[Mac撚] 用家/買機集中討論(21) 十月event唔係走數呀嗎?

1001 回覆
7 Like 1 Dislike
新入手2018 mbp 有tb 用左一星期左右
但部機每2日就會上上下網hang一次
到底咩事搞到佢咁
有保 返果店 無得搞

新買15' mbp 2018最低配
即刻裝咗 window諗住打下機咁,點知打lol都會lag機
我知mac唔係for你打機 但咁係咪正常㗎
我用macbook air打都唔會lag喎
可以好確定咁同你講,如果mbp 15都唔夠大聲,你可以去check耳,個喇叭就算開到最大都冇distortion呢下先犀利,on ear headphone size嘅單元做喇叭嘅聲
macos 美服唔lag,mbp 2016 upgrade一級
laptop speaker原則上只係俾人應急,或者on the road唔需要外插任何野出聲
而現代laptop/tablet尤其係Apple出既款佢俾既speaker有咁大聲同叫唔太拆聲已經係一個bonus

所以我唔肯定你咁在意係為咩,如果你有半專業用途要聽清楚聲的話就要用外插/無線speaker
如果你想聽歌甚至做音樂就earphone,或者DAC/interface插headphone/monitor

去番你 2)同3) 8GB RAM;
雖然你普通用途同做cad係可能唔一定要好多RAM,不過8GB真係少
你如果係要經ownership買13"的話咁係難揀,因為標配無16GB 13"
不過如果你肯出面用Apple edu price去買咁我會建議加埋去16GB
你係咪畫面setting太進取
多數人用MBP打機起碼要降resolution去起碼1080p或者甚至1/2 native (15"係1440X900)
Bluetooth個spec係(只)可以同時連7個devices,呢樣野全世界用bt都係唔止Apple
(係咪應該加入FAQ?)
https://www.ifixit.com/Device/iMac_Intel_27%22_EMC_2639
你係咪27"呢款? 已經開始用緊blade type SSD,而個SATA bay俾個3.5" HDD,姐係如果你買既款係只有HDD咁個SSD slot係空既
(其實都算難,拆到最入先去到塊daughter card,點解上面會覺得易 )

如果你只係加drive唔係換drive,其實可以插隻空既SSD之後砌番埋boot得起之後先由本身OS坐響既HDD度clone過去SSD
不過我都建議要兩手準備,因為砌番起佢太撚大工程
最好有bootable clone,同埋有TM backup
因為我係hdd換ssd
唔係ssd換ssd
2012 iMac 上埋Mojave 仲好順
睇嚟真係21後之後先有發佈會 十一月?
可能無聲放上架就算呢
係咪未裝好Driver,用咗內獨
小弟我用緊mbp 2015 late 512ssd 16GB ram
日日攞黎攞去真心好重
心郁郁想換mb 貪佢又簿又輕
但係spec睇落去效能差都大
我平時打下code,執下相同寫下3D printing嘅圖
如果apple出air2或者mb2
各位師兄覺得換唔換好
求指教
睇嚟真係21後之後先有發佈會 十一月?
Chi nun sin apple

懶音
MBA2/MB既頂配應該個CPU/GPU效能等等會超越你部2015 13"
如果要match埋512GB SSD同16GB RAM應該會幾貴
雖然未正式出好難講實,不過似乎你考慮埋MBP13" 2018會好d
輕薄應該唔會輸新MB好多,而效能同性價比會有保證少少
你最好等實機到左,可以親身去Apple Store左右手拎上手秤,之後先決定有無咁必要去到最輕薄
我突然記番降頻問題:
Apple個patch淨係俾macOS用,衣家用MBP2018行boot camp個patch係影響唔到,姐係會永久降頻

你要自己分開響Windows行Intel XTU去手動控頻

https://www.youtube.com/watch?v=SBgcMHx5AmM
咁要睇嗰位巴打想點
用HDD個SATA bay去裝SSD無錯係少功夫好多,不過速度提升無blade嗰面咁劇烈
同埋個考慮係,既然都撬玻璃,不如開到最入加drive仲好,咁會撤底d
成個工程最大鑊係痴番mon嗰part
我都知拆到最入快好多
但咁入好難砌返埋
一失手就可以有新電腦用
同埋啲膠一定要用3m牌
一體化desktop最仆街就係呢樣,一過保有壞或者你想改裝就會含撚
所以都幾矛盾,我幾鍾意屋企衣家部iMac 2017,但係唔敢諗第二時會點,所以買嗰時都打爆CPU/GPU,SSD又揀1TB,起碼應該唔會需要加野先,係壞先算
或者三年AC完之前賣左佢都係一個麻煩不過保險既選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞