[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
呢個就係點解我唔覺得等new mba嘅人全部都應該等囉,要用直接2017/2018 mbp 13啦
舊年我有個記者friend諗一大輪最後揀左MBA黎寫稿
粒粒mon可以忍,廢U可以忍,打錯字唔撚可以
另一個選擇係2015 rMBp13",雖然有retina mon不過重量同MBA有距離
條友仲要唔係普通記者,佢係專寫IT野
坦巴用碟式會打錯字?
我又係有個記者/傳媒friend前年情願粒粒mon同慢都要mba
就係為咗個keyboard
butterfly switch就算當無入塵等等問題,當佢works as designed,佢都係一個唔夠傳統KB咁多travel,tactile feedback既mechanism
姐係對於一個唔係啱啱呢幾年先開始識打字既人黎講,用佢係一個風險

情況同KB shortcut個爭議差唔多
前日iPad版full Photoshop個新聞一出,包括TheVerge都搵左真既專業用家去試,好快有人即刻話唔齊以前既KB shortcuts佢係唔撚可以用黎做野
當然由touch interface先起家,甚至呢一分鐘仲響幼稚園/小學用iPad / ChromeBook上堂既人會有唔同見解
ipad photoshop呢個真係難搞,最少出返粒類似dial嘅獨立配件有返個analog啲嘅人機交互模式,如果唔係操作效率功能真係有限
嗰邊嘅論點係傳媒關注度
想隔一陣先出 mac 避免同 iPhone XR 搞風頭
已經直接買左mbp2018 用 13吋加到上512gb ssd 16gb ram 用

用得好開心唔等nmba了

而加拎黎用lightroom fcpx 剪片都幾爽
有無人用onedrive佢成日都唔識同步/同步得好慢
要停一停佢再開返同步先update入面d野
想問下宜家13吋上16gb ram 係咪無得walk in買? 點都要等一星期
但我都係覺得冇乜大分別,反而係賺錢嘅好時機,等啲客有個藉口一套買一套換,產品線完整永遠都好過一時一部唔同定位嘅
點解會裝nod32
你嗰部係2018 版?開左好光?
會唔會係有d prog 例如nod32 喺後台行緊所以chur 左d 電?
做嗰d評論既人一定係業餘以下
Mac同iDevices本身已經overlap唔多,唔太存在搶風頭問題,根本本身會報iPhone既媒好多無論你出咩Mac都未必報
XR已經公撚布左,到時開賣只係自然唔需要人吹,而到時有幾條打手youtube unboxer就夠做
仲有個重點:聖誕假檔呀大佬,有咩緊要得過趕出貨俾人買
點都要等

我14號落單 18號到
屋企人裝
我呢排先開始接手用
yes 2018版
較左50-60% brightness咋
ok, 我返去再check用電比例
感謝巴打解答

第二點請問你點睇
其實第二點同第一點係related
你有prog chur 左ram/cpu,自然個用電量會高左,縮短左使用時間
簡單嘅就開terminal 出嚟睇睇run 乜app嘅時候乜嘢硬件會chur爆,同埋點chur法
sorry 應該係叫activity monitor之類嘅垃圾
Activity Monitor > 頭頂tab > 中間Energy
響個表度搵最左面Energy Impact個column,click落去sort,就可以好清楚睇到咩野apps響度chur緊電
第二個column Avg Energy Impact係回溯番過去8個鐘既紀錄,姐係如果有apps只係某d時間chur電不過咁啱你check嗰時佢唔chur,就會響呢度有大數目
感激2位巴打解答
我再研究下
清楚明白
thx 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞