【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
「但,但我都唔識架喎。」我說。

「你唔好咁自私唔教我啦,明明見你拖住個靚女,仲要英雄救美!」

「其實件事....」

我靈機一閃,說不定可以知道Hugo甚麼把柄,

「咳咳,咁你都要講你鍾意邊個先得架?」

「個女仔....係隔離學校嘅...」

「隔離學校.....?!佢係個點嘅女仔?!」

不會是Marla吧。

「佢係個笑起上嚟好陽光,好吸引嘅運動型女仔。」

「喔....」

我鬆了一口氣,

「咁你知唔知佢叫咩名?」

「唔知啊....一見到佢就唔敢講嘢.... 」

「我諗你知道多d佢嘅底細會易入手d...?」

「係喎!我會查下佢嘅資料架喇!唔該哂你!」

「唔使客氣....」

想不到那個絕頂聰明的Hugo在戀愛問題上居然如此遲鈍....
「我試下搵一搵佢ig先....」

Hugo在所有有參與運動的朋友中都仔細搜查一遍,

「今日場波好精彩!#係開心既 #下次再打 #搏盡無悔 #精神」

他在一張排球比賽的相片中找到她。

「Stephyyy_0728….」

想不到Hugo會喜歡這種類型,

與文質杉杉的他完全相反...

呃....奇怪,

相中有個熟悉的臉孔,

是Marla!!!

她和那女孩是朋友?甚至是同校?

「相入面有個女仔...係我嘅對象。」我說。

「唔係掛,我唔會讓佢畀你架!」

「唔係呀,佢同你鍾意嗰個女仔係同校朋友。」

我指著Marla的樣子。

「呢個女仔?咁琴日同你拖手個女仔係?」

我用最精簡的句子向Hugo解釋,

他馬上就明白事件的來龍去脈。

「咁我地而加即係同一陣線....」Hugo說。

「冇錯,我試下幫你問Marla關於個女仔嘅事啦!」

「你同佢咁熟架咩?」

「緊係熟啦,佢就喺啱啱加你入去嘅whatsapp群到。」我自豪地說。

「都話你識追女仔架啦...」

這是我出生以來,第一樣比才子優越的事情。
more more
Marla
Marla 翻嚟啦!
今天放學要去 coffee shop 打工,

也即是說我又有與Marla見面的機會。

叮鈴~

我打開店門,Marla和Masako已經開始工作,

「Peter你做咩成身紗布繃帶架?冇事吖嘛?」

Marla緊張的問。

「係囉,係咪生得太醜樣畀人打?」

Masako裝不知情,還借機揶揄我一番。

「係呀係呀,樣衰都唔係罪啫?」

「你傷成咁就係屋企休息下啦!」

Marla替我擔心,

真是個溫柔的女孩....

休息時間,我和Marla時坐在更衣室閒聊,

「係呢,Marla你知唔知邊個係Stephy?」

我試著幫Hugo打探情報。

「Stephy?我有個同班朋友係呢個名。」

「你同佢好熟架?」

「都幾fd嘅。」

「係咁嘅,我有個同學佢好鍾意排球,就知個女仔係排球隊,想話同佢交流切磋下。」

「點解係佢?咁多人都識打排球。」

「呃..... 呃....呢層...」

我一時之間編不下去。
叮!砰!

店門被用力打開,

「喂,你2個同我睇實個門口。再搵個人查下呢到有冇其他出入口。」

是一把用地痞說話方式的聲音。

「出面咩事?」

Marla想把更衣室的門打開。

「唔好。」

我制止了Marla。

「未知出面咩事,貿貿然出去好危險。」

「但係Masako仲係出面...」

「咁都冇辨法,我地出去有埋事嘅話就冇人幫到我地。」

「......」

「我地鎖起道門佢先。」

「仲有後門...」

門出傳來吵鬧聲,

「點呀靚女,今夜得你一個呀?」

「你想點。」這聲音應該是Masako。

「呢到得你,仲會想點?上次有人幫你好威加嘛?」

糟了,他應該是牙俊。

「你唔好匿埋係個櫃後面啦,點都走唔甩架啦。」

我的電話震動,

是Masako傳來的訊息,

「你兩個喺後門走先,快d幫我報警! 下午10:36

「但係你咪.... 下午10:36

「你係滿分 下午10:36

我想她這句話應該只有我能看懂...

我看一看Marla,

「Masako叫我地喺後門走先...」

「咁佢呢?唔救佢?」

「佢地咁多人,我出去都做唔到嘢,後門出面又隨時有人捉埋你,起碼我係呢到一定要保護你。」

「......」

「出到去我地再幫Masako報警,呢個係唯一嘅出路...」
外面場面越變緊張,

「你唔好埋嚟呀!」Masako大喊。

「你叫啦,你越叫我越興奮,等我綁撚起你!」

「走開呀!」

我拉著Marla,

「走啦!再唔走就趕唔切!」

Marla眉頭緊皺,

看著那道連接地獄的門,與我在後門逃走了。

我們全速奔跑,直到逃去人影較多的地方,

「報警,快d報警!!」

我們帶著警察趕回現場,

可是剩下的只有我無窮無盡的內疚感,

犯人一早就已經完事逃之夭夭。

那是令我槐疚一生的畫面,

Masako披頭散髮,衣衫淩亂,臉上還有一道道的紅印,

她褸著毛巾,在警員的陪伴下坐上警車,

離開時我連和她對眼的勇氣都沒有。

「點解....對唔住....我咩都做唔到....」

在這灰白的世界裡,

餘下我獨自痛哭。

Masako條八婆認做係Peter女朋友 抵啦!
香港地仲邊有mk仔咁當街打人加強姦 通街都cctv 真係太離地
同埋masako唔會係阿哥條女掛
呢個我都覺離地
打人 非禮都算啦 強姦真係太over
其實未必強姦咗嘅 都冇講清楚
呢個可以答你唔係
所以當初Peter送Marla返屋企嗰陣 Marla都話香港好安全

btw本身都有講話個店舖位置係比較偏僻嘅地方
係強姦都收工夜欄人靜先姦啦
點會開緊鋪無啦啦衝入去姦
在漆黑一遍的房間中,

我坐在床邊反覆責備自己,

如果那時我衝出去救她,結局會被改寫嗎?

Masako她的痛苦和淚水絕對不會比我少,

為甚麼一個開朗友善的女孩要遭到這種待遇?

為甚麼.....

牙俊....

一切都是因為那個渣宰,這不是我們的問題。

我一定要狠狠.....向那渣宰復仇....

我現實捉不住他,至少在夢中可以。
..............

......................

我第一次入夢是沒有昏迷,在眼前只有一道門,

「係你啦,牙俊。」

我進入了那道門。

「呢到係咩地方?」牙俊一臉茫然。

「係邊到都唔關你事。」

「又係你條毒撚?」

「你要為你做過嘅事付出代價。」

我看一看周遭環境,

「想像力.....」

天色開始變陰沉,風勢漸漸變強,

牙俊腳邊開始伸出樹藤,

慢慢纏擾在他身上。

「喂,咩嚟架呢d!走開呀!」

「你唔係好鍾意綁住人架咩?人地叫你走開你有冇走呀?」

我聲嘶力竭對他怒吼。

「幻覺嚟啫....嚇我唔到嘅....」牙俊神情變緊張。

「陣間你感受到嘅痛楚就知道係咪幻覺。」

我步近牙俊,

他的身體被樹藤綁起,動彈不得。

「你唔好行埋....」

啪!

我一巴掌打在他的臉上。

「我冇叫你講嘢。」

我看一看手掌,

「我應該可以大力d。」
push
啪———!!

我再給他一記重力的耳光,

牙俊左邊臉被摑得紅腫。

「我需要d武器。」

我閉上眼,想像它的形狀,

打開眼時手上已經拿著一支棒球棍。

砰——!

我用力轟在他的左臂上,

「首先係左手。」

「再嚟係右手。」

牙俊的雙手雙腿都被我用棒球棍敲斷,變得血肉模糊。

牙俊痛不欲生,精神散渙,

只能發出一些斷斷續續的悲鳴聲。

「你唔係好鍾意折磨人架咩?點呀?被人折磨返有咩感受呀?」

我把棍揮向他的腹部,

「答我呀!」「答我呀!」「答我呀!」「答我呀!」

我不停使力向他攻擊,他的血肉,筋骨,內臟我都能清楚看見。

但我依然未能消除怒火,繼續蹂躪他的屍體,

原來復仇是這麼痛快,

原來殺戮是這麼痛快。

「哈哈哈哈!我係現實制裁唔到你!但係我可以係夢到不斷將你懲罰!」

我癲狂似的笑著,

「呢個夢,係由我話事。」

看著染滿鮮血的雙手,意識開始逐漸抽離。

張開眼,真是一場美夢。

我握一握緊拳頭,發自己比起以住更有力勁,

也明顯感受到身上的肌肉變得結實緊緻,

這個殺人方法....

可以得到他的力量。
主角入魔鳥
btw quote文正on9
唔夠喉 我以為牙俊會死得再慘啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞