[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
伸手黨連呢度有冇po都未必知
有TB license 既野都好貴
好多有唔同既小問題例如過熱, compatibility, 影響wifi

暫時見到呢款最齊全又好似冇咩鑊氣
[url]http://shop.caldigit.com/asia/TS3/Thunderbolt3_dock
[/url]
唔該晒巴打
其實我上網都見到一堆,恐防有伏就上黎睇下

如果有巴打你提及嘅問題就真係要諗諗
你都冇講自己有乜要求,返到屋企需唔要插lan線做嘢,要唔要返個tb3 output,dock同hub/dongle係完全兩樣嘢要分清楚
TB3應該一定熱,我未見過唔熱到辣手既TB dock,同埋個火牛通常都好撚大個+熱
唔好用呢種
睇落靚用落好阻碇, 用耐個頭會接觸不良
最好用返有條線既款
唔知點解hub都係會好熱
熱到辣手應該用唔得耐就會開始壞
我依家嗰隻用咗三個月
全部port都插嘢
日日辣手仲未壞
用緊邊款分享下
我都想搵個hub跟身應急用
【Hootoo苹果MacbookPro扩展坞type-c转Hdmi转换器笔记本USB集线器华为配件thunderbolt 3电脑雷电3拓展坞hub】https://m.tb.cn/h.38bkxoQ 点击链接,再选择浏览器咑閞;或復·制这段描述¥MqbFbhFyiOA¥后到👉淘♂寳♀👈
咁即係唔會買dock啦,dock要火牛插電用喎
我都想睇下有咩選擇先,因為真係唔熟tb3嘅玩法
我而家研究下dock同hub嘅分別先
你當dock要額外插火牛推+大大舊
Hub就唔洗火牛+細細舊
咁照計係唔係dock會快d同support多啲device?
因為有另外供電

多謝指教
通常dock係自己要插火牛,可以叉返macbook轉頭
hub就插住mabook拎電
你比較下佢有幾多窿咪知 通常都係架喇,大舊咁多 唔support多d 點justify
可以咁講

不過唔好混淆
如果個dock/hub本身唔夠力推某樣嘢
(例如個hub個usb a頭推唔郁隻external hdd)
就算有額外供電推個dock/hub
都唔一定會推得郁隻hdd
兩樣嘢冇必然關係
速度上 相同嘅插頭喺dock上面同hub上面唔會有分別
理論上係不過實際未必係
原因係大多數hub或dock都係走精面,例如佢offer十個唔同port俾你選擇插d咩,唔等於佢內面既controller / circuitry / 散熱效率等等係keep up到全port全速
價錢越平既hub仔你係越可以expect佢係越離譜,可能就咁插一樣野都唔行全速,簡簡單單一個RJ45 1000baseT port都可以半速以下
(好似Akitio Thunder3 Dock Pro直程有內置風扇)
另外插火牛既dock因為供電火數夠同埋穩定,一般可以expect佢係比起拎passive power既hub仔分load分得似樣d

https://www.akitio.com/adapters/thunder3-dock-pro
既然講開不如講埋
Akitio出左隻Thunder3 Dock Pro,可以同CalDigit TS3+對揪
佢定位仲要再pro少少,有eSATA,CFast reader,10GbLAN,DP1.2,PD 60W,fan with switch,6pin DC in
TS3+個port組合相對地偏向prosumer多d
個人認為贏左ts3+個10gbe lan但少左好多USB插都幾唔方便,同埋pd得60W,ts3+出到85W,mbp最大食要87W,mbp用akitio呢個會唔會倒噴電池架
15inch 如果run緊扯電嘅app應該唔會倒噴但係叉得慢好多,本身85w個跟機火牛個效果已經有啲似fast charge,60w 嘅話應該似iPhone用1A牛嘅效果
多謝各位巴打嘅意見
初步睇完覺得caldigit 嘅mini dock好似幾好
想問香港有無實體舖可以買到呢個牌子嘅産品?
我上price睇好似搵唔到
唔覺有,但佢Asia online shop送香港
你地第一次叉部MBP 叉左幾耐先用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞