[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
開左點熄返 無得禁
想買部電腦放公司用,等MAC MINI定買27吋IMAC好
imac
而家u program 重有優惠
iMac 27 12288
等唔等30 號好
邊間u program有imac?
你個program唔係30號前完就梗係等
想問嚟緊30號有新產品?
因為工作需要要入返部macbook
不過唔知點揀又pro又air
我主要上網文書處理 整埋音樂同有時整圖
屋企舊windows機連上fb多資訊都lag到load唔切
如果買6k幾認證翻新品夠唔夠做?
玩唔玩到幾年?
睇咗頭po未,睇完再討論
個program 去到31 號

發佈應該31 號朝先有結果?
今次唔同時間
留意番iMac標配多數得1TB Fusion drive (32GB SSD),係雞肋黎
標頂配(3.8GHz 7600k)先跟2TB Fusion (128GB SSD)
寫purgeable純粹係show俾你睇有幾多data佢覺得可以del
你唔係手動做storage optimization佢係唔會自動del任何野
成撚個volume加密囉
你有港獨料,淫照,幼幼相之類驚俾被人發現就用 (好似係)
個256bit encry好撚強大
但又用唔哂2tb咁多
Fusion同ssd爭幾遠?

其實我有部mbp 2018 但唔想日日拎返公司先諗不如整一部係公司 除非要出去做野開會
都買得咁貴嘅機,勸各位巴打最少都要512gb ssd起跳,最少以讀寫速嚟計已經物超所值,俾多幾百一千真係無妨
youtube有測速比較,你搵返相對比嘅機型嘅ssd 同fusion drive,就算係同一部機,唔同容量大細嘅ssd 速度有分別呢個要注意
hmm如果只係secondary枱頭hea用,有可能可以忍到1TB Fusion
總之只係上網,普通文書就ok,一去到有大file出出入入例如執相剪片,Fusion就開始好唔掂
會唔會有新mac mini
都係唔洗出去果陣,唔拎電腦咁重
如果頂配2tb fusion 8 gb ram ,u program 16000 內做到
真係幾吸引既
有埋5k mon
不過睇而家入手定等30 號先再決定
但係點熄返 唔想見到
有乜出奇,傳媒對於新mba有乜可以報導?兩句嘅字數鳩估都講得晒,矚目度咁低,自然冇人去爆/搵料,更何況可以爆嘅傻鳩都估得到老作得到,太難估錯,何來新聞價值?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞