【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
呢層我都未諗過
多謝巴打支持

btw正皮加速
「喂,你個樣做咩咁猥瑣架!」

那個姐姐把正沉醉於香氣的我嚇得魂飛魄散。

「哎呀,Masako你唔好咁啦,我教緊佢嘢啫。」 Marla替我解釋。

「你叫Masako?....你係日本人嚟架?」我問。

細心一看,她的五官的確是有別於一般香港人。 

「我係香港同日本嘅混血兒,而家喺香港讀緊大學,平時喺媽媽開嘅coffee shop到幫手。」

「喔.... 原來係太子女....」我小聲地說。

「你都係叫我Masako就得架喇。」

「你認真d學嘢啦!唔好掛住溝姐姐!」Marla生氣地把我臉的捏著轉向她。

「我知道喇!」

Marla難道是在妒忌嗎...?

接下來,

就是等濃縮咖啡通過濾杯流出來,

然後再把奶加熱,

「你想唔想試下拉花?」Marla問。

「唔好話拉花,我連畫畫都唔識架...」

「唔識就啱喇,而家比機會你試下啦!」

Marla一臉期待,她應該是想看看我能拉出甚麼怪東西,可以取笑我一番吧。

我試著把腦海中對於拉花的印象重溫一遍,

好像是把奶先倒進杯內,然後左右搖拉出圖案。

「哈哈哈哈!呢個係咩嚟架?」Marla對著我拉的咖啡捧腹大笑。

我左右搖拉出來的不是花,而是一陀.....大便。

「哈...至少都叫拉到嘢出嚟啦!」我說。

「唔好講咁多先,我地一齊同呢杯咁有趣嘅咖啡影張相啦!」

Marla拿出電話,開啟前鏡頭,

她搭住我的膊頭,我就拿著咖啡,露出僵硬的笑容。

咔嚓!

我與Marla的第一張合照就是如此誕生。
咁快d唸啦
拉屎花
瞓前一推
把店內清潔和收拾一遍後,

第一天的工作總算完成。

因為店舖位置較偏僻,即使是假日也不算太忙。

「今日辛苦哂你地喇。」Masako說。

「唔好咁講,要你地教我嘢,係我辛苦你地就真。」我說。

「咦,Marla好似同你喺同方向走啵,咁我行呢邊走先喇!」Masako急步離開。

「......佢好似好趕時間咁。」我笑說。

「唔知呢~你係咪都搭地鐵走呀?」Marla好像心情不錯。

「係呀,一齊行?」

「好呀。」

因為較遠離市區,到地鐵站也有一段路程,

也是這個原因,街道上不見其他多餘身影,

剛落下一場毛毛細雨,把空氣中的塵埃都洗滌乾淨,

涼風吹過,肌膚有一種清新透徹的感覺。

街道上被燈光照耀出澄澈透明的景象,

雨點把事物映射得流光溢彩,

舒適得令人心碎,仿佛將疲勞都拋諸腦後。
我們並肩而行,

路上沒有丁點音浪,兩人都在享受這寧靜怡人的時光。

我的手時不時與她的手擦過,

兩雙冰冷的手觸碰後馬上分開,

然後又再碰上,

不斷重覆。

我偷偷看她的側臉,

發現她邊走邊在微笑。

如果,能夠了解Marla更加多的事...

想著想著,

原來已經走到人煙稠密的地方。

「你都係搭呢邊方向?」Marla問。

「係呀,又會咁啱嘅。」

列車抵達月台,

晚上的地鐵門可羅雀,進入車廂後,

找個位置我們就坐下了。

我試著打開話題匣子,

「係喎,你好似仲未send返今日張相畀我。」

「呀!我而家send畀你吖。」

「好。」

「睇下你set我做咩名先!係咪女神呢!」

Marla把頭探向我的電話屏幕。

「阿橙.....點解係呢個名嘅?」Marla好奇地問。

「.......」一時之間我想不到回答的藉口。

「講啦!我想知點解呀!」Marla雙眼閃閃發光。

「因為.....你身上有陣橙嘅香味。」我只好如實作答。

「你個變態仔吖!!我唔同你講嘢喇!」Marla打了我的手臂一下。

但我發現,

她的嘴角是在露出笑意。

如果這個時間可以永遠停留,

是有多幸福。
在地鐵經過幾個站後,Marla開始產生睡意,

有一股重量壓在我的肩膀上,

她柔順的頭髮在我身旁滑下,

髮絲像流水般碰上的頸部的肌膚。

我不敢移動,怕動作會吵醒入睡的她,

我感受到其他乘客對我投射的目光,

畢竟我身旁是一位貌美女生,而我卻是一位毒男,

不知他們是如何想像我們的關係。

我留意到對面車窗反射著我倆的身影,

就猶如一對小情侶....

不,

我在亂想甚麼,

她怎麼可能看得起我這種Loser…

下車後,我順道送Marla回家,

「下次唔使特登送我返嚟啦,咁夜。」

「唔得,萬一有咩意外咁點算。」

「哈,香港好安全架~」

「d女仔就係好似你咁諗,先有咁多非禮案!」

「好啦好啦,咁你要幫我打低哂d咸濕佬架!」

「呢層...我會盡力架喇!」

「咁....拜拜啦。」

「拜拜。」

正當我轉頭離開時,

Marla把我叫停了。

「仲有一樣嘢呀,你可唔可以應承我....」
應承我做我一世嘅朋友
應該冇咩人估到
應承我愛我就係夢入面勇敢去強暴我 by哥布林
LM
好癲
歡迎巴打
「你可唔可以應承我就算喺夢入面都唔好殺人啊?」Marla說。

我當時還未能下決定,沒有回答她,

對於這個承諾我還是有所保留。

其實在那個夢中不殺人,就如天方夜譚,

不殺人,就只有被人殺的份。

怎都好,還是睡一覺再說吧。

..............

....................

「咪走呀!你到底係邊個!你係咪Hugo?」

我在夢中追著一個黑衣人。

就如道友明所陳述的如出一轍,他全身都是漆黑衣著。

他的速度很快,

我一直追,腳步一直下沉到泥沼裡,

直到他的背影變得蕩然無遺。

在此刻我也從夢中睡醒。

「個黑衣人,到底係邊個....」

今天一定要回校問個明白。

「Hugo,你係咪就喺嗰黑衣人?」

我走到Hugo的坐位前。

「我唔明你喺到講乜嘢。」

他冷淡回應。

我回到坐位,思考要如何令他回答我。

「Gary,你有冇辦法令Hugo同講我嘢?」

「咪傻啦,Hugo又點會同我地呢d庶民講嘢....」

「一係咁啦,我地比賽,睇下邊可以撬開佢把口先!輸咗請食飯!」

反正我最近周轉不靈。

「又好似幾好玩,就咁話啦!」
首先是我出場,

我氣定神閒地走向Hugo旁邊,

「講個笑話比你聽吖。從前有個gag,有一日佢跌落地下,變咗做爛gag。」

我可是對自己的笑話信心十足。

「.......... 」

Hugo並沒有半點反應。

反倒是其他同學在旁偷笑,

尤其是Gary,笑得不能自拔。

「睇嚟我今次衰咗,到你上喇。」我沮喪地跟Gary說。

「哈,你咁渣ga,睇我表演啦。」

Gary自信滿滿地走過去,

慢著,他手上拿著的是......

紙槍?!

紙槍就是一用力甩開會發出巨大聲響的噪音武器,

他竟然...

砰!!!!

這聲量,果然很有震撼力。

課室內,

睡著的被他嚇至彈起,在聊天的被他嚇到尖叫,

整個場面雞飛狗走。

但Hugo仍然穩如泰山,絲毫沒有半點動搖。

「有冇搞錯呀,咁都可以冇反應???」反而Gary是被嚇到的那方。

「好彩,我仲有最後一手準備。」

我緊張的嚥下口水。

「咁凝重.... 到底係...?」Gary也進入緊張氣。
同Hugo表白 變左hehe
我謹慎小心地走到Hugo背後,

以迅雷不及掩耳的速度把手伸出,

嗖!

「嘩,我終於親眼見到咩係鳥巢..... 」Gary在旁驚嘆。

我把Hugo精心梳起的「蛋撻頭」亂抓一番,

把他的頭轉化成鳥巢頭。

但奇怪的事發生了,

不出數秒,

Hugo的頭就反彈回那個整齊的「蛋撻頭」,

不說還以為他的頭髮是記憶金屬。

WTF…..?

「估唔到咁都冇用....」我沮喪得連腰都伸不直。

「放心,陣間嘅中文堂先係決勝關鍵。」Gary緊握他的手機。

中文課,

是所有課中最沉悶,

尤其那個不允許學生打瞌睡的陳老師,

課室裡一遍死寂,所有人都像行屍走肉般。

「啊~打咩~雅咩爹~」

如此的叫浪聲,在寂靜無聲的課室裡更為放蕩。

「好似係Hugo個櫃桶傳出嚟....」

「上堂睇呢d嘢嘅....」

「我記得把聲係三上....」

「唔係,應該係上原....」

班房裡開始因聲音而起哄。

「喂,Gary你知唔知咩事?」我靜悄悄問。

「呢個就係我嘅殺手鐧,啱啱我將我部手機放入Hugo櫃桶,計好埋load條av嘅時間,今次佢仲唔醜態百出,四圍捉人問?」

Gary的笑容很奸詐!

「老師,部電話唔係我,請你沒收咗佢啦。」Hugo把還在播放中的電話拿給老師。

「咳咳。」陳老師關閉影片,尷尬地繼續上課。

「Gary你部機比人沒收咗喎,咁而家點呀?」

我看看Gary的反應,只見他臉色蒼白,六神無主,

嘴裡碎碎念念。

「我仲未供完部機架....」

嗯!Gary真的是弱智。
瞓前一推
幾得意 加甜?
呢方仲考慮緊
幾得意 加甜?
呢方面仲考慮緊
Gary呢個角色好搞笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞