[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
冇特登叉,直接上場
之後差左成晚到訓醒
2018啦, 想差就差 想用就用 唔洗就住
唔好成日用到0%先差就得
因為佢叫我叉滿先用
咩年代,冇記憶效應架啦唔洗咁淆底
冇淆過 但佢咁同我講ma
好奇問下你地
用鋰電基本上冇呢樣問題,不過我醒起早1,2年先因爲忘記左呢樣野搞到部鬚刨用唔耐,部野係用舊式充電
咁點解佢仲要咁同我講
習慣左掛,好多人都係咁,反正差爆左先用冇壞處[
咁奇怪定位pro user 但得PD60W
不過有風扇應該會比較穩定
有班撚屌唔撚識Chem/個死人豬腦根唔上時代進步,咪以為而家d電仲同以前一尻樣

人地係講比d無撚知C9,中坑知姐。我相信2018年仲有好撚多傻西會問salesman差電差幾耐呢d咁撚冇營養既野,人地先會咁答
我冇問過 係佢主動講
冇話你
係太撚柒多冇腦既傻西咁問。人地順口答埋你,咪防止你會問呢個問題。唔係話你d乜
有問好過鳩估
話呢隻係pro向係因為USB無論係3.0 type A定係3.1 gen 2type C都其實唔太普及響堅pro hardware之間
佢揀eSATA同10Gb,同埋個風扇都分別要拎少少電,可能chur走左令到PD出唔到穩定85W
再者會泊去個咁既dock度應該會坐定定做野幾個鐘,唔係叉一陣又要出街咁
btw TS3 (唔係plus)其實係無3.1gen2不過有eSATA,情況都幾特別

屌那星衣家睇dock好似以前睇Mac款咁,或者應該話dock先係本體要揀清楚I/O
反而部Mac可以求其
我覺得係tb3太多功能,同時係做I/O果時跟返規範,係各種限制之下先變成要睇清楚有乜先買得姐,呢個接口設計實在行得太前
一個tb3 輸出將個波拋俾第三方配件廠,責任推得一乾二淨 ,我俾埋錢佢賺apple 班仆街啲配件都係半桶水,出唔齊

apple:
user:
唔係話幫Apple做打手,不過佢咁做晒4個tb3可以壓縮好多位同時用盡CPU16條pcie火力全開,都唔係話錯得晒
雖然我覺得可以做3個tb3,然後留4條pcie做返普通插口比我地唔洗出街都仲要帶個hub咁樣衰
始終要有人帶頭先叫變革,但apple變革咗之後配套做唔足,已經預咗一舊錢去買配件仲左度又度,我舊年已經話tb display應該復活連同內置gpu推動tb3嘅終極效能,又同時解決轉插嘅問題,但睇嚟tb display已經被遺忘。如果ultrafine內置egpu我買硬
我係好支持四個頭都係tb3 依家我叉電唔洗煩得一邊插,以前megsafe 日日都怕因為角度擺位屈爛條線,條線又冇得獨立換
個問題係ecosystem
以前Apple sell既係一個complete solution
衣家連AirPort呢d叫好叫坐既line都摺,成個態度唔同晒
個結局係用家面對既問題會比以前多左
TB3個理想係離地,到type-C甚至TB3
呢個諗頭堅正,不過隻野可能會好貴
另外雖然你呢樣做唔到,不過至少都整到今代gpu有USB-C output,雖然唔太一樣不過都叫有進步
(未打完就出左 )
^到type-C甚至TB3普及之前,隻2016MBP其他spec已經舊到狗也不屌
Apple衣家變做sell一個假願景,收你聽日通漲後個價,不過件野同琴日今日既現實世界係唔兼容
但都係啲所謂有port嘅egpu得兩類,一類體積細包顯卡(mini size)喺顯卡有炒價嘅時期幾好玩,但係pro user部份人唔啱因為port唔夠多元化。

另一種就得個case同火牛,有啲款就追唔到規格最top嘅卡可能擺唔入,做足功課嘅多port之餘可以食到任何卡+擺埋個hdd/ssd添,但係好柒貴同埋特別樣衰
其實我講緊rtx20系列有d廠出卡有USB-C output

另外egpu盒有隻都幾完美但有d大舊
https://m.tb.cn/h.38XQ0LD
睇左咁耐呢隻算係比較pro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞