【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
地點到來一個倘大的黑暗空間,

崔翼望和Peter相鄰而坐,漆黑的環境中滲透著絲絲光線,未至於伸手不見五指,Peter沒有像以往般極力反抗,倒是安分守紀的坐好,心中則迷惘著發生一切的真實性。

「等我地一齊欣賞下精彩嘅表演。」

崔翼望話音一落,所有的燈光用力打在這個本來黑漆的空間。

透過光線,終於能清楚看見所在場地,是一個倘大的劇院,數以千計的座位,蔽日穿雲的天花和接近廣闊無邊的舞台。

咻咻咻咻———

舞台的簾布緩緩拉開,一眾演員早已在精心佈置的場景下準備就緒。

「佢地....係到做咩?」Peter終於開口發出疑問。

「話畀我地知現實生活有幾咁美好。」崔翼望看著舞台,露出滿意笑容。
舞台的場景是安排在一個房屋面前,演員在發揮他們精湛的演技,

「噢!唔記得由邊日開始,我係被困住係一個醒唔到嘅惡夢!」

劇情大慨就是圍繞著他們如何從一個自己變成植物人的惡夢,被崔翼望拯救回到現實,每一個人的演出都感覺是由心而發,絕無半點虛假。

「如果真係發呢種惡夢....都幾痛苦....」Peter眉頭深鎖,看著演員們。

「你唔係一直都發緊呢啲惡夢咩?唔同嘅挫敗,痛苦難捱嘅生活,對未來更加係一片迷惘,完全睇唔到人生有咩出路。」

崔翼望對Peter勸誘 ,

「而家你咪可以解脫,同咁多人一齊生活喺呢個美好世界到囉!」

「我.....」

Peter想起以往的點滴,孤苦伶仃的日子,來自學業、家庭的壓力,甚至是哥哥的離世,一切一切都是看不到一點光芒。

「你知唔知你手臂上單杖蛇標誌有咩意思?有冇聽過醫療之神亞希彼斯?」

崔翼望繼續解釋,

「蛇嘅脫皮一直以嚟都被認為係恢復同更新嘅過程,而木棒代表著人體嘅脊椎骨,佢每次醫人就係攞住呢支有靈蛇纏繞嘅木棒,我都一樣,會將需要拯救嘅人都加上單杖蛇標誌。」

「所以你就係大家嘅亞希彼斯....?將所有人都拯救....?」

Peter開始接受崔翼望的說話。

「係....我就係世界嘅醫生,世界嘅救世主!」

崔翼望難以抑制內心的亢奮,仰天大笑,因為他知道,皮皮的能力已經發動完成。
回到Gary和皮皮對峙的地方—--

「你唔信?」皮皮帶著輕挑語氣問Gary。

「有咩證明到呢到係現實....」Gary問。

「咁又有咩證明到呢到係夢境?」皮皮反問。

「哈,咁就簡單啦!」

啪!Gary給了自己一記耳光,

「好痛....」

「..........你係到做乜?」

皮皮似乎一直都是接觸正常人為多,許久沒碰上過傻子,被他的行為嚇愣了。

「唉屌我都唔知,是但啦,我淨係想救返Peter咋!」Gary說。

「唔同你玩咁耐,速戰速決啦。」

皮皮接著提高說話音量,

「大家過一過嚟呢邊!」

說罷,本來在不遠處的居民都開始聚集過來。

「原來呢到咁多人架咩?」Gary對人群出現而驚訝。

「皮皮話佢就係敵人。」皮皮指住Gary。

人群聽到這句後就像中邪般對Gary產生敵意,逐步衝向Gary,眼神充滿憤怒,猶如喪屍向他展開攻擊。

「你地想做咩呀!」

人群追著Gary拳打腳踢,Gary一邊抵抗一邊逃跑。

「我想快啲解決佢,去見翼望哥....但呢條友成隻老鼠咁四圍逃走,睇到人都炆。」

皮皮感到不耐煩,對著Gary說,

「皮皮話你前面有牆。」

碰!

Gary在跑時前面突然出現一道高牆,令整個人向後摔倒,

「點解無啦啦會有道牆.....」

人群看準機會,撲上去繼續瘋狂攻擊。
皮皮話要雞__佢
又變gay
Gary掩護著身體,在密集的人群之中找縫隙逃脫,

「嗄,嗄.....你地仲要追到我幾時,我好人嚟架!」

他跑得氣喘吁吁。

「皮皮話你踩住膠水。」皮皮再對Gary說。

「膠水?」

Gary腳下忽然出現一沱強力膠水,黏著他無法逃跑,

「點解會咁!」

眼見人群即將衝到面前,情急之下Gary把鞋脫掉,急速逃跑。

「你真係好麻煩!!!!!」

皮皮氣急敗壞,生氣踏地,

「皮皮話你左右不分!」

「好奇怪,好奇怪,好奇怪!究竟係咩事?!」

Gary的方向感覺變得錯亂,不分左右地開始亂跑。

「皮皮話你踩到地雷。」皮皮繼續對Gary說。

轟————!

一道強光從地上洩出,Gary腳下發生強烈爆炸!
另一方面,

隆隆隆隆—

架在高空的樂園火車車廂中,兩人瀰漫著僵持氣氛。

霎時間,列車剎停。

「我地到啦。」

阿淵拿起藏在座位下的降落傘包,

「有冇玩過PUBG?反正我都想測試下呢到建構,就同你玩下啦。」

「你想做啲咩?」Hugo依然不敢鬆懈。

阿淵走到車門邊緣,背好降落傘包,

「順便一提,你打唔羸我嘅話,就冇可能離開呢到去救你朋友。」

語未,他便跳下火車。
Hugo在他跳下後回過神來,探頭看一看車外的環境,發現火車駛到了一個湛新的市鎮,高樓大廈四處聳立,但所有建築都是空置的模樣。

「睇嚟要同佢認真一戰。」Hugo腳上的鎖鏈被解開,他也拿起降落傘包,照樣跳下火車。

著地後,Hugo開始探索這個陌生地方,

「鳳火洪流擊!」

突然,一道火焰從旁邊的建築噴出,仔細看,建築上攜帶著火槍,火是從那來的。

「嘩!」Hugo用極限動作閃躲火焰,但手部仍是被燙傷小許。

「哈哈哈!你都幾走得幾快架喎!竟然避到鳳火洪流擊!」

阿淵從建築後走出來,手中拿著那枝火槍。

「鳳咩火洪流擊.....」Hugo對阿淵都招式名感到耐人尋味。
中二病
「呢個係我嘅必殺技之一,順便一提,我大名係史蒂夫·淵!係呢個世界嘅creator!你要好好咁記住,之後我出咗名嗰時你都可以搵我攞簽名!」

阿淵叉腰大笑起來。

「史蒂夫·淵.....?點解要改埋呢啲名....好難聽。」Hugo說。

「唉,你真係唔識架喎。流星霸虎抓!」

阿淵打了一下響指,地面隨即伸出兩隻機械臂,鉗制住Hugo的活動能力。

「!?」Hugo想掙開機械臂,但反抗並無作用,仍然動彈不得。

「你成個磨碌咁,等我而家幫你改造下個look啦。」

阿淵對Hugo的頭伸出魔爪,

「首先係整理下你個咁核突嘅蛋撻頭!」

阿淵細心的用手指梳理Hugo的頭髮,在不同角度觀察調整,

「嗯!呢個髮型係今年最流行,都幾襯你!」

他滿意地點著頭。

不出數秒,Hugo的頭髮就回彈成那個整齊的「蛋撻頭」,就如同之前一樣。

「點解可以自動變返原型架?!」

阿淵嚥下口水,流了一滴冷汗,

「唔通呢個就係你嘅想像力能力?點解可以咁邪惡....」

「冇錯!呢個就係我嘅能力!」

Hugo發出一個陰森的笑容,

「而且掂過我個頭嘅人,會變到有同我一模一樣嘅髮型!你仲有3秒時間!」

「唔,唔好呀!我唔要變到好似你咁柒呀!!」

阿淵拼命掩護自己的頭髮。

Hugo趁這段時間發動想像力,把機械臂轉化為脆弱結構,從而掙脫成功,

「你玩完啦!」

他再將機械臂轉化成堅硬物質,對準阿淵的頭用力砸下去!

砰!

阿淵的頭被打碎了,不過並沒有血肉橫飛的埸面,反而是一堆零件灑滿地上。

「機械人...?!」Hugo看著機械阿淵失去動能。
樓主呢
呢幾日有啲忙 星期六會出文
........
呢幾日有啲忙 星期六會出文
在一座龐大的監獄,裡頭的其中一個監牢,困住了名年輕女孩,監牢外看守的是位中年男性。

二人正是阿蓮和Marla。

牢中種有各式各樣的花類,每一朵都盛開著最美的姿態,花朵的美態,和這個暗啞冰冷的監獄形象有著天淵之别,更可怕的是,這個本應是寸草不生的地方,卻意想不到盛放著花卉,這種諷刺意味更令人心寒。

「你想困我困到幾時?」Marla問。

「你唔需要知,你好似啲花咁,靜靜地就得。」阿蓮用他那低沉的聲線說。

「好似啲花咁?」

Marla打了個顫,不禁想像一下自己成為這個監獄的擺設模樣,

「唔好呀....我唔想做標本..... 」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞