[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=_XneTBhRPYk

加拿大電視台CBC出左成18分鐘節目講Apple Store Genius Bar疑似昆鳩客人維修既商法

拎部個mon唔出畫面既MBP去整,因為水紙紅左,store內quote 1200蚊全換MBP塊MB+top case,無任何alternatives
記者拎部野俾Louis Rossmann,佢搵到係條display cable一條pin叉開左,用左分半鐘插番正個contact之後MBP畫面完美運行
佢仲補充話咁簡單既維修佢唔會收錢,因為太簡單佢唔好意思收

之後搵iFixit,解說Apple特登發明梅花螺絲MBP令普通人難打開黎整,iPhone 8既電池明明唔需要不過用膠痴實

兩人都指出schematics擺上網發報會收到Apple律師信,話侵犯版權

節目再提之前iPhone 6打後既throttle gate,搵Geekbench條友講解

最後影repair.org班人點樣游說政客通過right to repair法案對付包括Apple之內既電子產品商既商法

利申:
- 個節目背後可能有政治目的,不過大部分都只係描述事實
- 美加關於消費者權益既法規可以有地方同香港不雷同
- 呢個回覆只係轉載新聞,用意係提醒香港Apple用家潛在權益問題
老蘋結果都係選擇性透明度,蠱惑程度不輸三縮
人生第一次用boot camp,原來咁快咁簡單㗎
裝咗咁多次PC嘅win8/10冇次快手得過今次喺mbp度裝,真係諷刺
快係因為 apple 塊 ssd 啫
新手求指教
上個月經ownership買左15' MacBook pro 512gb
呢排開始新手上路
但發現部機似乎有唔少問題
想向大家求教

1) charge足電後部機用到5個鐘左右 (過程中只開word做功課)係咪正常?

2) 部機間唔中用用下word會hand機,出現彩虹球禁咩掣都冇反應,會有好大風扇聲
(部機只裝左Nod 32同office )

有勞各位解答
安裝速度就冇乜分別,但係唔會好似以前入到去有bug 瘋狂死app
睇彩數啫
我試過喺 mac 裝 win7, 8.1 都死過
用得 bootcamp 裝 windows 就同一般 pc 裝無分別
我部2018mbp15"裝左window之後每次一開機㩒option轉系統嗰陣都會好慢 keep住停係apple logo好耐(講緊5, 6分鐘)
之後touch bar上面又會變到好撚熱(呢個時候仲係apple logo) 有無巴打係咁

利申:啱啱新買 而家一隻手㩒住option另一隻手打晒成篇嘢都仲係apple logo
我試過用同一個手指裝同一部機,次次入到去開edge down nvidia driver都死,win8/8.1都冇試過呢個情況,resolution唔正常 然後開顯示設定又死,瘋狂死,我嘅解決辦法就係瘋狂噤,噤到自己裝chrome為止,裝完chrome再down GeForce experience。本身win8開似唔洗driver都有正常resolution,真係唔知個安裝手指衰乜。

win8仲好笑,自己reboot完係彈返去安裝畫面,次次都要手動攔截入bios 改bootdevice,反而bootcamp冇呢個問題,裝好之後入到window之前噤啲乜乜柒柒用戶setting都簡化咗,呢個真係唔錯
我啱啱打完機諗住喺bootcamp 轉返macos 開機,佢話我冇mac 檔案 ,開返個控制台都係得window個file顯示出嚟,最後都係熄機用option開,但係冇出事,同平時cut電之後開機速度一樣快
CLS我㩒咗成十幾分鐘option都仲係Apple logo
最後我好攰唔想㩒用MacOs算
死喇,25號都冇發佈會?真係十一月?
近年最遲嘅10月event係2016 年27號,10月event邀請函要出真係得返未來3日
https://www.macrumors.com/2018/10/17/apple-tsmc-iphone-mac-apple-car-chip-supplier/

TSMC to Remain Sole iPhone Chip Supplier, Could Provide ARM-Based Chips for Mac in 2020, Apple Car Chips in 2023
macrumors 嗰邊都認為會無
因為要推 iPhone XR
屌我部電腦就壞都未岀
我真係諗唔明兩者有乜直接關係,一來產品定位唔同,二來價位唔同,三來蘋果又唔會因為啲人買mac唔買XR而少咗好多利潤(多少要等馬後炮,但肯定唔會蝕囉),dyson 風筒會唔會怕俾部v10搶銷量?如果連官方都怕好明顯係產品唔掂而唔係發售時間,就算有幫助都係短期而且冇乜效果。
係無關係,完全係鳩講

個真正原因係件產品既ship-ready程度夠唔夠近,如果太耐都未出得街咁無謂太早公布之後又找唔到數 (modular Mac Pro,AirPower M巾,iMessage on cloud)
佢今代低級mac越遲出
對apple越著數
可能會skip咗2019 update
直接等2020出arm-based 低功耗嘅mac
其實MBA本身係預左2018 Q2出,姐係六月event,當時已經因為生產問題delay過一次
https://www.digitimes.com/news/a20180430PD207.html
Apple to defer new MacBook Air production to 2H18
Apple will defer the volume production of its new budget-type MacBook Air for 2018 to the second half of the year from the originally-scheduled second quarter, supply chain sources have disclosed, adding that they would suffer from high material inventories and low capacity utilization before Apple starts to take shipments probably in the third quarter.

The sources said that Apple has informed supply chain partners that mass production of its new notebook model for 2018 will not kick off until the second half of the year, yet without explaining the rescheduling move. Some partners speculated that the postponement might be caused by problems with some key components such as processors.
老蘋好似咁多年都冇11月event喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞