[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
驚比人搶晒冇貨 未去過門市買
去最近門市->有就磅水冇就問精靈邊間分店有->其他分店有就落名留機->去攞機->完
再嫌煩就搵凶宅/百冇,應該都有得問/留貨
ARS好似可以打電話去問有無玩貨
老老實實nTB一定有anyway
直接去門市睇下先
當然啦,有乜問題,唔洗發老皮都有人幫你換新
最緊要係唔洗好似ownership嗰邊平得一千但一肚氣
咪臭係,不服來辯
純for multi tab browsing唔需要加RAM
就算唔夠真RAM直抄/讀,下一步都係用cache,以衣家MBP用既PCIe SSD有二千幾三千MB/s根本已經好快
再退多步,set cache都唔夠用,咪由個website reload囉
最後,現代OS仲邊駛reboot拎RAM... 除非有memory leak呢d大bug

真係有需要加RAM既人係剪片後期執相做圖音樂科研dev VM呢d
我fd 部pc 開30個tab 16gb都仲夠未計obs/csp/ps呢啲大食app同時開,我真係想問地球人,點解咁多人話32gb 先夠用chrome?
個chrome係開緊幾多個tabs?同埋開緊乜嘢網?我真係好奇,因為同自己嘅經驗好唔同,我同個fd都只係用chrome(win),但係其他fd就16gb都唔夠用
你係咪打算就算用macOS都照用Chrome?
Safari響RAM呢方面唔會咁差
我覺得既然你有部分RAM要拎去VM的話咁揀32 GB當買個安心都唔係話唔好,只要你自己覺得值就ok
仲儲緊分
我試嘅時候係3x 個過半係twitch同youtube,其他係圖文網,先用到14-15gb
想問問各位巴打
有冇辦法可以令Safari播到Youtube 4K?
用Chrome既耗電量同發熱都太恐怖了
唔想咁快玩殘部機

Firefox唔知得唔得
但係用佢又要再Sync多一邊bookmark
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞