環節Apple都係一個dev)
我一開始其實唔係真係問,而係一個反問: 要得到呢種新功能,係咪代表iOS/macOS本質上需要改寫?
堅決唔肯將touch interface以Win10 Surface形式直接擺入macOS既Apple一向都話個難題係usability
所以我好有興趣睇佢地可以點樣user friendly地將兩者由另一個方向合流,姐係將mac既cursor cased GUI experience放去touch based iOS
玩鳩Adobe咩
點會係玩,直程係Apple特登打牌俾Adobe上
如果第二時連Mac機行既apps個code base都可以係由iOS版度fork出黎,咁意味住盡早將Adobe CC移植去iOS長遠係有著數
換言之,到時機成熟,Adobe係可以摺左Mac版Photoshop唔出,淨係出iOS版咁樣Mac已經可以用
如果真係向呢個方向行就好啦
咁樣真係會覺得apple 係對ipad/mac 有突破性既革新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞