[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
https://youtu.be/vQ4nOCeB-z4

部2016macbook pro無啦啦有個咁既怪聲
係組件問題定係純粹積塵攪到風扇卡住
係咪要拎去比人整清塵?
搭爹先,的確依家多咗好多各方面都好過airpods嘅產品,但airpods嘅銷量不跌反升,有兩樣因素,一個係對新型產品-真無線藍牙耳機嘅認知度,第二個係airpods做咗嘅功夫。

1. 本身喺airpods出嚟之前跟根本冇廠商/牌子諗住大力推廣呢類型產品,我記得賣緊galaxy s4嗰年,突然開始多咗好多藍芽耳機,得單邊嗰隻,多數都係啲工作上需要嘅人先會買,定價分別都係7-800起跳但多數都訂900上下。我同我fd講咗句:你單邊都肯攞嚟打機如果係雙邊都帶住聽歌就正喇,結果,見到個市場變化啦?

2. 功夫係指咩呢?配戴舒適度、功能、效能。

配戴舒適度喺earpods上面得到認證,即使犧牲小眾用家配戴舒適度+失去隔音能力都要推廣呢種(變種類)開放式耳機,你可以反駁我話「有啲人連帶都帶唔到喎」,但其實入耳式俾呢啲人帶都係都係要配隻啱size嘅耳膠同埋舒適度冇可能好過開放式耳機(所以其實可以出返個細碼版本)呢個係事實冇得否定。我戴到瞓覺前唔記得除落嚟。

功能,當然係體積、重量、充電速度、細體積易取出放回嘅充電盒設計帶來嘅良好用家體驗,一啲阿媽係女人需要達到嘅規格例如:w1 chips保持良好連接信號、開新耳機極速setup連藍芽介面都唔洗開出嚟、tap一下接call 兩下叫siri、用算法同硬件去保持收音質素,呢啲都係好難同時間達成嘅,蘋果全部做到,所以賣咗咁耐都係最好賣嘅藍芽耳機根本冇可能靠個brand,其他bonus例如widget入面可以顯示返airpods電量,呢啲嘢其他牌子根本冇理冇做,有幾多個耳機可以做到airpods嘅全部功能又同時有幾項強過airpods嘅功能/設計?
嘩... 你有無買AC?
就咁聽似係風扇有異物入左去,或者係機內有野甩入去,又或者隻扇本身甩甩地
積塵唔係無可能,不過兩年幾機都幾難儲到個厚度係夠出到咁大聲,同埋如果係的話你之前應該已經聽到d
唔係好耐之前舊登都仲有大把人肯慢慢講佢想點,屌人老母都可以係夾響兩三個有力既論點中間
其實我覺得個社會本身都變左,而由舊登轉去兒登只係加速/順便篩走左一代人
另一個因素係網路慢慢由以前一個有少量學識門檻既地方,轉為一個公共空間
你諗吓幾百年前,識字既人又少,紙筆墨又貴到含撚,有得寫幾粒字落黎個機會成本幾大,所以唔會有人寫廢話
fast forward到今日,字既成本賤到,所以完全無質素管制可言
我地只係見證緊一條大河入面其中一段
2年幾機⋯無買ac啊,係apple整好貴?
拎去腦場整,開機底清一清大概收幾錢?
有無舖推薦係可以當面整既?好怕係街整比人換零件⋯
依家啲人最興就係留幾隻字加堆 icon就當自己好有道理
再懶啲就負皮當反駁咗
啲討論質素低到喊
你最起碼可以簡單自己做既係去買支壓縮空氣
打開個底蓋,目測有塵既地方就狂吹
見唔到有塵不過似乎有內籠既地方如wind pipes / 機背出風位又吹吓

https://www.youtube.com/watch?v=gV2xz_6zfIs
你個case可能打開個底蓋望下有冇異物已經得
搵支螺絲批先😂😂😂
無星形螺絲批⋯
手上得1.4mm 一字批🤦🏻‍♂️
等聽日先有得攪
屌 點解無啦啦會自己換返原廠wallpaper
(冇郁過自己張wallpaper)
1. 認知度真係一個問題,你唔入隔離true wireless post / 自己出ssp 睇都唔知有咩廠出左對true wireless,更甚者原來有好多都伏伏地

airpods 就無呢個問題:消費者有個expectation 係apple 出既嘢都有d 水準,而事實你都list out 左,再加上有一個高調既發佈會發佈airpod,所以無左認知度既問題

2. 手工上真係因為粒w1 先領前咁多,同時間widget 亦因為係ios optimise左先可以show 到咁多嘢

鴨記$98
日本Amazon $15就有支
蝶式官方除塵教學嗰隻?
我想入貨有冇link
Free shipping?
普通開底蓋果支
清鍵盤段片冇睇過 唔清楚鳥
日馬要免運難少少喔巴打
我上次係搭其他嘢一齊ship過黎
sry我以為講噤壓縮氣罐
壓縮空氣普通大陸製,高登50-70蚊
壓縮空氣日本HAKUBA(可以掉轉罐噴嗰隻),鴨記128蚊

梅花螺批,鴨記同高登周圍都有,單隻又有盒裝換頭又有
(當然最平應該係淘寶)
點解坦巴會知罐仔邊度買嘅
purgeable係咪無得del?
我部MBP唔知點解連唔到airpod
利申新買MBP 2018, 明明之前都連過用過一次,但而家唔知點解又連唔到,係藍芽度都唔見
唯一同之前唔同係啱啱買左個USB-C Hub,插過隻Logitech 無線mouse, 有無關係?
reboot過都係唔得
有無D咩野可以check?
呢排部macbook pro 2017 個touchpad好似壞壞地 5隻手指縮放個手勢一時得一時唔得 有無巴打試過? 仲要過左保養一個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞