[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
用apple store個app係咪買唔到AppleCare?
唔可以disable因為你部唔係MacBook,27inch都有咁多resolution 有咁多range嘅價錢你有乜要求?
買pro app bundle 送埋Logic pro, main stage, compressor 用唔著。
有意TG
http://t.me/appleproapp
新post lm
留明等macbook
lm 有invitation 未啊
唔一定
個hub要只用一條線插Mac,就要揀一種可以encapsulate幾個protocol既standard
只係咁啱今水Macs係用TB3而TB3定義上係要打包USB 3.1 gen 2
所以應該咁睇: 一部TB3 Mac可以響TB3 hub同Type-C (3.1g2) hub之間選擇

而如果一隻hub選擇用TB3做input,起碼佢要有bandwidth上既需求先咁做,佢需要一個TB controller個原因可以淨係為左應付hub內分bandwidth / protocol version既需求
呢樣野係同個hub有無TB3 port passthrough係無掛勾

但係掉番轉睇,TB3同USB(相關tech)其中一個大分別係daisy chain能力
所以一件TB產品既然已經一定要有粒TB controller,而個controller亦一定有daisy chain能力,咁樣除非係唔夠位放或者成本問題,如果唔係個產品係無理由唔放一個passthrough port
(其實LaCie以前出過一堆TB1/TB2既single platter外置HDD,係用TB不過得一個port...)
Screen Commander
https://alienorb.com/screen-commander/

SwitchResX
http://www.madrau.com

DisableMonitor
https://github.com/Eun/DisableMonitor

全部都唔係真係完全switch off個display,只係某途徑既hack
警告: disable display可以好撚大鑊,如果出左d咩事會好難救
個mon好油要點抹?
用嗰種絨特別粗厚身嗰隻布帓特別好用,通常係藍色,眼鏡布嗰啲薄身嘅完全冇撚用

好爭扎

呢隻有無巴打買過
有無邊間淘比較好
合理嘅,今次又有ipad,當多一兩個禮拜準備keynote就會心理平衡啲
係咪叫珊瑚絨抹布
名唔知,但應該係,靚嗰啲,落幾滴清水就可以抹到個mon冇塵冇油
你覺得痴完貼就唔痴塵?
邊到有得買?
如果你經常抹,有貼都好啲唔洗但係塗層問題
點獨macbook pro 個apple care 特別貴2688。。。。
好似不嬲都15貴過13幾舊水
請問macbook pro 諗住買i7 256ssd 32ram 行OS 另外屋企駁個128ssd 行win 做公司excel,得唔得?

無BT ,photoshop少量,行firefox 工作需要,有時要同時開20-30網頁睇野,會開模擬器掛下game
仲用緊個3TB 時光機。

有無需要衝上32ram??同麻256好定512好
剛剛甩左部2015未imac27,用macbook pro 代替,唔知習慣睇27轉番15會點。。。。
但又好想可以帶下出街做下野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞