【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
歡迎睇故
歡迎巴打
如果大家鍾意睇呢個故,

不仿送個正皮同留言比畀我,

等我有動力加速寫落去
又見面 陣間會有文出
已正評
ps叫hugo都係串串共的廢柴
多謝支持

睇嚟巴打同Hugo有牙齒印
離開時我發現在圖書館的某張桌子,

Gary正在努力完成他的10份pastpaper,

「喂~Gary哥做咩放仲唔返屋企,係到操卷呀~?」

我故意對他冷嘲熱諷,

誰叫他害我要罰抄5次《論語》。

「Pe!ter!哥!!!!」

他突然悲劇主角上身,對我又哭又抱。

「可憐下我啦Peter哥!我知你數學好叻架係咪?」

他的眼淚和鼻涕差點就碰上我潔白的校服。

我突然心中想到一條妙計,

「嗱,幫你唔係唔得,但你要幫返我抄個5次罰抄,同埋以後要叫我Peter哥,deal唔deal先?」

「係既Peter哥,無問題呀Peter哥<3!」

臨別時他還送給我一個熱情的飛吻....

我由心而發打了個冷顫。

也沒時間與他繼續胡鬧,拿著他的pastpaper就離開學校去打工。
關於我的工作,

我現時是在一間物流公司兼職貨倉工作,

每次的工作內容就搬貨,點貨,搬貨,點貨,搬貨和點貨,

因為一直在不停工作,所以時間流逝的速度也算快。

不過沒有多少同事和我交流,

想不到連打工也是,孤獨一人。

「唔該借借。」

有位同事擋在我的正前方,他雙目無神,容貌萎靡不振,

我嚴重懷疑他是有些不良習慣......

「啊?抽半....乎刺沛.....子然媧?」

還常常說外星語.....

都是不要跟他扯上關係比較好,

聽說公司最近打算裁員節流,

他更是熱門的人選之一....

然後我繼續重覆搬貨,點貨,搬貨,點貨,搬貨和點貨,

就這樣渡過了一個忙碌晚上。

回到家後,

我帶著疲憊的身軀,躺在沙發上休息。

.........

...............

不消一會,就進入了夢鄉。
在夢鄉的我仍然躺在地上,

但多了一陣似曾相識的橘子香味,

我緩緩的張開眼睛,

發現有一張臉近靠著我的臉,

感覺近得差點就要親下去,

「你終於醒啦?」

「哇!」

我嚇得馬上在地上滾開,再退後幾步,

她是....今早的問卷女孩?

為甚麼會出現在這裡。

「你快d睇下呢到,個世界咁奇怪嘅!」

她異常興奮的拉著我,

其實我已經在這世界逛過很多次.....

「係呀,有咩咁出奇...」

「你陪我四圍行下吖,好唔好呀?」

「我合埋眼都識行呢到,你信唔信?」

「我唔信!」

她調皮地用手掩著我的眼睛,

女生的幼嫩肌膚果然令人充滿遐想,

長這麼大,還是第一次和陌生女性有如此親密的接觸。

「你而家行吖!」

「黑媽媽點睇到路呀...」

「車,你又話識行嘅。」

「一係咁,作為交換,我帶到你行呢到,你就講你個名比我知。」

「都好吖,你可以叫我做Marla,你呢?」

Marla….很罕有的名字...

「我叫Peter。」

「...呃,都幾好聽吖....哈哈!」

明明我的名字是如此俗套...

她很明顯就是想保護我的弱小心靈,

也許我的夢真是跟我意願來進行......

「我地行啦。」

為了打破這個尷尬氣氛,還是出發吧。
輕輕一推
幫你手推 今日仲有冇文?
唔該巴打

7點前會有文出
幾好睇 支持
「呼....呼....」

滿身傷痕的我帶著Marla一路狂奔,

「我會拖住佢時間,你趁機會就快d走!」

「.....Peter!」

話未說完,就已經被追上,

受了傷的我無力反抗,被他壓在地上,

他用束帶綁著我雙手,向後用力一扯,

隨後是清脆的一聲,

啪喀!

整條手臂都給他扯斷了,

我甚至能看到自己手臂連接肩膀的骨頭和神經線,

我痛不欲生,雙眼開始逐漸模糊,

明明剛才仍是相安無事,

為甚麼會發展成這樣.....

............

................

「係喎,話時話你ies係咩題目?我個陣求其做份問卷唔記得咗。」

「吓!?你個衰人吖!我唔會話你知架!」

「咁最後有幾多人幫你做?」

「阿爸,阿媽,你,同埋.....好似無。」

「原來都冇人肯幫你做架?」

「係呀...我仲諗住返學時間多d人流添....」

「個個都趕返學,邊得閒幫你!」

「唔係呀,你咪肯幫我做囉。」

她對著我露出一個滿足的笑容,

就像陽光般燦爛,為她白裡透紅的肌膚再添一分姿色,

此刻我覺得當時為了她而遲到,

賺了!
走著走著,我們到了一棟宏偉巨型的鐘樓面前。

「Peter,你睇下呢棟野,上面有隻眼係到咁怪嘅,佢好似係咁望住我地咁,好得意呀!」

「你就覺得得意,呢個地方充滿我嘅痛苦回憶.....」

我不知在躲在這裡被哥哥發現多少遍,

回想到也起了一身雞皮疙瘩。

「你講緊咩呀?」

「無,我成日都自言自語。」

「但你個樣咁驚咁嘅。」

反正都是我的夢,不如....

我緊閉著眼睛,

一把牽著了她的手。

「你.....你,你,你....」

Marla似乎被這個舉動嚇呆了,

若不是在夢,斷我也做不出這種大膽行徑,

我慢慢張開眼睛,

看見Marla滿臉通紅,並眼泛淚光,鼓起泡腮。

「對...,對,對唔住呀!」

我立即鬆開手,

「唔...唔緊要嘅,如果你係驚嘅話。」

說罷,Marla主動把我的手牽著。

就這樣,

我們牽著手,靜靜地看這鐘樓。
食個飯先

今晚仲會有文出

btw

幾多人都好

只要我知道有人鍾意睇嘅話

我都會繼續寫落去
加油 追到底!
竟然仲會有文
「嗚吽吽!嗚吽吽!嗚吽吽!!」

鐘樓突然瞳孔擴張,並發出奇怪的哮叫聲。

我們把耳朵掩著希望蓋過那刺耳的叫聲,

正當把集中力都放在鐘樓時,

背後有一條用來固定貨物的束帶勒住我的頸部,

我即時用手肘向後揮擊,

「噗!」

那人的腹部被我擊中,馬上鬆開了束帶,

仔細一看,

「你係.....!」

是那個......!

那個.....

叫甚麼來著.....

總之是那個有不良嗜好的同事!

「我係叫阿明呀!!」

「喔!!!導友明!!」

他二話不說又衝上來用束帶攻擊我,

「Marla!企係我後面!」

我把雙臂形成一個交叉動作去抵擋他的鞭擊,

我回頭偷看了一眼Marla是否見得到我的英姿,

才發現她一早已經跑到老遠去了,

這女人......

「似乎你好緊張個女仔。」

導友明邊說邊流下令人作嘔的口水絲。

「唔好對佢郁手!」

導友明向著Marla的方向直奔,

我也即時把他拉著,

攻擊他的腳部,令他失去平衡跌倒。

我再拖著Marla一路狂奔........

「我會拖住佢時間,你趁機會就快d走!」

想不到這句,就是我今晚的遺言。
有人支持就有動力加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞