[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
如果你話明知iPad pro gen2年尾會出,但係提前4個月買咗gen1,出咗之後原來多咗個120hz mon,我都會覺得有啲唔抵,但呢個假設嘅大前設係gen2已經出咗知道有新功能,而呢個功能亦都係重要嘅,即係馬後炮。人邊有可能預測晒所有嘢?

換句話說如果gen3 出咗之後發覺根本啲功能用唔著,咁你等待嘅時候點樣還返俾你?最後咪又係買gen3 自己硬食。人性就係咁,邊個選擇都覺得有問題。

講返今次gen3 最大嘅都係個face id+新交換模式(呢個wwdc已經知)+新顯示比例,我自己覺得gen3 係好用但係得冇本質上嘅改變,真正提升productivity都係循例update新u入去。我自己評分就新交互模式=/>display ratio>Face ID>Touch ID ,詳細想知點解咁評分之前個po有講。

香港人最鍾意講嘅:改動嘅第一代都係垃圾,要買第二代! ,咁套用返巴打你嘅情況,渣住部gen2 等下一代gen4一樣都係合理更換/升級選擇,冇衝突,但係渣住gen3嘅人就未必會換gen4,仲未計每一代相隔幾多個月先有更新呢個變數。用你就用啦

其實真係睇唔慣其他巴打有呢種諗法
有冇巴打用緊caldigit 隻TS3 plus
有冇鑊氣?
usd 300 跟條2米 tb3線好似幾抵玩
用得盡個功能300usd 都唔會算算抵玩,如果用唔盡我會揀hub。個tb3output同埋光纖output真係小眾嘢嚟
求抵玩hub 淨係需要ethernet, displayport 同usb-A
本身你係應該買dongle/簡單嘅hub都已經齊晒,但係又要displayport,依家配件市場都仲係咬住hdmi呢個垃圾,好難搵喎,明明hdmi2.0已經係update返60hz 4K 都唔柒用,真係搞唔撚啲配件
其實只係因為用慣d hotkeys 先會用office over pages
考慮得ts3plus應該都唔會周圍帶住去,買條hdmi轉DisplayPort線配個USB3.1hub頂左佢算啦,會平過用tb3hub好多
iMac 27吋睇落放公司好似好大,但21.5吋又唔係好夠咁
兩部都會愈睇愈細
所以我會買大
全公司得我一個用咁大個MOON好似好怪 但我都想買大,唔做果陣拎返屋企都爽
IT 會唔會幫你set 埋server link 之類既野?
我咪做IT
不過有時唔洗出去開會/做野,唔想日日拎住部MacBook pro 返公司者
原來係咁
好奇問你係老闆定打工仔? 打工要自備電腦有d奇怪
hdmi都得嘅,support 2560x1440 60Hz就得
雖然理論上HDMI1.3已經支援2560x1440 60Hz 10bit,不過唔係1080p或者4k既resolution最好避左HDMI,device之間個HDMI version同埋handshake可以非常之唔夾,而用hub係有總共有四個handshake位...
唔怪得我個1440p mon成日都detect唔到啦,就算用tpye C去 miniDP俾個mon都係一時時work
公司剩俾部2定4Gb ram 既枱機連17 吋moon
但其實我要出去做野

咁其實公司買機有優惠
俾幾千銀買部windows ,輕輕地thinkpad 都七八千啦 個moon 得14 吋又粗邊
不如用返自己機算
起碼唔洗俾佢控制住先
部mbp都係自己機黎
自己用得爽先
有時仲柒,佢fallback去1080p或者相近既resolution,例如2048x1080之類 (HDMI1.2)
搵到頭都痛
咁撚戇鳩
我又好死唔死買買咗1440p諗住用住先
加密做乜呢? 冇,除非你想好似出面個po個樓主咁夾爆個mon就有辦法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞