【我每晚都會發比呀哥追殺嘅惡夢】

1001 回覆
144 Like 12 Dislike
好鐘意呢篇文啊 樓主要加油
多謝支持
好緊張呀 樓主加油
多謝支持
支持
多謝支持

好耐冇見 咁夜啊
岩岩發完呢個夢
唔睇喇 留個名就出番去
多謝支持
時間回到現在—

「冇耐之後,忍無可忍嘅情況下,媽媽都係決定同爸爸離婚。」小秋接著說:「但好景不常,哥哥佢跟住為咗我....」

忽地,樓下傳來大量的汽車響安聲。

「咦,下面嗰個係咪楓?」Gary指著樓下。

紅綠燈馬路中心,楓和一名小孩相撞,小孩被撞得倒在地上,而楓手上的書則四散在馬路上。

交通燈已轉成紅燈,但他們仍然待著沒有移動,引來巨量的汽車響安聲。

「啊!哥哥!」小秋驚訝。

楓開始行動,徐徐走近那小孩前面。

「楓佢...想點?」Peter再次想起昨晚楓在夢中的屠殺,心中開始不安起來。
「你睇下。」Gary望著楓的舉動。

楓抱起了那小孩,把他安置好在路邊,原來小孩的膝蓋跌得血流不止,無法忍痛站起來,楓便去抱走他。

「我地落去幫手!」Peter說。

趕到現場後,發現楓和小孩已經離開,他們幫忙拾起四散在馬路的書本。

「呢啲書....全部都係佛洛伊德.....」Peter猛然發現。

雖然書本已經被汽車碾過,封面頁變得有點破爛,但仔細觀察的話,作者名也能看見。

「喂,Peter你睇下嗰邊。」Gary指向商場的入口。

「嗰個係.....露仁夾?」Peter憶起昨晚的對決:「鬼鬼祟祟咁,跟住佢睇下佢做咩。」
「好,小秋你都一齊嚟啦。」Gary叫上小秋:「反正今晚入夢都會見到佢地。」

「今晚入夢?」小秋未明其意。

「你唔想知你阿哥係夢到做啲咩咩?」Gary說。

「嗯....都想嘅。」小秋回話。

「想就得啦,我地行下,陣間跟甩佢架喇。」語未,他三人便跟蹤露仁夾,來到商場的後方。

露仁夾站在了逃生牌的下方,四處張望有沒有被人察覺他存在,可惜他發現不到故意躲藏起來的三人。

經過檢查後,露仁夾便從他那風褸口袋裡拿出一枝白色筆,把逃生牌上的人形公仔塗掉,只剩下一個白色的四方形。

本來的逃生牌是以綠色作為底色,襯托白色字體,多數為橫置的長方形,左邊是Exit字樣,右邊是指示箭咀,而中間是人形公仔往門逃跑的姿勢。

奇怪是,不知把人形公仔塗掉的用意是甚麼。
基於是屬於屋邨的舊式商場,平常只有住戶往來出入,沒有嚴格的保安監控,露仁夾方可進行如此行為而無人發現。

「條友又會咁鬼無聊,仲細咩玩埋呢啲嘢。」Gary輕蔑他的行為。

「係囉,呢種惡作......」Peter話到一半,忽地想起某些事。

Gary似乎也想起同樣事情,馬上和Peter對上眼,同一時間說:「Marla講過個奇怪標誌就喺呢啲逃生牌上面,唔通..... 」

「捉住佢嚟問清楚!」話音一落,他們馬上衝到露仁夾背後。

「喂!點解要整呢啲標誌出嚟!咁多人入夢同你有咩關係!」Gary一口氣發出多條問題。

「頂!畀你地嚇死。」露仁夾在做虧心事時被發現,當場嚇了一跳。

「你講!你究竟係咩身份!」Peter追問。
「咩咩身份呀,都唔知你地講乜。」露仁夾再解釋:「如果你問塗白佢係咩意思,我可以答你,呢個係夢嘅入口。」

「夢嘅入口?呢塊逃生牌?」Gary看著門上的逃生牌,感覺匪夷所思。

「唔只呢塊,我仲塗咗好多塊。」露仁夾笑說:「一開始應該只係得一塊塗咗,係我不斷將個入口傳開去,先至有咁多人連夢入嚟玩!」

「原來係你條友!」Peter動怒:「你知唔知個夢有機會影響現實世界?唔可以咁隨便畀人亂入去!」

「我知呀!就係知先會咁做!」露仁夾再說:「喺夢到殺咗人,就可以喺現實奪取嗰個人嘅嘢,咁所以多啲人入嚟畀我殺,我咪可以得到更多嘢囉!」

「你痴線架?有冇諗過嗰個人嘅感受?如果佢唔知情,無端白事畀你殺,都好無辜喎!」Peter回駁。

「咁又點,總之我係唔會停,由一開始十幾二十人,去到而家過百人,都係我嘅功勞!大家都因為我先有得入夢玩!點解我唔可以攞翻回報?」露仁夾繼續堅持己見。

「歪理。」小秋忍不住發聲:「你根本就係自私鬼。」

「唔同你地講咁多,總而言之,我唔會放棄。」說罷,露仁夾便轉身離開。
「究竟點解呢個標誌會令人連到入夢?」Gary問。

「我都好想知,今晚連夢我會問我哥哥。」Peter說。

「你又知你哥哥會知點解?」Gary好奇。

「係作為細佬嘅....直覺?」Peter回話。

調查結束後,三人各自回家。

而Peter說想借楓的書回家一看,之後再還給他,於是就捧著一疊書回到家中。

「嘩,你發燒呀?都未見過你借咁多書嚟睇。」Peter母親揶揄他。

「係呀係呀,你鍾意點講就點講。」Peter猛然想起夢中見回哥哥的事:「係喎,我琴晚發夢見到阿哥。」

「你五年開始就成日都講發夢見到佢架啦。」母親不而為然。

「今次唔係....佢個感覺好真實,好似復活咗咁。」Peter一臉認真地說。

「.........咁睇多啲書都係好事嚟嘅,唔使咁多幻想。」說罷,母親便回到房間中。
「弗洛伊德.....呢個人所認識嘅夢,其實係咪我地認識嘅夢。」Peter翻著手上的書,越看越著迷,不知不覺已來到晚上。

「差唔多時間,今晚應該有好多新衝擊要面對。」

..................
...........................

RPG城———

「你個白臉仔!憑咩要我信你,無啦啦出現,講埋哂啲冇人明嘅嘢!」一進夢,便聽到阿淵與人對罵。

「我係最熟悉呢夢嘅人,呢點你絕對可以信我。」Vincent正與阿淵討論:「睇你都係聰明人,你知道我講嘅嘢係真定假。」

「.......」阿淵未能相信Vincent的片面之詞:「證據呢?冇證據你話你係我老母都得架啦。」

「你想要證據?好簡單。」語未,一隻機械臂從Vincent身後伸出,架住了阿淵的頸部。

「呢隻係!?」阿淵怒問:「你喺邊到得翻嚟?死賊仔!還畀我呀!」
各位平安夜快樂呀
「呢隻機械臂係我整出嚟。」Vincent說明來歷:「整佢出嚟嘅時間大約係5~10分鐘,用嘅code係第五頁嘅第十三條,屬於主動對物型想像能力。」

「你....!連我用code能力嘅書都知?我明明一個人都冇講過...」阿淵非常驚訝。

「放心,我冇偷你嘢,只係學咗你嘅嘢,雖然冇你整得咁完美,不過用我嘅能力都學到七、八成。」Vincent再說:「順便一提,我嘅能力都係主動對物型想像能力。」

「吓,又主動又對物,你講緊咩呀?」阿淵問。

「我都明白你地好好奇我係咩人,所以畀小小時間我準備下,陣間大家集合齊人我就會喺比賽場地一次過解釋。」Vincent說完,便走向Peter的方向。

「哥...你做緊咩?」Peter問。

「陣間會再解釋,我廢事講完一次又一次,所以你都聽埋啦。」Vincent回話。

「大家都好唔信你....包括我...你實在有太多謎團,真係有信心說服我地?」

「說服係講求技巧,人可以防禦他人攻擊,但對讚美就無能為力,你唔見讚多個阿淵幾句佢就放低戒心啦咩?」Vincent接著說:「更何況,我所講嘅都係事實。」

「.......」Peter眉頭一皺,感覺面前這個哥哥非常陌生,跟以前親切的他判若天淵。
「Peter,你係咪想知我點解消失咗咁耐?」Vincent問。

「本來係,而家唔想知。」Peter離開了Vincent附近範圍。

Peter對眼前的哥哥並不信任,感覺實在太不對勁,彷彿說多兩句都會被他的鼓舌拉扯進某個世界一樣,那個他口中所說的世界。

「Peter!」Gary向Peter揮手。

「小秋都入埋嚟?」Peter看見Gary身旁的小秋。

「仲有我!」一雙手調皮地掩著Peter眼睛,散發出令人安心的橘子香味。

「好耐冇見啦Marla!」Peter回頭說。

「咩好耐,琴晚先見完!」Marla說。

「係喎....但感覺好似好耐咁,哈哈。」Peter回話。

「你地有冇見過我哥哥,楓呀?」小秋四處張望。

「佢喺比賽場地嗰邊,坐低等緊Vincent講嘢。」Marla指向楓的方向。

「咁我地都過去聽下啦。」Peter提議。
比賽場地那邊,已經聚集了不少人,大家都正在等候Vincent發表他的說詞。

「畀呢個人一齊聽會唔會冇咁好呀?」阿藍望著楓。

所有人都似乎被楓昨晚的屠殺行徑嚇壞,沒有人願意靠近他,但也無阻楓聆聽Vincent說話的意欲,楓仍然坐在最前,雙眼發亮地期待著。

「大家稍安無躁,係咪因為佢琴晚嘅黑氣,所以大家都驚咗?」Vincent擺出自信的表情,用洪亮的聲線說話:「其實呢啲能力,在座各位都有機會做到。」

「點做到呀?就咁講我都識講啦。」露仁夾反駁。

「所以,今晚我喺嚟進行教學,將使用呢啲能力嘅方法教導畀大家。」Vincent繼續說:「學嘅過程可能會非常辛苦,但得到嘅嘢會超乎你地想像。」

「有冇咁好呀?你自己知道唔教我地咪仲著數,都唔知你有咩陰謀。」阿淵質疑Vincent。

「我真係冇睇錯你,識得咁諗都好聰明,你嘅話應該可以發揮得更加好。」Vincent再解釋:「大家都喺夢世界嘅一份子,我都想公平啲,唔會虧任何一位,呢個係我嘅原則。」

眾人見Vincent說詞信誓旦旦,表現得瀟灑自如,看不出一點破綻,再加上心裡都有欲望想學會想像能力,便選擇相信Vincent。
「你阿哥...講嘢成個演講家咁....」Marla說:「但我對佢用唔到能力,每次我想佢睇個腦嗰陣,都只係睇到一遍空白。」

「........咁奇怪?」Peter對Vincent的疑心變得更大。

在場的人都圍成一個圈,圓圈的中心就是進行教學的Vincent。

「首先,要教大家嘅第一課,就係覺醒自己能力。」Vincent雙手放後,緩緩圍著圈內步行:「要覺醒能力,就必須要自殺,而且越殘忍越好,雖然係自殺,但最緊要就係要有生存意志,個矛盾感越大,你嘅收獲都會越大。」

「挑,喺夢到自殺有幾閒呀?又唔係真係死。」露仁夾擺出不屑態度。

「咁請你用琴晚把武士刀自殺一次?切腹又得,劏頸又得,最簡單割脈都得,你又做唔做到?」Vincent質問露仁夾。

「.......冇嘢啦,你唔使理我。」露仁夾想起那把鋒利無比的刀,要在自己身上開洞,不禁退縮。

「很好。」Vincent看著阿淵和楓等人說:「已經有想像能力嘅人今晚就唔需要自殺,等待其他人覺醒之後再繼續教學。」

「咁即係我要覺醒嘅話....都要自殺?」Peter喃喃自言。
「其實呢件事唔係強制性,唔想要能力嘅人大可以唔自殺,但係所有人都有能力,得你冇嘅話....」Vincent淺淺一笑:「咁呢層你就自己諗喇。」

「一時之間叫我自殺,我都唔知點死好。」阿藍說。

「嗯,都係嘅,阿淵,可唔可以借你嘅能力,做啲刑具出嚟畀佢地用?」Vincent問阿淵。

「你都識用我嘅能力啦,自己搞啦。」阿淵回答。

「我充其量只係整到機械臂呢啲低技術嘢,最在行都係你。」Vincent說服阿淵。

「你知就好啦,我盡量整啦!」阿淵聽到Vincent稱讚便開始飄飄然。

「阿哥佢...幾時變到咁識講嘢。」Peter再始擔心起來。

「唔使擔心喎,始終都係你哥哥,唔會有事嘅~」Marla安慰Peter:「而家盡試,睇下覺唔覺醒到能力仲好啦!」
咁多位聖誕快樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞