【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
其實係戲名嚟
瞓前一推
未睇過 Google完唔想睇
quote 文正on9
上次被老媽說完我和老爸當年的衣著一樣,

心中就有條刺,

是時候去買過些新衣服吧!

「先生,想要咩衫可以幫你攞。」

「我...我自己睇下就得架喇,唔該。」

對於我這些毒男,買衣服時最怕就是店員的熱情推銷。

「傻仔,玩下你炸,連望人都唔敢望。」

這是一把似曾相識的聲線。

「Masako?點解你會係到?」

想不到會在這裡遇到她。

「啫係你可以行街,我唔可以行嘅?」

Masako一如以往的牙尖嘴利。

「咁又唔係..... 」

「睇你個樣好似揀緊新衫咁喎,使唔使姐姐幫下你眼?」

「呃....唔...」

「嗱,試下呢件啦,斯斯文文幾襯你。」

我還未來得及拒絕,她已經把衣服硬塞給我。

只好死死氣地去試身室。

我穿起那件衣服,效果還不錯,挺適合我的,

日本人真是有點品味。

「點呀?冇介紹錯吖嘛?」Masako在試身室門外。

「咁你又真係有d眼光嘅....」

我返回試身室換回我的衣服,

正當我把上衣和褲子都脫掉時,

Masako突然闖進我的試身室。

「喂你做咩呀,我仲未著返衫!」
幾盞鬼
加甜
「你唔好嘈住。」

她用手把我的口掩著,全神貫注的觀察簾外。

我下意識的向下彎曲了身體,

用雙腿夾緊那不應該被看見的地方。

我把Masako的手稍為移開,

「其實發生咩事....」我靜悄悄地問她。

「我唔想畀個變態佬見到我....」

Masako轉過頭來,凝視著我的雙眼。

「變態佬...?」

她慢慢貼近我,

在試身室的狹窄空間下,能夠清楚感受彼此的氣息,

她的肌膚,體溫和呼吸都是如此緊貼著只剩下內褲的我,

在男性本能下,產生了生理反應......

正當我想把那裡擋著,拿起衣服時,

「Peter….你可唔可以幫下我.....」

Masako把我的手抓住,我想擋著動作馬上被終止,

此刻小Peter好奇地抬起了頭....

「求下你吖.... 」

「好好好!你想我幫你d咩?」我想馬上脫離這困境。

「出面有個人,之前係舖頭已經騷擾過我同Marla...之後仲一直死纏爛打,你可唔可以扮我男朋友,同我一齊走?」

「當...當然可以啦!」我腦袋已經一遍空白。

「真係?太好喇!唔該哂你。」

她越說越激動,細嫩的大腿不經意地磨擦著我,

小Peter,已經進化成完 全 體。

Masako向下看了一眼,察覺到了甚麼,

我已經準備好受死的心,

一定會被說成變態,捱幾巴掌更是少不免。

可是她卻沒有強烈反應,

反而是蹲了下來....

「....?!咁突然?我地唔係好熟....」
套戲主角嘅心路變化幾正
歡迎
搖擺準備
唔好夾硬加甜 情節太離地
「你快d著返衫先啦。」

她蹲下是幫我拿起衣服....

我們一起牽著手走出了服裝店,

Masako的身高比我還要高少許,看起上來並不像情侶....

不過可以和這種混血美女假裝戀愛,還是有些自豪感。

「如果呢個情景畀Marla見到.....你係咪驚緊呢樣嘢呢?」

「.....吓?我...」

對,這情況被Marla碰見,必定惹來天大的誤會!

「咦,你咪係Peter?」

一把聲音把我喊停,我把頭轉向後面....

「原來係Hugo....」

我馬上鬆了一口氣,Hugo是我所有熟人中最明白事理的人。

「呢位係...?」Hugo看著Masako問。

「我係佢女朋友!」

Masako搶先一步回答。

「原來係咁,唔阻你地了。」Hugo冷靜地離開。

這下子慘了,之後再和他解釋吧.....
放心 一切都係誤會
希望係啦 次次見到夾硬加甜都已經唔想睇
做乜鳩要認係佢女朋友
「不如我地去噴水池廣場?趁而家教下你追女仔要去邊啦!等你同Marla出街用得著。」

「同Marla…...」

我還未想完就被Masako拉了去附近的噴水池廣場,

那裡地方很大,令人心曠神怡,

有人在那表演音樂,亦有小型古董市場,

更多人是在自拍,爭相把照片上載到網絡,

完全是文青的好去處。

我們坐在噴水池旁,四周的白鴿星羅棋佈,

簡直像電影裡才會出現的場景。

「你地都幾恩愛呀!」

噗通,

我被一股突如其來的力量推下了噴水池。

「係邊個?!」全身濕透的我站起來追問。

「我呀!我就叫牙俊,係咪唔撚鋸呀?」

說話的是一名頭髮染金,上下身黑色衣著,胸前掛著子彈包的小混混,

身後還有幾個衣著類近的跟班。

「又係你地班衰人!煩夠我未呀!」Masako憤怒地說。

「就係呢班死mk搞住你?」我問。

「跟我,做我條女啦,呢到我睇哂,包你好食好住!」

牙俊強行搭著Masako,想把她拉走。

「你條死mk仔,邊撚到俊呀?睇過?」

我一拳揮向牙俊,直接命中他的腹部。

「哈,你幫我拗痕呀?」

顯然我的拳軟弱無力,對他毫無傷害。

牙俊順勢把我的手捉住,向後一個過肩摔,

碰!

我整個人被擊在地上。

「咁弱雞學人溝女?仲要幫人出頭?呸!」

牙俊和他的跟班圍著我拳打腳踢。
「停手呀,唔好打佢呀,我聽你地話啦!」

Masako掩護著我。

「Masako你...你行開d。」

我在地上撿起一顆石頭,擲向牙俊他們。

「我而家係你男朋友,我就有責任保護你!」

牙俊的額頭被石頭擊中流血,

「你條廢柴呀!還拖?」

換來是更猛烈的毆打。

旁邊的人因騷動而聚集過來,

「咩事呀...」

「又係d感情糾紛?」

「喂你唔好走呀,我報咗警話你打人架喇!」

一聽到有警察的出現,

牙俊他們就紛紛逃離現場。

「你冇事吖嘛?」Masako問。

我被打得身體多處出血損傷,連眼角也在滲血,

我捏著血在直流不止的鼻,

「我點會有....」

這句還未說完就昏迷在街上了。

再次打開眼時,

我看見一遍白色天花,隨之而來是刺鼻的消毒藥水味,

原來我在醫院的病床躺著。

「點解你咁渣架...你唔好咁快離開我呀,我地一齊咗都未夠4個鐘,點解個天咁殘忍。」

Masako在床邊淚流滿面。

「我仲未死架....」我用僅餘的聲線說。

「你呀,d血流極都唔停,想嚇死人咩?點解你唔講你有d咁嘅病?」

「咁嘅....病...」

對,我從出生起就有血友病這奇難雜症,

但基本上只要不流血,對生活就沒有太大影響,

所以我不會選擇提起。

頭腦還是迷迷糊糊,

看來是因為失血太多,還未回復過來,

身上到處都是紗布繃帶,不說真以為是被車撞飛了...

「你覺得你自己有幾多分?」Masako問。

「咩幾多分?」

「做男朋友有幾多分。」

「um….0分掛,都畀人打到爆哂江,仲入埋廠。」

「傻仔,你係滿分呀。」

「點解...?」

「因為你...盡全力去保護你嘅愛人。」
畀翻呀橙我呀
劇情可唔可以翻翻去主線
愛情呢啲支線有啲多
留院一晚,

止血後沒有大礙就出院,

父母也只是責備一下我胡亂跟人打架,還好他們不是怪獸家長,

要不然事情就大條了。

「嘩,你叫雞唔畀錢呀?傷成咁嘅。」

是熟悉的Gary式賤嘴。

我黏著一身的紗布去上學,引來不少目光注視。

「Peter,估唔到你咁英勇,我大慨估到發生咩事嚟。」

Hugo果然是才子,省去我解釋的口水。

「都係你最聰明...」我沒力地說。

「係呢,不如今日一齊食晏?我有d嘢想問你。」

「吓,好啊....」

被Hugo約去吃飯,比給女生約去吃飯還來得意外,

難道是有甚麼關於夢的新線索?

午飯時間,

我和Hugo去了一間日式快餐店,

各自選了一盒便當就坐了下來。

「係喎,我地有個whatsapp群係用嚟調查關於夢嘅事,我add埋你入去啦。」我說。

「好,咁樣都方便大家溝通。」

Hugo把他的電話號碼給我,

「其實上次有樣嘢我唔記得同你講。」

「唔記得講咩?」

「我嗰日入完夢之後,黑衣人首先喺一個好多道門嘅地方帶住我行。」

「好多道門...?」

「係,佢當時指住一道紅色大門,話「你穿過紅色大門就會見到佢」。」

「紅色大門...!我呀哥就係喺嗰道門出嚟殺我。」

「所以我大膽假設係會有一個類似伺服器嘅物體。」

Hugo指著自己的腦袋,

「係用嚟連接住所有人嘅夢境。」

「即係話個黑衣人掌握住夢境伺服器....」

說起上來除了哥哥和Hugo,

的確沒有親眼看過其他人是如何進夢,

我則是昏迷狀態進夢....

不愧是Hugo,馬上就推理出新線索。

「不過我想問嘅係第二樣嘢。」Hugo說。

「仲有其他嘢?」

「我想請教下你係點樣追女仔!」

「吓?!你都會鍾意女仔架咩?」

「.......我緊係會啦,我又唔係gay....」
呀橙點都係女主角嚟嘅
放心 所有嘢都有關連
Everything is connected
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞