[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
我homebrew spectacle就夠用

有冇巴打知點搞
如果你啲app係用其他ID purchase就入返嗰個ID,如果唔係嘅,咁inbox蘋果叫佢幫你搞
Magic Mouse 2 / mx master 2s?
Magic Trackpad
無線滑鼠+magic trackpad ,magic mouse 真係唔掂,除非世界上全部trackpad消失晒
Pages/Numbers/Keynote好似幾年前由收費轉跟Mac免費嗰時,佢會根據你嗰個moment login既AppleID去「送」
如果你係當時已經裝落,堆app會記住你用咩ID,而如果你衣家呢部Mac用緊第二個ID咁係會唔俾你update
如果證明到兩個apple id 身分 蘋果應該可以手動幫你改返?

之前濕鳩老母訂iPhone冇apple id 攞我嗰個訂,精靈即場叫佢改自己資料入我id度,真係不得不佩服精靈嘅flexibility
新機嚟架喎 不過我ownership買 可能係翻新機
officially no
不過我有聽過特殊例子,例如屋企(IT)人死撚左,老弱婦孺walkin Apple Store求救解碼嗰種關公case
你試吓記清楚第一次開機做過d咩
第一次入個人資料/登記嗰時如果有入過Apple ID,嗰個ID就會永久被認做呢部Mac第一個admin account既大婆
而Pages/Numbers/Keynote就只會送俾呢個大婆Apple ID
真係同一個Apple ID 冇改過 唔知點解會咁 真係要搵apple搞下
以後真係咪再買ownership機 買返黎勁多問題
咁新款既機ownership應該無咩古惑(我估)
ownership仲有咩其他問題?
你會唔會Mac有同iPhone連動而兩者用唔同ID?
唔知做乜鬼嘢部機拎返嚟 個底個位有少少崩咗 懷疑佢係用翻新機殼比我 不過嗰度拎機嘅時候又冇得開箱check 真係口同鼻拗
仲有我買咗apple care但到而家上網未仲未有顯示 打咗過去問好多次都係hea鳩我話apple嗰邊未update 我打去apple又話冇得證明佢已經幫我整咗
所以以後都係咪貪平嗰少少錢走去買ownership機 又冇得即刻拎又多問題
我兩個都係用同一個id啊 所以先奇怪
你跟邊間買?
我跟HKT買 拎果陣佢即場開盒開機 翻到黎成兩個星期都無事發生過(2018 macbook pro)
我跟serco買啊 ownership post嗰度好多人都屌鳩佢
https://checkcoverage.apple.com/hk/zh/
你用呢條link check如果都係講得一年保就姐係佢未做野
理論上一出貨就要即刻同人activate,除非佢係賣碟版AC
啱啱check完 仲係得一年
我由拎機嗰日已經即刻打去問 到而家仲係未整到 次次都係hea鳩我話apple嗰邊未update
原來2017 iMac 可以自己加ram
唔係不嬲都係得一年保?買左APPLECARE先3年
我就係喺佢嗰度加錢買咗
imac 5k 同imac pro嘅規格係咪差好遠?
我要剪片、執相,如果性能差太遠會打算儲錢買imac pro
點解你唔自己噤下apple store 個app或者官網睇睇跟機唔upgrade嗰粒係乜U,升級之後又係乜U,之後去youtube睇返相同/相似配置run你用開個app剪片時間出嚟差幾多?每個人對最低嘅效能要求唔同,價錢覺得值唔值更加唔同,根本冇可能俾到你心目中嘅答案你
我諗,唔清楚自己有無需要用到iMac Pro級數既用家,基本上一定唔撚需要

iMac Pro係連堅係剪片執相既搵食佬都未必啱用,因為佢個setup好specific,你一有地方唔fit口味嗰part就會掉錢落海
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞