【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
親愛的老豆:

對不起,老豆。我要先離開了,我不想再成為你的負擔,你很累。

你教我的凡事忍耐我有做到,不過要做到也很辛苦,其他人都不會明白我,很孤獨。

如果有一個世界人人都可以互相了解,體諒對方,沒有人會被欺負,是否會很快樂?

我想跟老豆一起住在那個世界。

我很不捨得老豆,很想繼續和老豆一起玩,但我真的很辛苦了,對不起。

兒子上

「我連佢喺學校畀人欺凌咗咁耐都唔知呀,要等佢死咗先喺校方把口得知,日日淨係識返工,連個仔唔開心都察覺唔到,由得佢自己咁孤獨面對,我算係啲咩老豆....」

阿蓮眼裡帶著悲傷,繼續說,

「你知唔知我有幾想可以代替佢呀.....佢仲只係個小學生,佢咁細個已經被逼去到揀呢條路,我冇辦法去想像佢有幾咁痛苦先會咁做......明明佢仲有大好光陰。」

聽到這裡,Marla邊聽邊看著阿蓮腦海中的畫面,不禁流淚。

「佢過身之後,我完全冇哂生存動力,連份工都辭埋,每日就坐喺屋企望住佢幅相,希望佢可以翻嚟我身邊.....。」

阿蓮低頭回憶,

「就喺之後某一日,我夜晚發夢遇上崔翼望。」
在夢中,崔翼望跟阿蓮說了他的理念和計劃,他曾經找過不少人選,但全數人都只當這是一場夢,沒有放在心上。

阿蓮想起了兒子的說話,他想起了現實世界的冷漠,想起了生活的無情,失去生存意義的他便願意一搏,去相信這個夢世界的存在,答應了崔翼望。

崔翼望教了他不少在夢裡的知識,包括殺人奪物,想像能力等等,找上阿蓮的原因就是看上了他的強壯身軀,可以在想像能力發揮出破壞性的功效。

「最後我發現我嘅能力係用花。」阿蓮看著牆上的花。

「用花?即係點?」
「我嘅能力係清醒之花,係可以將所以想像能力解除,仲可以令夢入面嘅人醒翻。」

「佢咁大男人,用花嘅能力硬係怪怪地咁。」Marla聽完後心裡想著。

「其實我自己都覺得怪。」阿蓮笑說。

「吓?乜我講咗出嚟咩?」Marla又摀住自己的嘴巴。

阿蓮沉默不語,與Marla互相對望著了一會。

「你係咪仲未清楚自己嘅能力?」阿蓮問。

「其實我啱啱先知我識讀心。」

「咁你唔只識讀心,你仲識直接係人地個腦講嘢。」

「......原來我識咁多嘢架咩?」

Marla回過神來,

「咪住先,既然你有呢個能力,咁可唔可以幫手救我朋友?」

「...........」阿蓮沒有回應。

「你都唔想見死不救架?」
「呢個計劃好多嘢我都知道,就係唔明點解崔翼望咁執著個細路,但我仲要同崔翼望合作,所以....對唔住。」

「我見過嗰個崔翼望,聽佢講嘢,佢只不過係一個自大狂,點解仲要幫佢?」

「我知道崔翼望只係想做新世界嘅獨裁者,我唔認同佢,但而家嘅四人團隊,缺一不可,所以我會喺事成之後,用清醒之花趕走其他三個人。」

「我明白你有苦衷,不過....我係你個仔嘅話,我唔會想你逃避。」

「逃避....?」

「覺得現實痛苦,就想逃去一個自己嘅理想世界,既然不甘現狀,點解嘗試下改變先?你認為你個仔同你咁耐以嚟嘅生活一啲都唔開心咩?你咁樣做就等於否定咗佢曾經存在過喺世界!」

「但...但係佢話過想要一個美好世界.....」阿蓮罕有地變得不知所措。

「我諗個美好世界.......應該喺有你陪佢就夠。」

說到這裡,阿蓮已經失聲痛哭。
一齣歌劇剛好落幕,演員謝幕後各自退場離開,崔翼望和Peter帶著滿足的笑容在繼續回味。

「醫生你真係好,帶我嚟呢個咁美好嘅「極樂」世界,又介紹一套咁精彩嘅表演畀我!」Peter對崔翼望連番道謝。

「唔使咁客氣,最緊要大家都可以幸福!」

「等我都要諗下住喺邊個單位,呢到咁大都有排搵!哈哈!」Peter已經完全成為了「極樂」的居民。

「Peter!聽唔聽到呀?」Peter腦中突然出現一把女聲。
「係邊個?邊個講緊嘢?」

「咩事?咩邊個講嘢?」崔翼望疑惑地問。

「有把聲,喺我個腦到講嘢!個感覺好奇怪!」Peter發狂抓著自己的腦袋。

「唔好理佢,自然會消失。」崔翼望開始緊張。

「係我呀,係Marla呀!」那把聲音再次出現。

Peter聽到Marla這名字後,呆呆站在原地,周圍聲音猶如斷了線般。

「Peter!Peter!你做咩呀!」崔翼望呼喊呆若木雞的Peter。

「你如果聽到嘅話,我想同你講,我地已經搵到令你醒翻嘅方法啦!要撐住等我地過嚟呀!唔好畀崔翼望傷害你呀。」Marla的聲音直接打在Peter的腦中。

崔翼望搖晃Peter的身體,想喚醒失神的他。

「醫生.....」Peter呼吸錯亂,身體正在顫抖。

他一方面已經馴服於醫生的摩下,另一方面對腦中的聲音感到極度困惑,正在痛苦掙扎著。
「你冷靜啲先,有咩事我地慢慢講,你知我係大家嘅醫生。」崔翼望露出微笑。

Peter抬頭看著崔翼望的雙眼,不解何故有種黑暗冰冷的感覺,然而腦中的聲音卻像在這感覺中帶出溫暖和光。

「對唔住,醫生。」

Peter推開了崔翼望,

「雖然你係我地嘅恩人,但係我....我....」

「仲有咩好猶豫?你係「極樂」嘅居民!」崔翼望想說服Peter。

「呼.....」

Peter深呼吸,停止顫抖,用堅定的眼神說,

「我選擇相信腦入面嘅聲音。」

「有咩可能.....皮皮嘅能力應該已經發動完成....無論如何都冇辨法解除。」醫生嘴裡嚷嚷自語。

「腦入面把聲同我講,已經搵到令我醒翻嘅方法,即係我而家係夢到。」

「你明明頭先仲明白自己喺現實,點解憑一把聲就咁肯定?」

「因為把聲係來自我朋友,有時候朋友講嘅嘢幾荒謬都好,你仍然會去相信佢。」更何況她是Marla。

「你....即係想點!」崔翼望臉色一變,現出本相。

「我唔會畀你捉到!」話畢,Peter便馬上找出口打算逃跑。

「哼,只要你身上仲有單杖蛇記號,走去邊都避唔到我!」

Peter手臂上的單杖蛇記號發出亮光。

「你能力只係追蹤到我喺邊,咁我只要拖住時間就得啦。」Peter回應。

「如果係咁簡單咁我就唔係崔翼望啦。」

他發出一個陰森笑容,

「你知唔知我個名點解?」

「.....我唔想知。」Peter不敢鬆懈。

「順我者昌,逆我者亡。」

他扭動頸部,活動全身筋骨,

「崔逆亡。」
始終由頭追到落呢度,樓主刻畫人物得好細緻,劇情好吊人癮,btw讀書要緊,我唔介意等到樓主你考完試先再寫故嘅
多謝支持 sembreak會努力啲出文
崔翼望話音一落,舉起左臂,作了向下拉的動作。

Peter頭頂上出現三個若隱若現正的方格,方格裡圖案不停轉動著,只捕捉得到圖案殘影,仿如老虎機一樣。

登,登,登。

方格中抽出了三種圖案,胃、紅心、3。

「!?」Peter掩著肚,跪在了地上。

「抽中紅心,個胃係咪好痛呢?」崔翼望再一腳伸向Peter,把他踢倒在地。

只見Peter出不了半點聲,在地上蝸著身體,痛苦不堪。

「呢種支配感真係好爽,雖然「極樂」係一個唔會有病痛嘅理想世界,但呢個能力就係賜畀我制裁你呢啲反抗者。」

崔翼望像是著了魔一樣,仰天大笑,

「我係無敵㗎!」
「嗄...嗄....」Peter拭去嘴邊剛才因痛楚而流下的唾液,站立起來。

「話咁快就3分鐘。」崔翼望用輕藐的眼神看著Peter,再次揮動左臂。

登,登,登。

這次抽出的是,手臂、楷磚、5。

「竟然係手臂,仲要楷磚,算你好彩.... 」崔翼望說。

「........」Peter流下冷汗,手臂像是被輕輕劃一了刀,帶著刺痛。

「好奇怪我用咩能力呢?」

崔翼望開始講解他的能力,

「逢係畀我落咗單杖蛇記號嘅人,除咗可以知道位置之外,仲可以發動呢個老虎機能力,揀出三樣嘢,分別係部位、痛楚程度、持續時間(分鐘)。」

崔翼望的自大狂妄,使他就算在敵人面前也毫不忌諱地說出能力,他認為「極樂」是屬於他的世界,在這裡他就無人能擋,成為一個獨裁者。

「即係我今次會持繼5分鐘....」語畢, Peter馬上尋找出口打算逃跑。

崔翼望也跟上步伐,追在Peter身後。

Peter眼尾瞄到他一直緊貼不放,心中暗想,崔翼望既然有如此厲害的能力,又為何懼被我掉下?只要再發動能力便可。
跑過之後,驚見在劇院中的出口全數已被鎖上,崔翼望也逐步迫近自己,手臂的痛楚也已經消失。

「我講過你走唔甩。」崔翼望再次把左手舉高。

「但係你又好緊張咁追住我?你嘅能力一定有弱點!」

「我講過我係無敵。」崔翼望臉色變得嚴肅,把手拉下。

Peter再中能力,頭、梅花、4。他頓時頭昏腦花,頭部有如被針扎一樣抽痛著。

「你放棄啦,你地唔會鬥得贏我地。」崔翼望抓起Peter的頭髮,盯著他痛苦的臉。

「我都係咁認為......」

伏—!Peter猛然向上一拳,擊中崔翼望的下巴,

「如果...嗄.....係得我一個嘅話.....」

被擊中的崔翼望感到一陣暈眩,站立不穩。

Peter趁機忍痛跑開,與他拉開距離。跑跑跌跌來到了舞台上,想要找些東西來投擲。

「呢到得啲衫褲,有用嘅都得啲樂器仔....嗰邊係咩房?」

Peter看見控制室三隻大字,馬上靈機一觸,

「唯有一試!」

劇院的燈光驟然全滅,他雖能用單枚蛇記號來辨識Peter的位置,但在這個密封空間伸手不見五指,崔翼望在漆黑一遍的環境下四索,變得寸步難行,左腳一踏絆倒椅子,右腳一踏踩空樓梯。

「就由佢繼續慢慢行過嚟啦,等我有多啲時間。」

Peter正在籌備對付崔翼望的方法,但途中,他忽地想到崔翼望能力的限制,

「冇錯,應該係咁!」
呢種估對手能力揾出弱點之後反制嘅情節真係好有JOJO風格
醫生個能力應該係要直接望到個人先發動到?
本身自己都幾鍾意呢種戰鬥方法
醫生講「我係無敵嘅」令我諗起破壞之王個黑熊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞