[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
冇流出先正常
想買apple官網上面個LG 5K 顯示器
聽講駁pc好麻煩 但個質素好似worth to do

有冇巴打用緊 可以講下?
淨係講畫質我覺得超值詳細點解就太長唔想廢話,想知可以爬上個po嘅文,駁嘢麻煩呢樣要坦巴解釋
如果唔係單插一部有TB3既腦(無論Mac定係PC),呢款mon都唔掂
佢無預人插幾隻input,轉台咁用
不過如果係全新機殼,以往深圳廠都一定響出貨前一個月內流出
我記得幾個月前有個supply chain新聞的確係講某台灣廠拎到一張大Apple訂單,有可能就係因為咁而無風出
你cap一cap圖,我唔太肯定你情況係點
(嗰條彩色bar只係display黎)
咁一定等,新款出就唔係出硬,但係如果真係出你個2017款會即刻跌價值
台灣廠係指個top/bottom/screen case製造嘅供應商?
但而家u program 減左2000 咁濟
係機殼供應商
不過我記錯左,係掉轉,台灣廠失單,加入大陸廠
https://forums.macrumors.com/threads/apple-adds-two-chinese-manufacturers-to-macbook-chassis-supply-chain.2133370/
總之今次新MB根本唔撚知邊個整,同埋如果係新廠應該會好嚴唔會咁易流出
2016年流出四個TB3 port嗰幅相好似係富士康砌機嗰時先流出
最近想買部 mbp 15吋
諗緊512gb定216gb?
主要用黎打機,同埋會裝window,打算至少用3-4年
咁樣升唔升32g ram好?
利申:我認係為左牌子同保養而買,而且鍾意佢個touch bar
512 and 16G

close file
多謝建議
2018 MBP用bootcamp行Win 10要自己搞控頻喎
你如果打機為主,真係應該睇電莖laptop先

當然你話你買牌子係都要Apple的話,又要打機,咁打撚爆1TB SSD同32GB RAM囉無人阻你
bootcamp + game用256應該好抆,512係ok不過Mac嗰面個partition要唔太裝野先得
16GB RAM一般game已經好夠,加到32GB就永無障礙,或者可以multitask如streaming,開幾十個tab睇人twitch之類
等緊30號event
用途只係普通文書加上YouTube 最多打lol
本身諗緊mbp15 宜家諗住睇埋新macbook(如果今次event有 )

我知無論mbp/macbook 都夠用
想打台服lol
追post睇mac機唔係好需要裝防毒
但bootcamp裝window 洗唔洗裝返防毒?
始終windows 易d瀨野
點樣可以令個Safari放到最大(撳咗option鍵)
真心膠?
除左全螢幕就無其他?
岩岩轉會唔係好識
拉長拉大佢
imac 標配得8gb ram真係好雞,根本局你加錢
如果想由mojave downgrade去返 high sierra可以點做?
個系統超食位成80gb咁多,成部腦啲位差唔多去哂個系統到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞