[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
想去store攞
大家有無滑鼠推介 同埋用無線滑鼠係咪要用轉插插個接收器
有冇人升完MOJAVE之後登入畫面變LAG?
收到
好,咁上埋先再搞
係咪可以死心預Apple走數?
Late 2013 iMac Lag到仆街
換ssd會唔會可以起死回生
可以,好易換
你地都係自己換?
想知資料係咪用time machine 過
唔係好知點搞
走數既話 今年都唔知發佈過啲乜撚野
平價ipad
紅8
18MBP
無新野咁滯仲買咁貴既iPhone
紅8???
紅色iPhone8?呢啲都唔係發佈係update渣
但我今年反而買apple嘢買得最多
MBP15
iPhone XS
Apple Watch 4
唔知會唔會買埋iPad Pro
買埋囉,就算新舊效能一樣,價錢一樣都係會揀隻新嘅face id 版,我自己用iphone face id unlock效率高過touch id太多,除非係mbp 嘅touch id就冇乜差距
二來,手勢操作對於我嚟講好用太多,亦唔需要好似噤home 制咁喺某啲情況下變得唔可靠:

例如smart cover 60度 stand mode嘅時候噤home制大力得制會甩 跟住部ipad會飛落地下,所以會變咗習慣用其他手指hold住部機。

用手勢就冇呢個限制一隻食指做晒全部操作,以往嘅4隻手指slide轉app 4隻手指爪返去主畫面靠一隻手指搞掂,亦唔需要因為用多手指指令而扭動手腕去一個特定嘅角度遷就部機嘅擺放狀態,呢啲細微嘅改動先係真正原因點解face id喺ios上面成功。

bonus/贈品:相同體積屏幕可以顯示更多嘅嘢
MacBook Pro個speaker算係notebook入面比較大聲+靚聲嘅一部,但我估你實際用嘅時候唔會成日無端端開勁大聲(就算唔嘈到人都會嘈親自己
Mbp 可唔可以同時連藍牙耳機加滑鼠
可以

暫時就咁頂住先

但外置WiFi Adapter 點都差過原裝

由7-80 Mbps 變到得翻 <30 Mbps
襯多人嘅時候去apple store試
如果開到最大音量夠抗衡啲雜聲就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞