[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
其實imac 值錢既地方只係隻靚mon 同macos

硬件上擺明未test 好就夾硬偷薄佢 (對一部咁大型既desktop 機黎講真係唔知為乜鳩要偷咁薄
偷薄得黎又唔理個散熱搞到有throttle 又係唔知為乜
imac個mon好一般

但二手價,佔地
唔止5k

上面計左
same spec

只差10k
呢啲嘢我都明,因為以前讀中學嗰時睇住個fd搞部老爺機搞咗個機禮拜,最後成功之後我哋兩個嘅反應就:

依家接觸rendering之後先發覺你效能有幾多就節省幾多時間,preview 加速又係得iray先做到,我用嘅app係咁 冇辦法,冇可能每次做兩三秒嘅微調再去睇preview要等30秒掛?仲未計完成之後等rendering output嘅時間係個app逼我轉去多核+n記,唔係我貪hackintosh性價比高好似隔離po啲傻鳩咁鳩叫好似自己社會地位提升咗咁,如果下年mac pro都仲係iMac pro嗰味,我真係諗唔到有乜更好嘅辦法
我諗暫時個分別最大影響係modularity
部hackintosh有咩事你都可以轉做Windows / linux機,甚至斬件用/賣
而iMac Pro係強制config,硬食mon/貴RAM等等,想要I/O只有TB3,想service只有撬mon
成件事個價值一去到呢d位就fall apart

個人覺得響light laptop / 公廁kiosk desktop級數既用途同價位既機用disposable approach係合理
不過再向上既MBP以至pro desktop都咁傾向都咁整係對消費者好不利
我淨係要cpu 核數+gpu 加速,hackintosh最符合成本效益,38888買部iMac pro得個8核,我搞唔撚掂喎哥哥,點睇
同埋要用Nvidia,就算玩埋external gpu ,iMac pro買返嚟隻vega等於食塵
其實imac 值錢既地方只係隻靚mon 同macos

硬件上擺明未test 好就夾硬偷薄佢 (對一部咁大型既desktop 機黎講真係唔知為乜鳩要偷咁薄
偷薄得黎又唔理個散熱搞到有throttle 又係唔知為乜
imac個mon好一般

但二手價,佔地
唔止5k

上面計左
same spec

只差10k

兄台,何以見得?
見到你話imac 個mon 好一般就知可以唔洗討論落去

大佬市面上行5k 既mon 兩隻手數得哂啦
其實找sp巴打你係咪響地鐵逼緊車回post
上次同你嘈mon ppi/尺寸嗰次都已經覺得好辛苦
你打多幾粒字詳細少少講你想點係咪好難
退一百步唔講分辨率,imac mon叫一般?咁地球上99%mon係咪會睇壞眼?
如果我無讀錯佢意思:
佢唔係講隻mon普通
佢係想講,PC要同iMac (Pro)比,唔一定要用「街價買隻5K mon黎插」去計
而係用iMac二手賣價去計,因為只有呢part係普通人access到
Apple本身拎個5k panel去裝個cost係同LG/Dell/HP賣俾你隻現成5K mon無掛勾
以前2k 27吋imac個mon係靚
今代5k, 自己去睇unwire開箱

佢地入左部5k自用
個mon差左
講真,我覺得 hackintosh 最大問題唔係難裝
而係你真係要信晒第三方 patch, driver 無古惑嘢
okay,有冇link,想知班清用乜標準去衡量計分
佢果個「唔止5k」係講緊價錢定resolution 呢
iMac 5k其實2015或以前都俾人狂屌話佢只有sRGB,完全唔可以拎黎專業執相印刷同剪片colorgrade
之後MBP2016開始拉闊內置mon去DCI-P3,同年iPhone 7跟
2016無出iMac
2017 iMac全線(21.5" HD以外)升去DCI-P3,年尾iMac Pro用同一panel,同年iPad Pro 10.5"跟
姐係2017年開始除左iMac HD,MBA同廉價iPad 9.7"之外全部Mac同iDevices都係DCI-P3 100%,500+nits
佢講一部iMac 5K既二手賣價唔會止5千港紙
而就算明左呢part,我都仲係唔太肯定佢想講咩
真係完全唔知佢想表達d 咩
2k imac 個mon 好過5k imac?
借坦巴回覆一用,樓上嘅巴打知唔知nits 提升色差同色域肯定會drop得犀利?到呢刻為止,唔理市場上為咩user而推出嘅mon,都冇幾多隻係500nits或以上,iMac 做到之餘仲要keep到專業mon嘅色差/色域+一貫蘋果調色風格,仲未計panel越大良率越低、大size panel lcd背光燈影響顏色嘅問題,但5K 又整唔到個符合商業考慮嘅oled mon出嚟,呢隻5K lcd蘋果真係俾足誠意㗎喇
10月應該唔會有 因為唔會想同xr搶風頭
乜鬼嘢邏輯嚟㗎,我俾你多一次機會回答
//不過再向上既MBP以至pro desktop都咁傾向都咁整係對消費者好不利//

最後呢句我有少少諗法
mac ge 穩定性始終有賴於佢既封閉︰apple 幫你揀好哂,於是乎佢既system update 可以針對住呢系列既spec 黎寫,唔使擔心太多因為用家自己customise 過導致既唔相容

如果mac 係容許到windows 咁執藥咁執,我估上面討論過hackintosh 既debug 時間等等既問題都會浮現,亦唔符合apple 既philosophy

而家既困境只係Tim Cock 帶領下既apple 淨係向錢看,完全無從pro users 層面出發
如果佢係Pro users 層面出發,一開始已經將imac 既spec 塞到足以應付三至四年既,其實用disposable approach 亦無不可
其實佢最on9係用三手科技
如果佢每一次intel 升級,佢keep住改

好似macbook,上到6core 你最多屌佢貴
macpro/ imac pro而家已經二三手科技
喺討論cpu 之前不如你答番上面關於mon 既嘢先好嘛
即用即棄既然成本平左,咁賣俾消費者個價都成正比地平埋先啱數

Apple衣家係食老本,靠以前種落既goodwill同brand掛勾,marketing計晒數之後覺得可以收咁貴d人都會買,佢就唔理之後點都照收
但係呢樣野係唔sustainable,將price conscious既一群拒諸門外,買新Mac一兩次之後佢收多既margin係夠個消費者響出面換多一部機咁濟

連番去iOS/ARM同Mac合流個point
如果聽日Apple即刻出一部ARM MacBook有iPad Pro個portability同續航力,行macOS而無performance penalty emulate x86,佢收MBP2018個價錢先開始叫合理
mbp rt2012-2016個mon一向差
到2016先開始好

你睇下上面批人,重以為apple一定好

係以前,apple重有出ADC mon
mac pro比其他廠,早半年有intel新u年代就係
到後來,已經得個名

而家i9 9900k就出, imac重係用4core 7700k,三手科技
mac pro cpu幾多年冇update?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞