[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
你裝virtual box/parallel/vmware係可以用ext drive黎玩。我都係virtual box+mount 隻USB行Linux。Bootcamp好似唔得?一定要MBP SSD?有錯請指正

RAM既野,有不直64GB都照屌佢,從來冇話嫌多

SAD,512基本,256實後悔
唔同,你移動15inch同台面27inch係兩回事,移動你可以擺檯面擺大脾瞓喺床上用都得,唔係一個橫向對比所以使用習慣都冇得直接對比
感謝樓上幾位回覆。SSD 512 , 16ram
13 15分別好似唔大,雖然話可以放大黎睇,之不過差成3000。。。。。
cpu i5 同i7。。。。
唔計mon分別都大
size同重量都好緊要
其實買macbook pro 都係想可以逃離屋企既焗促。。。。。最多都係落樓下,搵地方坐麻一邊做野。。。。
我都係
其實唔搣張貼的話應該都唔會影響到層coating
無錯,不過mon貼原則上係犧牲性 / 消耗性,除非你物色一塊好好料可以永世唔花唔鬆,如果唔係一到你要搣嗰日就會好難決定點做
15" vs 13"就算唔睇hard spec,佢地最大分別係個mon個max scaled res係1920x1200,姐係FHD畫面可以1:1 full screen (加上下黑bar),而13" 得1680x1050
無論係睇片同做野要real estate,都係有決定性分別
痴貼可以話係甩硬coating
其實我都唔係好明點解今時今日仲有人要貼
衣家唔係iPhone iPad嗰d會日日拎出拎入同埋擺響袋鳩磨其他硬野

Apple隻mon面用既coating係一定好打過晒出面任何貼面,耐磨/防油漬/防反光等等
我當時痴係因為反光咋 。而家換左mon之後都唔敢再痴任何貼,得閒用塊3M布濕少少水抹下就算
唔係好明,13inch嗰resolution唔係16:10版嘅1440p咩?雖然係最高1440p加上下黑邊?25inch resolution就唔識形容,2.5k 16:10mon?
我長期唔用mon貼亦唔建議人用,有啲人鍾意當買個安心掛
iphone ipad裸跑
其實唔係掟鳩落地下嘅話 個mon有幾可會花?
都係會花,但係睇使用習慣,有啲花得細啲難察覺,有啲唔聲聲整一條粗嘅就大鑊

以前裸跑過ipad mini
15”
2880 x 1800 native
1920 x 1200 max scaled (more space)
1440 x 900 retina 2x (default)

13”
2560 x 1600 native
1680 x 1050 max scaled (more space)
1280 x 800 retina 2x (default)

我講緊個interface scaled resolution,姐係panel / documents / text / webpage等等個視覺大細
native會細到仆街,基本上要聞mon先用到 (macOS亦lock左佢唔俾你輕易唔小心揀左)
響system pref入面揀「more space」係Apple覺得隻mon響唔需要聞mon前個max scaling (最細粒可見既相對字體大細)
我意思係響15"係啱啱好用1920x1200,可以1:1 fit FHD,1:2 fit 4K,而一般software都叫夠位擺content響中間而側面擺少少panel
13"最大只可以1680x1050,所有野都好抆水 (surface area得15" 75%)
未必既,我覺得19號xr開賣前後搞既機會大
iPad mini由買果日開始裸跑到而家,到變左床頭機個MON都冇明顯花痕
只係個殻跌到有少少凹同埋經常彈APP之外,都算襟用

btw Apple幾時先肯reboot mini條line呀

坦巴係咪講呢個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞